Σιωπητήριο μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου επέβαλε ο Α. Σαμαράς στα μέλη της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ενώ φαίνεται πως δεν προτίθεται να εκκινήσει κανένα διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν ευθέως τον Α. Σαμαρά και επιμένουν στην αλλαγή ηγεσίας.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής«Με αυτά που γίνονται σε ένα ή δύο μήνες θα είμαι ξανά πρωθυπουργός» διαμηνύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στους δημοσιογράφους, εμμένοντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. λέγοντας, μεταξύ άλλων, «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε: να παλέψουμε για να μείνει η Ελλάδα στο σωστό δρόμο και να παίξει σύντομα η παράταξη κυρίαρχο πολιτικό ρόλο».
Όσο και αν τα στελέχη του κόμματος ανέμεναν έστω και ένα ψεγάδι αυτοκριτικής απογοητεύτηκαν, καθώς ο Α. Σαμαράς την απέφυγε, αποτιμώντας ταυτόχρονα θετικά το κυβερνητικό του έργο [«Πριν δυόμισι χρόνια παραλάβαμε χάος και πριν δέκα μέρες παραδώσαμε χώρα»]. Για τον ίδιο δεν απέτυχε, απλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ τα όσα λάθη έγιναν οφείλονται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο «εμπόδιζε μια σειρά μεταρρυθμίσεων», με «τις αγκυλώσεις που έπρεπε κάθε φορά να υπερνικήσουμε».
Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, για μία ακόμα φορά εκτιμά ότι η ΝΔ «στάθηκε όρθια», καθώς «υπέστη ελάχιστη μείωση δυνάμεων από τον Ιούνιο του 2012», παραβλέποντας και πάλι τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Η μοναδική στιγμή που αναφέρθηκε σε λάθη είναι όταν είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν», προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθούν από κανέναν.
Προειδοποίηση στους επικριτέςΓι’ αυτό και ο Α. Σαμαράς απαγόρευσε στους βουλευτές του να ανοίξουν τη συζήτηση περί εκλογικού αποτελέσματος μέχρι την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, οπότε «θα ακουστούν και κριτική και προτάσεις». Ταυτόχρονα, προειδοποίησε όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας ότι βάζουν σε κίνδυνο το κόμμα, ενώ δίνουν έτσι προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ [«Κάποιοι θέλουν ασφαλώς να μας βάλουν σε εσωστρέφεια. Χτυπάνε εμένα, όπως χτύπησαν και προηγούμενους αρχηγούς της παράταξης. Θέλουν τη Νέα Δημοκρατία σε δίνη εσωτερικής αμφισβήτησης. Γιατί αυτό θα δώσει περιθώρια και χρόνο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει»]. Πάντως, όσο και να κατηγορεί τα στελέχη του ότι δρουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας τον ίδιο και την πολιτική του, τα εσωκομματικά προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί.
Ζητούν έκτακτο συνέδριοΔεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τον Α. Σαμαρά και ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να αναλάβει ρόλο. Ο τελευταίος, όμως, παρά τις συνεχείς πιέσεις δεν προτίθεται να επανέλθει στο προσκήνιο, όμως παρασκηνιακά έχει συνεχείς συναντήσεις με στελέχη του κόμματος. Την περασμένη βδομάδα παρέθεσε δείπνο στους Δ. Τζαμτζή, Π. Βογιατζή, Κ. Κουτσογιαννόπουλου, Κ. Παπασιώζου, Α. Μανδρέκα, Η. Βλαχογιάννη, Θ. Νταβλούρου και Α. Κουτσούμπα, προκειμένου να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Βεβαίως, επισήμως –όπως και με τη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη- λέγεται ότι η συζήτηση δεν αφορά τα εσωκομματικά, όμως η σύνθεση τέτοιων συναντήσεων αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό.
Ενδεικτικά, ο Δ. Τζαμτζής μιλώντας στον Realfm, είπε πως «υπάρχει πραγματικά μεγάλος προβληματισμός στα στελέχη της παράταξης» και πως «ο κόσμος ζητάει να συζητηθούν τα αίτια της ήττας και να αναζητηθούν ευθύνες». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσούκης, ο οποίος σημειωτέον έχει διαγραφεί τρείς φορές από τα μητρώα του κόμματος από το 2011, ζητά τη «διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου αρχών και θέσεων» προσθέτοντας ότι ο Α. Σαμαράς πρέπει να «ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες, χωρίς να στερείται του δικαιώματος υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και άλλα στελέχη, όπως ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει τώρα σε ιδεολογική, οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση ή ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν διεργασίες στο κόμμα που θα οδηγήσουν σε ένα έκτακτο συνέδριο.
Όσο και να απαγορεύει την αυτοκριτική ο Α. Σαμαράς, τελικά ουκ ολίγοι την κάνουν. Για παράδειγμα, ο Ευρ. Στυλιανίδης, μιλώντας λίγη ώρα μετά την Κ.Ο. της ΝΔ σε συνέδριο της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «η αντικατάσταση της “ήπιας προσαρμογής” του Κώστα Καραμανλή με το “δόγμα ��ου σοκ” του Α. Σαμαρά την έφερε αντιμέτωπη με την κοινωνία». Ομοίως, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «εκ των πραγμάτων πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η ΝΔ υπέστη μία ήττα σε αυτές τις εκλογές, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τη δική μας εσωτερική αυτοκριτική».
Όσο και να προσπαθεί ο Α. Σαμαράς να φιμώσει τις φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματος, αποτυγχάνει. Και η εμμονή στην αριστερή παρένθεση, κάθε άλλο παρά υποστηρικτές βρίσκει. Έτσι, θα πρέπει να επιλέξει ή θα επιτρέψει τον εσωτερικό διάλογο, ή αυτός θα γίνεται δημόσια, από όσους έχουν πρόσβαση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Ιωάννα Δρόσου