Με σιγουριά και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς θεωρεί ότι οι θέσεις της για τερματισμό της λιτότητας και ανεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης βρίσκουν απήχηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει το Μαξίμου, η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους είναι πλέον γεγονός, κάτι, άλλωστε, που το αποδέχονται οι πάντες στην Ευρώπη. «Μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Ο δρόμος είναι μακρύς και είμαστε ακόμα στην αρχή», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και υποδεικνύουν ότι η νωπή λαϊκή εντολή έχει ξεκάθαρο αντιμνημονιακό χαρακτήρα, γεγονός που δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει στην Ευρώπη, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη.

Η διαπραγματευτική τακτική

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και για αυτό επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το αίτημα των δανειστών για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Αντ΄ αυτού ζητάνε να εκπονηθεί, από κοινού, ένα «πρόγραμμα – γέφυρα» που θα αποτελεί μεταβατική συμφωνία μέχρι την τελική συμφωνία, η οποία τοποθετείται στις αρχές του καλοκαιριού. Βασικό χαρακτηριστικό της «συμφωνίας – γέφυρα» θα είναι ότι καμιά πλευρά δεν θα θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, και με  δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες. Στην Αθήνα εμφανίζονται αισιόδοξοι και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα απολύτως λογικό αίτημα καθώς αφενός δεν είναι δυνατόν να βρεθεί τελική λύση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφετέρου το πρόγραμμα – γέφυρα που προτείνει δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους. 
 Μετά τη συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την οριστική της πρόταση για τα δημοσιονομικά προγράμματα της επόμενης τετραετίας. Ειδικότερα, για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τον στόχο του 0.5-1%, που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ ενώ η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα προχωρήσει σε επανακρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ξεκαθαρίζοντας όμως, παράλληλα, ότι δεν θα συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Στα τελευταία δύο σημεία, άλλωστε, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν λέει ότι τον δεσμεύουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος, ακόμα και αν διαφωνεί σε κάποιες από αυτές.

Η σημασία της φοροδιαφυγής

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι  δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί της νέας κυβέρνησης αποτελεί η σαφής πολιτική βούληση  για πάταξη της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της διαπλοκής στη χώρα. Το συμπέρασμα από τον κύκλο επαφών που είχαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης στο εξωτερικό είναι ότι και τα δύο ζητήματα «καίνε» τους εταίρους που όμως, έχοντας κακή εμπειρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θεωρούν ότι θα εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις. Πάντως, πηγές από το Μαξίμου, έλεγαν στην «Εποχή» ότι χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά στην ανασυγκρότηση των φοροελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, καθώς «η κατάσταση που επικρατεί είναι χειρότερη από ό,τι φανταζόμασταν». Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ήταν και προεκλογική τους δέσμευση η αναδιοργάνωση του κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, αποδοχή των απολύσεων που επιβάλει το μνημόνιο. 
Η Αθήνα καλωσορίζει το «έκτακτο» Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, μια εξέλιξη αναμενόμενη από την πλευρά της, και σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει στις Βρυξέλλες τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή λαϊκή εντολή και με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα». Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι δύσκολα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία στο πρώτο Eurogroup κάτι που πιθανόν να συμβεί στις 16 του μήνα. Σχολιάζοντας πάντως τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα για «συμφωνία – γέφυρα», κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως «επιμένουμε στις θέσεις μας» και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα εξευρεθεί λύση. Άλλωστε, θεωρούν ότι καμία πλευρά δεν επιδιώκει τη ρήξη και υποδεικνύουν τόσο τη τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα, όπου δόθηκαν αμοιβαίες επιβεβαιώσεις για αυτό όσο και τη δήλωση του κ. Ντάισεμλπουμ ότι «δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι δεν θα συνεχιστεί η διπραγμάτευση». Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν σταθερά να βρίσκουν ευήκοα ώτα και δίνουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στη δήλωση του Ιταλού υφυπουργού Οικονομικών, Σάντρο Γκότζι ότι «είμαστε πιστωτές της Ελλάδας, αλλά δεν θέλουμε να την εξαντλήσουμε, θα ακούσουμε τον Τσίπρα».Τέλος, υπογραμμίζουν τη σαφή τοποθέτηση της Ουάσιγκτον τόσο μέσω του κ. Ομπάμα όσο και των δηλώσεων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Στην Αθήνα θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αναστάτωση που επικρατεί στην Ευρώπη και θέλουν να επανέλθει ηρεμία το συντομότερο δυνατόν και περιμένουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος και στη συνάντηση που θα έχει αύριο με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Με ιδιαίτερο, πάντως, ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί στο πνεύμα της ομιλίας  της Πέμπτης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει τα σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δώσει και στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, έχει ζητήσει ενδελεχή ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επιπλέον, η ομιλία του θα είναι μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, καθώς θα εκφράσει τη βούλησή του για τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και θα διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους. Άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η αναφορά του στην ΚΟ του κόμματός του ότι «έχουμε δύσκολη δουλειά μπροστά μας, ανηφορικό δρόμο, διότι έχουμε μία χώρα να φτιάξουμε από την αρχή». 

Ευχάριστη η λαϊκή κινητοποίηση

Στην κυβέρνηση βλέπουν με ευχαρίστηση το γεγονός ότι η κοινωνία δείχνει να έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα της λαϊκής κινητοποίησης και στήριξης της δύσκολης προσπάθειας που γίνεται για τερματισμό της λιτότητας και των μνημονίων. Η παρουσία χιλιάδων πολιτών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, την προηγούμενη Πέμπτη, μετά από αυθόρμητο κάλεσμα που έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια πρώτη απόδειξη ότι οι πολίτες βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης δίνοντας το μήνυμα ότι η «δημοκρατία δεν εκβιάζει ούτε όμως και εκβιάζεται». Οι κινητοποίησες θα έχουν και συνέχεια καθώς ήδη έχουν γίνει παρόμοια καλέσματα για τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο Eurogroup ενώ για τις 15 και 16 του μήνα οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων θα είναι: «Δεν μασάμε στους εκβιασμούς- Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε».

ΣΥΡΙΖΑ:  Κρίσιμη  η ενεργή παρουσία του λαϊκού παράγοντα

Συ­νε­δρία­σε, την πε­ρα­σμέ­νη Τε­τάρ­τη, η Πο­λι­τι­κή Γραμ­μα­τεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, προ­κει­μέ­νου να γί­νει μια πρώ­τη α­πο­τί­μη­ση του ε­κλο­γι­κού α­πο­τε­λέ­σμα­τος της 25ης Ια­νουα­ρίου, αλ­λά και να αρ­χί­σει ο προ­γραμ­μα­τι­σμός για την α­να­γκαία α­να­διάρ­θρω­ση του κόμ­μα­τος και των ορ­γά­νων του κα­θώς πολ­λά στε­λέ­χη έ­χουν με­τα­κι­νη­θεί σε κυ­βερ­νη­τι­κές θέ­σεις. Στην α­να­κοί­νω­ση που εεκ­δό­θη­κε το­νί­ζε­ται ό­τι το α­πο­τέ­λε­σμα των ε­κλο­γών α­πο­τε­λεί «μια ι­στο­ρι­κή νί­κη ο­λό­κλη­ρου του ελ­λη­νι­κού λα­ού που αλ­λά­ζει σε­λί­δα στην ι­στο­ρία του τό­που, βά­ζει τέ­λος στην πο­λι­τι­κή της ε­σω­τε­ρι­κής υ­πο­τί­μη­σης και της λι­τό­τη­τας και στέλ­νει έ­να ι­σχυ­ρό μή­νυ­μα προς την Ευ­ρώ­πη  στην κα­τεύ­θυν­ση της δη­μο­κρα­τίας, της αλ­λη­λεγ­γύης και της κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής». Επι­πλέ­ον, εκ­φρά­ζε­ται η ι­κα­νο­ποίη­ση για τα πρώ­τα δείγ­μα­τα της νέ­ας κυ­βέρ­νη­σης που «α­πό την πρώ­τη κιό­λας ε­βδο­μά­δα α­νά­λη­ψης των κα­θη­κό­ντων της, α­νέ­λα­βε μια σει­ρά ση­μα­ντι­κών πρω­το­βου­λιών σε διε­θνές ε­πί­πε­δο, που α­να­δει­κνύουν την ευ­ρω­παϊκή διά­στα­ση του ζη­τή­μα­τος του δη­μό­σιου χρέ­ους, κα­θώς και την α­να­γκαιό­τη­τα ευ­ρύ­τε­ρων συμ­μα­χιώ­ν  για την ε­πί­λυ­σή του». Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το­νί­ζει ό­τι στη νέα προ­σπά­θεια «κρί­σι­μη εί­ναι η ε­νερ­γή πα­ρου­σία και πα­ρέμ­βα­ση του λαϊκού πα­ρά­γο­ντα» και ση­μειώ­νει ό­τι «σε α­ντί­θε­ση με τις προ­η­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, που ή­θε­λαν την κοι­νω­νία να πα­ρα­κο­λου­θεί πα­θη­τι­κά τις ε­ξε­λί­ξεις, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το­νί­ζει τη ση­μα­σία της ε­νερ­γού συμ­με­το­χής της  σε αυ­τές. Η κοι­νω­νία πρέ­πει να εί­ναι πα­ρού­σα, να  ε­λέγ­χει και να συν­δια­μορ­φώ­νει την α­σκού­με­νη πο­λι­τι­κή».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου νέα πρόεδρος της Βουλής

Με νέο ρεκόρ ψήφων (235 επί 298 βουλευτών) η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος της Βουλής και η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Με τη φράση «η σημερινή πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία», η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στίγμα προθέσεων για το κοινοβουλευτικό έργο στο εξής. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να είναι απλοί χειροκροτητές λέγοντας ότι «η εκλογική διαδικασία μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης, δεν υπάρχουμε για τον εαυτό μας αλλά για τον λαό», είπε, και συμπλήρωσε: «Εχθές δόθηκαν για πρώτη φορά θρησκευτικός και πολιτικό όρκος, η πίστη στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, το περιεχόμενο του όρκου σημαίνει την ενεργό υποχρέωση ο καθένας κι η καθεμιά από μας να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα».  Η νέα πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, αναβάθμισης του νομοθετικού έργου με υποβοήθηση του έργου των βουλευτών, καθώς και υποστήριξης του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου.  Η αναφορά της ότι πρωθυπουργός και υπουργοί πρέπει να είναι  παρόντες στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μην καταθέτουν κατεπείγοντα νομοσχέδια ή άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες θεωρήθηκε μομφή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και μήνυμα για τις προθέσεις του νέου προεδρείου της Βουλής. Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου, δεσμεύθηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Η ομιλία, της πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, παρά το γεγονός ότι υπερψήφισαν τη νέα πρόεδρο, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες την κατηγορούν ότι «κομματικοποίησε τον θεσμό».

Οι αντιπρόεδροι 

Εκλογή όμως είχαμε και για τις θέσεις των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων. Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων έχουν προταθεί οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης και από το ΚΚΕ ο Γ. Λαμπρούλης. Κοσμήτορες της Βουλής  οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας. Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη. Διευθυντής της ΚΟ ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.



Αδάμος Ζαχαριάδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet