Του Ρένου ΓεωργίουΟταν δεν έχεις κάτι να πεις, ο αντίπαλος σου έχει πάρει το γήπεδο, οι εσωκομματικοί επικριτές κρατάνε αποστάσεις και οι συνεργάτες σου σε εκθέτουν, τα μαρκετινίστικα κλισέ μπορεί να αποτελέσουν προσωρινή λύση στο αδιέξοδο.
«Πρόεδρε, έως τα Χριστούγεννα θα έχει αλλάξει το προφίλ σου», φέρεται να είπε ο Γ. Ευγενίδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και εκείνος, άνθρωπος της εποχής όπως πιστεύει ότι είναι, εμπιστεύτηκε στον φέρελπι νέο, την ανανέωση της εικόνας του, κατ’ αρχάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατόπιν στα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα απ’ αυτά, ούτως ή άλλως, ελέγχονται πλέον από ένα ιδιοκτήτη και λόγω της, κάθε είδους, επιφάνειας της οικογένειας του δεν μπορούν παρά να τον σιγοντάρουν και ορισμένες φορές να του ανοίγουν δρόμους σε πολιτικές τοποθετήσεις.
Το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του πρώην γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκου Καραχάλιου, μέσω της οποίας επικρίνει τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η διαπίστωση του ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος έχει «ταβανιάσει» στο 28%, δεν δείχνει να πτοεί τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Έχει κοντά του εκτός από τους συνεργάτες της δικής του επιλογής και την υποστήριξη, ακόμα τουλάχιστον, του δημοφιλούς σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και προβεβλημένου από τα μέσα ενημέρωσης Άδωνη Γεωργιάδη. Όποιος είχε την υπομονή να παρακολουθήσει στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και σύμφωνα με πηγή της «Εποχής» που παρέστη σε εκδήλωση που οργάνωνε η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ψυχικού, την ομιλία του Άδωνη Γεωργιάδη, διαπίστωσε ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ή στις θέσεις του κόμματός του σε τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Αντίθετα, σε όλη του την ομιλία αναφέρθηκε είτε σε ιδεολογικά ζητήματα του χώρου του, που κάθε άλλο παρά κεντροδεξιά τάσης μπορούν να χαρακτηριστούν, είτε σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωση είναι ότι μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Το γεγονός θεωρείται «εντυπωσιακό», καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει παρακολουθήσει, το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον, καμία ομιλία ή εκδήλωση στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη προσυνεδριακή συνάντηση που έγινε στη Νίκαια, εκτός από τον Σαμαρά, απουσίαζαν και οι Καραμανλής και Μεϊμαράκης. Το γεγονός σχολιάστηκε με δυσμενή σχόλια από δημοσιογράφους, δεν πήρε όμως έκταση στο φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία Τύπο και δεν έγινε καμία αναφορά επ’ αυτού από την ομάδα του Γ. Ευγενίδη, η οποία, όπως λέγεται από στελέχη στο Μοσχάτο, «πιάνει δουλειά στις 7 το πρωί και σταματάει στις 11 το βράδυ».
Τα ατοπήματαΑυτά που δεν θα μπορεί να μαζέψει, όμως, κανένας Γ. Ευγενίδης, όσο κι αν είναι μετρ της διαδικτυακής επικοινωνίας, είναι τα ατοπήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που εκθέτουν τον αρχηγό της, από τη μία, και οι κινήσεις εκτός πολιτικής γραμμής, από την άλλη. Κι αν αυτές, δεν διέπονται μόνο από πολιτικά κριτήρια, αλλά και από προσωπικά κίνητρα και διαπροσωπικές σχέσεις, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Πρόσφατα παραδείγματα το «γιαλαντζί μάγκας» που αποκάλεσε ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγεράκης, τον Αντώνη Σαμαρά και έσκασε σαν βόμβα στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο Μοσχάτο, καθώς και η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Συγκεκριμένα, σε συζήτηση στη Βουλή, την Τετάρτη το βράδυ, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Κατερίνα Παπακώστα διαφοροποιήθηκε από τις προσωπικές αναφορές που είχε κάνει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά του υπουργού Πάνου Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι δεν περιποιούν τιμή στο ελληνικό κοινοβούλιο και ζητώντας από το προεδρείο να τηρεί τον κανονισμό «για να διαχειρίζεται και να συντονίζει αυτή τη διαδικασία, για να διαφυλάσσει και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές, οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους, ή τους υπουργούς προς τους συναδέλφους, ή τους συναδέλφους προς τους υπουργούς». Αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης ήταν με επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρος της Βουλής, Νίκο Βούτση, να γνωστοποιήσει ότι θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ τη βουλευτή Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.
Ο διχασμόςΗ διήμερη απεργία των δημοσιογράφων, Τρίτη και Τετάρτη, και η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, άφησε να περάσει σχεδόν στα ψιλά ένα άλλο μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα, για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Ένα θέμα που αποδεικνύει τον απόλυτο διχασμό του κόμματος, σε «Μητσοτακικούς» και «Σαμαρικούς», με τους «Καραμανλικούς» να βρίσκονται, προς το παρόν, στο περιθώριο, μη έχοντας πάρει ακόμα θέση, ελλείψει ηγετικής προσωπικότητας. Το θέμα αφορά στο γενικό γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, άνθρωπο της Ντόρας Μπακογιάννη –την ακολούθησε όταν αυτή έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την «Δημοκρατική Συμμαχία»- και προσωπικό αντίπαλο του Αντώνη Σαμαρά, ήδη από την εποχή που και αυτός είχε φύγει από τη Νέα Δημοκρατία και είχε ιδρύσει την «Πολιτική Άνοιξη». Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στην Κρήτη ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έπεσε όταν άρχισε να μην εφαρμόζει τα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές», ο Λ. Αυγενάκης είπε: «Ξέρετε τι έκανε ο κόσμος τότε; Μεταξύ του γιαλαντζί και του γνήσιου λαϊκιστή, επέλεξε τον γνησιότατο λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα». Την επόμενη, σε προσυνεδριακή συγκέντρωση στην Πάτρα, στην προσπάθεια του να διορθώσει τα όσα είπε, τα έκανε ακόμα χειρότερα αναφέροντας ότι «δεν εννοούσε τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά όλη την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Ευτύχημα θεωρείται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ ότι η προσυνεδριακή της Πάτρας δεν ήταν πετυχημένη, την παρακολούθησε ελάχιστος κόσμος και το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, επέτρεψε να «ξεχαστεί» το θέμα.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωναν ότι «δεν πίστευαν αυτό που άκουσαν», άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά απαιτούν όχι μόνο την καθαίρεση του Αυγενάκη από τη θέση του, αλλά τη διαγραφή του από το κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει από τον Γ. Ευγενίδη να τον παρουσιάζει με πιο δυναμικό προφίλ στο FaceBook και με έξυπνες ατάκες στο Τwitter.