transform

* 23-25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Οι ανισότητες είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων ετών σε διεθνές επίπεδο, ιδίως μετά την κρίση του 2008 που κατέδειξε τα αδιέξοδα του νεοφιλελεύθερου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Στο συνέδριο αυτό, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς θα επιδιώξει να συνδυάσει τη συμμετοχή προοδευτικών ακαδημαϊκών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που διαθέτουν κριτική στάση απέναντι στις επιστημονικές προσεγγίσεις και τα θεωρητικά ρεύματα που στηρίζουν και προωθούν την νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων παγκοσμίως, με την συμμετοχή πολιτικών της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, προκειμένου το Ινστιτούτο να συμβάλει στην αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και στην προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών της αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Βασικοί στόχοι του συνεδρίου

Να καταδείξει ότι ο νεοφιλελεύθερος χρηματιστικοποιημένος καπιταλισμός έχει πλέον διαρρήξει το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, οδηγώντας σε μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και ότι η περαιτέρω ώθηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του κοινωνικού κράτους θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες εντός των χωρών.
Να διερευνήσει τις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού και της οικονομικής κρίσης στην ταξική δομή και στις μεσαίες τάξεις, καθώς και τον αντίκτυπο των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας με βάση το φύλο, την ηλικία και την εθνική προέλευση στις εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ ατόμων και νοικοκυριών.
Να εξετάσει τις προοπτικές των νέων γενιών στην «οικονομία της γνώσης» και το ρόλο των νεοφιλελεύθερων «μεταρρυθμίσεων» της αγοράς εργασίας και του κράτους πρόνοιας κατά τις τελευταίες δεκαετίες και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στην παραγωγή διαγενεακών ανισοτήτων.
Να τεκμηριώσει ότι οι οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης είναι επίσης καταστροφικές για τη συνοχή της ευρωζώνης.
Να καταδείξει ότι το μοντέλο της εξωστρεφούς ανάπτυξης δεν μπορεί να ισχύσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ χωρίς να παράγει μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα, διαρκές εσωτερικό κοινωνικό και οικονομικό ντάμπινγκ, και τη σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών λαών.
Να εξεταστούν οι προϋποθέσεις ενός μοντέλου εσωστρεφούς ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται στην αύξηση της εγχώριας και ενδοκοινοτικής ζήτησης (Ενιαία Αγορά) και άρα στην αύξηση των μισθών και τη διατήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Να εξακριβώσει εάν οι διεκδικήσεις των κοινωνικών κινημάτων και οι προτάσεις της πολιτικής αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην ΕΕ αντιμετωπίζουν επαρκώς τις διαφορετικές μορφές ανισότητας και τις αιτίες τους.

Το πρόγραμμα

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, κεντρικοί ομιλητές για το τρίπτυχο «Πλούτος- Εισόδημα - Φορολογία» θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο Τζέρεμι  Λίμαν, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος και ο καθηγητής Αγοράς Εργασίας και Ανισότητας στο Κέντρο Μελετών Ανισοτήτων του Άμστερνταμ, Βίμερ Σάλβερντα.
Τη δεύτερη μέρα θα πάρουν τη σκυτάλη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπεργκ - Έσεν Γκέρχαρντ Μπος και η καθηγήτρια Συγκριτικών Συστημάτων Απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Τζιλ Ρούμπερι, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στις «Ανισότητες στις βιομηχανικές σχέσεις και στην αγορά εργασίας».
Την τρίτη και τελευταία ημέρα, θα μιλήσουν για τις «Ανισότητες νεότητας, φύλου, καταγωγής (ντόπιοι- μετανάστες) και μεταξύ των γενεών» ο Νίκος Παΐζης, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο για την Ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, ο ομόλογός του Δημήτρης Παρσάνογλου από το Πάντειο, ο Μισέλ Βακαλούλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, και η Πάολα Βίλα, καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Τρέντο. Για τον «Νεοφιλελευθερισμό, το κοινωνικό κράτος και τις ανισότητες», θα μιλήσουν ο Διονύσης Γκραβάρης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, ο Βέρνερ Ράζα, συντονιστής της ομάδας των αριστερών οικονομολόγων (EuroMemo), και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Με τις «Ανισότητες και τη μεσαία τάξη στη Νότια Ευρώπη» θα ασχοληθούν η Έλενα Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο Ραφαέλ Μουνιόζ Ντε Μπουστίγιο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, η Άννα Μαρία Σιμονάτσι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, και η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το συνέδριο θα κλείσουν, με τη συμμετοχή τους σε στρογγυλό τραπέζι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ, και ο Βάλτερ Μπάιερ, πολιτικός συντονιστής του Δικτύου transform!europe, για να ακολουθήσει η καταληκτική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet