Παραγωγή της ομάδας «Χαίρεται», η δραματοποίηση των Ελεύθερων πολιορκημένων του Δ. Σολωμού, για την οποία μας ενημερώνουν πως πρόκειται για ένα «ποιητικό διάλογο του Σολωμικού αριστουργήματος με ψήγματα από την ποίηση του Μπάιρον, με πρωτότυπη μουσική και κείμενο του Γιώργου Στεφανακίδη (που υπογράφει και τη σκηνοθεσία). Έξι ηθοποιοί και μουσικοί επί σκηνής - επί μιας άκρως ιδιαίτερης σκηνής, όπως είναι το θεατρικό βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ - απαθανατίζουν τις τελευταίες τους στιγμές και την υπερβατική τους εξαΰλωση προς την Ελευθερία. Ελεύθεροι πολιορκημένοι - μια πόλη αποκλεισμένη, καταδικασμένη. Ένας κλοιός που σφίγγει ασφυκτικά και πνίγει τις φωνές και τις ζωές τους· ή τις δικές μας. Τί μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν δεν μπορεί πια να κάνει τίποτα; Η Έξοδος τους δεν ήταν μόνο ηρωική, ήταν το σύμβολο της Ελευθερίας, η απάντηση στην «κρίση» τους, στην κάθε κρίση, και στην επικείμενη καταστροφή.
Παίζουν: Εβελίνα Αραπίδη, Μάιρα Μηλολιδάκη, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Χάρης Αγγέλου και ζωντανή μουσική από τους: Λίνα Τριανταφύλλου τσέλο, Γιώργο Στεφανακίδη κιθάρα, Χάρη Αγγέλου ακορντεόν.
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9μ.μ., στο Τρένο στο Ρουφ (τηλ.: 210 5298922, 6937 604988)

 

«Frida κι άλλο» από τους Fly Theatre

Μετά την επιτυχημένη «Αγγελική», οι Fly Theatre, δηλαδή η Κατερίνα Δαμβόγλου και ο Robin Beer παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά, βασισμένη στη ζωή και το έργο της Frida Kahlo. Στο «Frida κι άλλο» η ομάδα χρησιμοποιεί τις αρχές που έχει κατακτήσει - προσήλωση στο χώρο, το ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι- για να φέρει την Frida στη ζωή επί σκηνής. Η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει το ρόλο της Μεξικανής ζωγράφου. Ο Robin Beer χειρίζεται και δημιουργεί ζωντανά ήχο και βίντεο δημιουργώντας τον κόσμο γύρω της. Με προβολή και ζωντανό βίντεο ζωγραφίζουμε τη σκηνή και εξερευνούμε την ιστορία της Frida, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει έναν κόσμο που κυριαρχείται από κίνηση και ζωή. Η Frida, σύμβολο επιμονής, αντοχής και ελευθερίας, αντισταθμίζει την ακινησία της, «κινώντας» τη ζωή της στο μέγιστο. Τούτο την οδήγησε να παράγει ένα μοναδικό έργο, ακόμη και όταν «κοιτάζει προς τα μέσα», που εκφράζει μια καθολική και βαθιά εικόνα του γύρω κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγει από την αναπηρία της και μας κάνει να θέλουμε ακόμα Φρίντα κι άλλο.
Κείμενα/επεξεργασία κειμένου από την Κατερίνα Δαμβόγλου και την Μιράντα Βατικιώτη. Σκηνοθεσία: Fly Theatre. Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer.
Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, στις 9.15μ.μ., στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ.: 210 3455020).

 

«Άγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου

Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά ο Αγριος σπόρος του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και στη διανομή ξανά τον Τάκη Σπυριδάκη. Πολυβραβευμένο το έργο και η παράσταση. Κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ στο παρακμιακό πλαίσιο ενός ελληνικού επαρχιακού τοπίου. Ένα τοπίο όπου η ανυπακοή σε διατάξεις και νόμους αποτελεί καθημερινή άσκηση επιβίωσης, όπου οι τυχόν κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους κατηγορούνται και όπου οι προκαταλήψεις, όπως όλων μας άλλωστε, μετατρέπουν μισές αλήθειες σε ακράδαντα κατηγορητήρια.
Με την αυτοσχέδια καντίνα που έστησε ο Σταύρος σε μια απόμερη παραλία προσπαθεί να φέρνει βόλτα τα χρέη που τον έχουν ζώσει πουλώντας σουβλάκια τα καλοκαίρια στους λιγοστούς τουρίστες. Όμως η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός νεαρού Γερμανού θα φέρει φέτος τα πάνω κάτω. Οι σε βάρος του υποψίες απ’ τους Γερμανούς που κατέφθασαν στην περιοχή διχάζουν στην αρχή το χωριό, αλλά όλοι σιγά-σιγά θα θυμηθούν ότι η καντίνα είναι αυθαίρετη, το φυσικό τοπίο παραβιάζεται, η γεννήτρια δημιουργεί ηχορρύπανση, το χοιροστάσιο του, που βρωμάει, δεν έχει και άδεια και… πάει λέγοντας. Άσε που αυτός είναι κι ο σφάχτης της περιοχής. Οι υποψίες που με τα συμφραζόμενα και τις προκαταλήψεις έγιναν βεβαιότητες θα μείνουν μετέωρες όταν οι έρευνες θα στραφούν αλλού. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως πριν. Μόνο η ακλόνητη πεποίθηση του Σταύρου, που θα παλεύει αενάως με νύχια και με δόντια, πως οι άλλοι ευθύνονται για όλα.
Παίζουν: Τάκης Σπυριδάκης, Χριστίνα Μαριάνου και Ηλίας Βαλάσης.
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15μ.μ. και Κυριακή στις 6.15μ.μ., στο θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94 τηλ.:     210 5138067).

 

“Aύγουστος μες στο χειμώνα” σε ποίηση Γ. Βέλτσου

Η Violet Louise, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του καλοκαιριού στο Bios, ανεβάζει, σε μια καινούργια εκδοχή, την ποιητική συλλογή του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Αύγουστος» (εκδὀσεις Άγρα). Μία γυναίκα επιστρέφει στο παρελθόν, σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Φωτογραφίες, αναμνηστικά από διακοπές, κοχύλια, ένα νεκρό ψάρι, συνθέτουν το άλμπουμ των προσωπικών της αναμνήσεων.
Μια multimedia αφήγηση για τη ζωή, τη μνήμη, την απώλεια του εαυτού, την απώλεια των άλλων. Και η κάθαρση έρχεται με τη δύναμη του νερού, σε μια παρἀσταση για τον αέναο κύκλο της ζωής που μοιάζει με κινηματογραφικό φιλμ και μουσική συναυλία. Βίντεο, μουσική και ήχος, είναι πρωτότυπα υλικά. Λήψεις πλάνων από τον ελληνικό βυθό, ηχογραφημένοι ήχοι θάλασσας και γλάρων, αστερίες και κοράλια μέσα σε νερό, είναι η προσωπική ματιά της Violet Louise που συνθέτει επί σκηνής τον ποιητικό κόσμο του Γιώργου Βέλτσου.
Σύλληψη, σκηνική σύνθεση, μουσική, ηχητικός & οπτικός σχεδιασμός: Violet Louise. Φωτιστικός σχεδιασμός: Aπόστολος Κοτσιανικούλης.
Η παράσταση εντάσσεται σε μια νέα πλατφόρμα καλλιτεχνικών προτάσεων του Ιδρύματος Κακογιάννη, που ονομάζεται «Μαύρο Κουτί» και διευθύνεται από τον Χρήστο Παρίδη.
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418550).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet