Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες μετατόπισαν τη γραμμή του πυρός δυτικότερα. Συνεχίζεται η πολιορκία της πόλης Ντεμπάλτσεβο που αποτελεί σπουδαίο σιδηροδρομικό κόμβο για την Ουκρανία. Την περασμένη Πέμπτη, οι αυτονομιστές άνοιξαν ανθρωπιστικό διάδρομο για να βγουν από τον κλοιό οι άμαχοι, κυρίως οι γέροι και τα παιδιά, αλλά και οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που παραδίνουν τα όπλα τους.
Την ίδια μέρα κατέφθασαν στο Κίεβο η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, όπου συζήτησαν με τον ουκρανό Πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο νέο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης στο Ντονμπάς και την Παρασκευή το παρουσίασαν στη Μόσχα. Το νέο σχέδιο βασίζεται στο πρωτόκολλο του Μινσκ του περασμένου Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν αποτελεί μόνο επικαιροποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ, αλλά εκφράζει και την ανησυχία του Βερολίνου και του Παρισιού για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.
Η γερμανική εφημερίδα «Sueddentsche Zeitung» υποστήριξε αρχικά ότι το γαλλο-γερμανικό σχέδιο προβλέπει για τις δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας μεγαλύτερη αυτονομία από αυτή που προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ. Βέβαια, στη συνέχεια η εφημερίδα ανασκεύασε, αναφέροντας ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις αρχές της συμφωνίας του Μινσκ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση νέες κυρώσεις, ούτε την προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.


Μ.Ρ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet