Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Φωτογραφήματα

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση πειραματικών φωτογραφικών έργων του Βασίλη Καρκατσέλη από τη δεκαετία του 1990. Για πρώτη φορά ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα Φωτογραφήματά του, έργα που δημιουργούνται από φωτογραφίες ή στηρίζονται σε αυτές, χωρίς ωστόσο να αποτελούν «φωτογραφίες» με την ευρεία χρήση του όρου. Στις μικρές ενότητές του διερευνάται η συγχρονία, η προσθήκη της τρίτης διάστασης, η κατάργηση ή η διεύρυνση του ορθογώνιου κάδρου και η προσπάθεια δημιουργίας χαοτικών πεδίων. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Δαγτζίδη, που πρώτος πίστεψε σε αυτό το υλικό και εργάστηκε μαζί με το δημιουργό τους για πολλά χρόνια.
Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη ΥΔΡΙΑ (Παπαμάρκου 28,  Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310221289)

Μέλλον

H έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου που διαρκεί έως τις 18 Νοεμβρίου, αποτελείται από την πιο πρόσφατη ενότητα ζωγραφικών έργων του και περιστρέφεται γύρω από το μέλλον. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το μέλλον ευτυχώς κανείς από τους κατοίκους αυτού του κόσμου δεν μπορεί να το γνωρίζει. Είναι ελπίδες, όνειρα, ιδέες, πράγματα πνευματικά που μας χαρακτηρίζουν και με τα οποία δίνουμε νόημα στο παρόν μας. Είναι ένα πανταχού παρόν, γύρω μας και μέσα μας, η Άλλη μας Πραγματικότητα, που μας ορίζει σαν ανθρώπους και μας συνέχει». Αυτή η πρόσφατη δουλειά του είναι επίσης πιο αφαιρετική από την προηγούμενη, μέσω της ολοένα και λιγότερο αισθητής παρουσίας του χρώματος, ενώ το στοιχείο του νερού κυριαρχεί στα ρευστά, μη ρεαλιστικά του τοπία.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)

Angelis suis mandavit de te

Συνεχίζεται μέχρι τις 12 Νοεμβρίου η έκθεση του ιταλού Alfredo Romano, στην οποία εκφράζεται η γοητεία και οι αντιφάσεις ανάμεσα στη Magna Graecia και το δράμα της σύγχρονης εποχής. Για την ακρίβεια, περιλαμβάνονται έργα από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, όπως και ανέκδοτα έργα/ εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί με τρόπο ειδικό έτσι, ώστε να αναπτύσσουν ένα πολυδιάστατο μοναδικό διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο  οποίο φιλοξενούνται. Ο καλλιτέχνης αναφέρει σχετικά, μεταξύ άλλων: «Θα ‘θελα το έργο μου να ήταν σαν ένα τραγούδι, να άφηνε να περάσει μια σιωπή και να απομακρυνόταν προς ένα σημείο κοινής επιδίωξης. Να υπάκουγε στη συσσώρευση των παμπάλαιων ιστορικών γεγονότων της παράδοσής μας, στο αίσθημα ύπαρξης, και να ξαναξυπνούσε εκείνη την αίσθηση ενστικτώδους ταύτισης που περνάει μέσα από την αναγνώριση μιας φυσικής και ποιοτικής ένταξης. (….)».
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ.: 2107231570)

Μορφές και Διάλογοι

Ο ισπανός Miguel Ángel Vázguez Vera, νέος αλλά ήδη δραστήριος καλλιτέχνης, παρουσιάζει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου την ατομική του έκθεση, εμπνευσμένη –όπως και άλλες– από την αρχαία ελληνική τέχνη. Αναγνωρίζει και εκμεταλλεύεται στο έργο του τη δυνατότητα της ελληνικής αγγειογραφίας να αποτελέσει μία κοινή συμβολική γλώσσα επικοινωνίας του σύγχρονου ανθρώπου. Στη μελανόμορφη και ερυθρόμορφη αγγειογραφία του παρελθόντος βρίσκει το συνδετικό κρίκο με το παρόν και το μέλλον, και καταλήγει να καταδείξει μέσα από τη δουλειά του τη διαχρονικότητα και την πολυλειτουργικότητα της Τέχνης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313310201)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet