Κι εκεί που όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στις αποκαλύψεις των Παραντάιζ Πέιπερς, έστω υπό τους ήχους μιας ορχήστρας που έπαιζε στο σκοπό της διήμερης άδειας του Κουφοντίνα, μια συγχρονισμένη κίνηση της Ελντοράντο και της Λάμδα Ντιβέλοπμεντ ήρθαν να μας θυμίσουν ότι ίδιον των επενδυτών είναι να χρησιμοποιούν πολιτικά μέσα για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους.
Η πρώτη «έκπληξη» ήρθε από την Ελντοράντο: με ανακοίνωσή της ειδοποιεί ότι «πρόκειται να θέσει σε καθεστώς συντήρησης το έργο των Σκουριών», όπως είχε κάνει άλλες τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, με τελευταία την πιο πρόσφατη στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. Τι συνέβη από τότε ως σήμερα, που να οδήγησε την εταιρία στην αναστολή της αναστολής της πιο πρόσφατης «αποχώρησής» της;
Η εξήγηση ίσως βρίσκεται στην είδηση ότι προ ολίγων ημερών ξεκίνησε η διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία έχουν παραπεμφθεί οι αντιρρήσεις και διεκδικήσεις της Ελντοράντο για την εξέλιξη της αδειοδότησης. Αντιρρήσεις και διεκδικήσεις, πάντως, που πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο των οικονομικών και επιχειρηματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου: χαμηλές αποδόσεις στην Τουρκία, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της στην Κίνα, αναστολή επενδυτικών σχεδίων στην Τουρκία, το ίδιο και στη Βραζιλία. Με ανθρώπινη ασπίδα τους εργαζόμενους στην εταιρία, που τους κρατάει σε συνεχή εκκρεμότητα, πιθανότατα επιχειρεί να πιέσει για ένα εκβιαστικά ευνοϊκό γι’ αυτήν αποτέλεσμα της διαιτησίας.
Η δεύτερη, βραδυφλεγής μάλλον, παρέμβαση ήρθε από το Ελληνικό. Μήνες μετά την απόφαση του ΚΑΣ, που όριζε μάλλον περιορισμένη έκταση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μόλις μερικών δεκάδων στρεμμάτων σε σύνολο χιλιάδων, η Λάμδα Ντιβέλοπμεντ έρχεται να ανακαλύψει «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του σχεδίου» της και να πιέσει ώστε να μην εφαρμοστεί ουσιαστικά η απόφαση του ΚΑΣ. Όταν, όμως, προχωρεί σε συγκεκριμένες ενστάσεις, το μόνο συγκεκριμένο που βρίσκει να πει είναι ότι «τίθεται περιορισμός στο ύψος των κτιρίων», τα οποία θεωρεί, λόγω του ύψους τους, «εμβληματικά στοιχεία με στόχο την ενδυνάμωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού»!
Το περίεργο είναι ότι στη σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία ζητάει να ισχύσει η σύμβαση την οποία έχει υπογράψει με το δημόσιο, επισημαίνει ότι αυτή «περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την εύρεση νέων αρχαιοτήτων» και αναφέρεται στην ισχύ «καθ’ ολοκληρίαν όσων προβλέπονται από τους αρχαιολογικούς κόσμους». Τότε, προς τι όλος ο θόρυβος, μόνο για το ύψος των θηρίων;
•