roggas

Οι εννέα υποψήφιοι, επικεφαλής του χώρου που θα δημιουργηθεί στο Κέντρο έπειτα από την ανάδειξη ενός ή μίας, αναμετρήθηκαν ξανά σε μια τηλεμαχία που είχε μειωμένο ενδιαφέρον. Σήμερα, Κυριακή, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι αργά το απόγευμα και οι υποψήφιοι προσδοκούν σε μεγάλη συμμετοχή, που πάντως πρέπει να αφορά τουλάχιστον 100.000 πολίτες για να είναι επαρκής. Πάνε οι εποχές που ένα εκατομμύριο (λέμε τώρα) ψηφίζανε το μοναδικό υποψήφιο κ. Παπανδρέου.

Το δεύτερο debate

Οι εννιά υποψήφιοι μίλησαν για πάνω από δυο ώρες στη δεύτερη τηλεμαχία. Ήταν μια διαδικασία που δύσκολα θα μπορούσε να μη βαρεθεί ο τηλεθεατής ή να μη μορφάσει με απαξίωση. Για παράδειγμα, ο κ. Τζιώτης μας πληροφόρησε πως αν εκλεγεί ηγέτης του χώρου δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής, δεν θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός. Μάλλον με τον κ. Τζιώτη θα ξαναγίνουν εκλογές στο χώρο. Η κ. Γεννηματά από την άλλη συμφώνησε με τον κ. Θεοδωράκη πως είναι πολιτικά και οργανωτικά σοβαρή υπόθεση να μην ενοποιηθούν οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μάλιστα δεν σήκωναν και κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Ραγκούσης φαίνονταν ο πιο αριστερός υποψήφιος για μια ακόμα φορά, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να κάνει συνεργασία με τη ΝΔ. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πίεσε και την κ. Γεννηματά στην ερώτησή του. Ο κ. Πόντας ήταν ένας Frank Underwood από τα Lidl, όπως λέμε, κάπως σαν προεκλογικό τρολ. Κάποια στιγμή ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, με νέο όνομα, που θα είναι και κίνημα. Στο συνέδριο του κόμματος αυτού, που θα γίνει την άνοιξη, δεν μας είπε ποιες πρέπει να είναι οι θέσεις του και δεν μας είπε και τι θα κάνει με τα οικονομικά του νέου κόμματος, πέραν του ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται νέα χρέη.
Ο κ. Καμίνης μίλησε για το αναπτυξιακό του όραμα και το χρέος. Βέβαια, αντί να πει για το χρέος είπε για το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να κατέβει. Για το οικονομικό του μοντέλο μας είπε για τις «πλουτοπαραγωγικές πηγές» και την «οικονομία στο κράτος». Και έπειτα, μίλησε για την οικονομία που έχει κάνει ως δήμαρχος της Αθήνας. Ο κ. Μανιάτης ζήτησε εκλογές και ήταν ενάντια …στο δικομματισμό. Η κ. Γεννημάτα αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, για την εναντίωση της στη διαφθορά. Θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του και πολλές φορές αυτομαστιγώθηκε. Πιστεύει ακόμα πως με ενέργειες του ΠΑΣΟΚ οι παθογένειες του παρελθόντος πλέον δεν υπάρχουν. Κάποια στιγμή η κ. Γεννηματά πρέπει να μας πει πως θα αποπληρώσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το κόμμα, του οποίου μέχρι τώρα ηγείται. Σε σχέση με το νέο κόμμα, είπε πως θέλει να είναι ενιαίο, να έχει ετήσιο συνέδριο, να έχει μητρώο μελών. Δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι πολυτασικό ή ομοσπονδιακό. Ο κ. Μανιάτης συχνά αναφερόταν στο έργο του κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας και ιδιαίτερα την καλή σχέση που είχε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να τονίσει το νέο αέρα που φέρνει ως νέος, και τον ευρωπαϊκό αέρα που φέρνει ως ευρωβουλευτής. Ακόμα, ο ευρωβουλευτής είπε πως πρέπει να γίνουν εκλογές, μιας και η παρούσα κυβέρνηση είναι μόνο επικοινωνιακή και επικίνδυνη. Υπερασπίστηκε, φυσικά, με το δικό του τρόπο το PSI του κ. Βενιζέλου.

Οι εκλογές

Οι κάλπες θα στηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και σε κάποιες περιοχές θα κρατηθούν ανοιχτές έως και τις 9. Στις μεγάλες πόλεις θα υπάρχουν αρκετά εκλογικά κέντρα. Για να υπάρξει ανάδειξη ηγεσίας από την πρώτη Κυριακή χρειάζεται το 50% συν μια ψήφος. Αν δε συμβεί αυτό, οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και αναμετριώνται οι δυο πρώτοι.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet