Από “συστημικό κόμμα” και πάλι τάγμα εφόδου

xrisi-avgi

Σάββατο 28 Οκτωβρίου, Σαντορίνη: Κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου στο Εμπορείο Θήρας, ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» συνοδεία Χρυσαυγιτών περικύκλωσε την 11χρονη σημαιοφόρο, για να της απαγορεύσει να παρελάσει κρατώντας τη σημαία, επειδή η καταγωγή της είναι αλβανική. Μάλιστα, το τάγμα πέρασε μέσα από τις γραμμές παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου που είχαν παραταχθεί για να ξεκινήσει η παρέλαση. Καθηγητές αγκάλιασαν τη μαθήτρια και αποφάσισαν –για την ασφάλεια των παιδιών- να ακυρωθεί η παρέλαση. Η Χρυσή Αυγή, από τον ιστότοπό της, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη λέγοντας πως η «παρέμβαση» έγινε από τη «η νεολαία της Χρυσής Αυγής στη Σαντορίνη, μαζί με κατοίκους του νησιού».

Κυριακή 29 Οκτωβρίου, Σεπόλια: Ήταν προγραμματισμένη η έναρξη μαθημάτων της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας στο 144ο δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια. «Μετά από απειλές της Χρυσής Αυγής», όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης, «τα μαθήματα αναβλήθηκαν». Ωστόσο, την Κυριακή το πρωί κάποιες οικογένειες Πακιστανών δεν είχαν ενημερωθεί για την αναβολή και πήγαν στο σχολείο, όπου προπηλακίστηκαν. Να σημειώσουμε πως 110 παιδιά έως 15 ετών έχουν δηλώσει πως θέλουν να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα και την αγγλική και 15 γυναίκες να μάθουν ελληνικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, ήταν παραταγμένα 100 άτομα, με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα ρούχα φωνάζοντας πως δεν θα μπει κανείς ξένος σε αυτό το σχολείο.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, Εφετείο: Ομάδα 10-15 χρυσαυγιτών, που ήταν προηγούμενα θεατές στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κυνηγούσε κάποιον μπροστά από τη στάση των τρόλεϊ. Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ευγενία Κουνιάκη, μόλις είχε κατέβει από το τρόλεϊ 14 και άρχισε, όπως και άλλοι, να φωνάζει στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες και στο τάγμα να σταματήσουν. Τότε χρυσαυγίτες χτύπησαν τη δικηγόρο, όπως και μια ακόμα κοπέλα. Αστυνομία ήταν παρούσα αλλά δεν παρενέβη. Αργότερα έγιναν 25 προσαγωγές, κανείς από τους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ως δράστης και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, η Ε. Κουνιάκη δηλώνει πως μπορεί να αναγνωρίσει τον δράστη, ενώ αναγνώρισε στο τάγμα εφόδου τον Σωτήρη Δεβελέκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πυρηνάρχη Πειραιά και σωματοφύλακα του Ν. Μιχαλολιάκου. Στη ΓΑΔΑ, όπου προσήχθησαν οι 25, βρέθηκαν για συμπαράσταση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Νίκος Κούζηλος και Βαγγέλης Καρακώστας, γεγονός που αποτελεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης, σύμφωνα με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη.

Πολλά γράφτηκαν για την κλιμάκωση των επιθέσεων ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Για τις ευθύνες της Αστυνομίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της κυβέρνησης και του κράτους. Φυσικά και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, που σίγουρα υπάρχουν, όμως, ένα –κατά τη γνώμη μου- είναι το κεντρικό ερώτημα. Γιατί τώρα; Η απάντηση σε αυτό, ίσως οδηγήσει στην ανάλυση του φαινομένου, στην αποτίμησή του, στην απόδοση ευθυνών και επομένως στην αναζήτηση λύσεων.

Φυλλορροεί

Η Χρυσή Αυγή περνά μια δομική εσωκομματική κρίση. Τον περασμένο μήνα ανεξαρτητοποιήθηκαν ο βουλευτής Εύβοιας Νίκος Μίχος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Κιτσόπουλος και Αναστάσιος Ναθαναηλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Ηλίας Κατσαφάδος. Ακόμα, αποχώρησαν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων Δημήτρης Σταθάκης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Μπάρου. Επιπλέον, έκλεισαν σε αυτό το διάστημα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα, την Ξάνθη, τη Δράμα και την Πάτρα. Τέλος, με ανακοίνωσή της η ακροδεξιά ευρωομάδα «Συμμαχία για Ειρήνη και Ελευθερία», που φτιάχτηκε με πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής και στερήθηκε πρόσφατα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή δεν περιλαμβάνεται πλέον στις οργανώσεις της «Συμμαχίας», ενώ έκλεισαν και τα γραφεία αυτής, που είχαν ονομαστεί «κέντρο Γιώργος και Μάνος», με αναφορά στους Φουντούλη και Καπελώνη, που εκτελέστηκαν την 1η Νοέμβρη 2013 έξω από τα γραφεία του Νέου Ηρακλείου. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να αποκρύψει αυτά τα γεγονότα, όμως ο Ν. Μιχαλολιάκος σε εκδήλωση στον Πειραιά την περασμένη βδομάδα αναγκάστηκε να κάνει μια σχετική αναφορά λέγοντας «Έφυγαν ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, κάποιος άλλος από μια περιοχή, κάποιος άλλος από την άλλη περιοχή… Μείναμε όλοι εμείς εδώ, δυνατοί, με ψηλά τη σημαία».

Γιατί τώρα;

Από την έναρξη της δίωξης της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της εγκληματικής οργάνωσης, οι οργανωμένες επιθέσεις είχαν ανασταλεί, προφανώς με απόφαση του κόμματος. Τελευταία, όμως, επανεμφανίζονται, φορώντας τις στολές της Χρυσής Αυγής, πετώντας τρικάκια, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, μέσα από περιοδείες, να συσπειρώσει τα μέλη της. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως μία βδομάδα πριν γίνει η ρατσιστική επίθεση στη Σαντορίνη είχε βρεθεί εκεί ο Ηλίας Κασιδιάρης, για την παρουσίαση του βιβλίου του.
Η Χρυσή Αυγή έφτασε από ένα κόμμα με ελάχιστη αποδοχή να μπει στη βουλή πριν πέντε χρόνια και τώρα να έχει εκλογική επιρροή περίπου 7%. Και αυτό το κατάφερε ακολουθώντας τις ιδεολογικές της καταβολές και αξίες, που είναι η βία, ο ρατσισμός, ο φασισμός, η μισαλλοδοξία. Κάποτε φώναζαν «τα παιδιά με τα μαύρα» για να συνοδεύσουν ηλικιωμένους στην τράπεζα, για να «καθαρίσουν» γειτονιές... Τώρα αναγκάζονται να κάνουν δηλώσεις πως «καταδικάζουν τη βία από όπου και αν προέρχεται», ενώ βλέπουν τα μέλη τους και τις επιρροές τους να απομακρύνονται. Και αυτό πρέπει να το ανακόψουν, αν θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά. Επομένως, επιστρέφουν στις αρχές και τις αξίες που τους έδωσαν την ορμή που χρειάζονται, προσπαθούν να ξαναγίνουν «αντισυστημικοί». Διαφορετικά, θα τους πάρει άλλος τη θέση. Ήδη στις 22 Οκτωβρίου καλούσαν στο Σύνταγμα φασιστικές οργανώσεις σε συγκέντρωση ενάντια στο νόμο για την ταυτότητα φύλου (ΛΕΠΕΝ, Ιερός Λόγος 2012, Βοτανικός, κ.λπ.), χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές η κάποτε πρωτοπόρα Χρυσή Αυγή. Στη Θεσσαλονίκη γίνονται συγκεντρώσεις τύπου «Χυτήριο», χωρίς τη Χρυσή Αυγή στην πρώτη γραμμή.
Η Χρυσή Αυγή, λοιπόν, ανησυχεί και παίρνει το ρίσκο να οργανώνει επιθέσεις. Και εδώ είναι και οι κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες, διότι ένιωσε και πάλι δυνατή για να επανεκκινήσει τη φασιστική της δράση. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες –κοινωνικές, θεσμικές, νομοθετικές- για το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας, όπου όλοι είναι ίσοι, όλοι αποδεκτοί. Διαφορετικά, ο φασισμός θα βρίσκει πάντα διέξοδο από την τρύπα του.

Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet