petros-z

Αφορμή για το σημερινό θέμα, μας έδωσαν δύο γεγονότα. Το ένα, η ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας των εκκρεμοτήτων που είχαν 32.000 οικιστές του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Το δεύτερο μια ανακοίνωση-καταγγελία από το Μάριο Κρητικό, υπάλληλο του πρώην ΟΕΚ και σήμερα μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του ΟΑΕΔ.
Ο ΟΕΚ καταργήθηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΔ. Η ανακοίνωση του Μάριου Κρητικού, αν και επισημαίνει ότι ο ΟΕΚ «ως δημόσιος οργανισμός εμφάνιζε σε πολλαπλάσιο βαθμό τις παθογένειες της Ελληνικής Διοίκησης, όπως πελατειακές σχέσεις, τοποθετήσεις κομματικών φίλων, διαχείριση χωρίς διαφάνεια των εισφορών των εργαζομένων, μη ορθολογικό σχεδιασμό, επιλήψιμες επιλογές, προβλήματα ποιότητας κατασκευών και υπέρβαση των προϋπολογισμών των έργων», στη συνέχεια εκθειάζει το έργο του ΟΕΚ, όπως ότι «κατασκεύασε περίπου 580 οικισμούς και 65.000 σπίτια, που διέθεσε σε χαμηλό τίμημα σε εργαζόμενους, αγόρασε και παρέδωσε σε δικαιούχους χιλιάδες έτοιμες κατοικίες, χορήγησε 500.000 δάνεια με χαμηλά επιτόκια, επιδότησε ενοίκια σε 100.000 οικογένειες το χρόνο, ήταν ο Εθνικός Εργολάβος και τραπεζίτης των Φτωχών». Τέλος, καταγγέλλει το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη ότι «έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο σπίλωσης και κατασυκοφάντησης του ΟΕΚ, για να κρύψει την ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης». Καλεί δε την κυβέρνηση να τολμήσει να επανασυστήσει τον ΟΕΚ και να εξαγγείλει στεγαστική πολιτική.
Από τη μεριά του το υπουργείο Εργασίας, με υπουργική απόφαση ρύθμισε τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές των οικιστών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και αναλαμβάνει να εκδώσει οριστικά παραχωρητήρια στους οικιστές, που μέχρι τώρα δεν εκδίδονταν είτε λόγω πολεοδομικών και άλλων παραβάσεων, είτε γιατί το κόστος ήταν μεγάλο και για να μην εξεγερθούν οι δικαιούχοι, δίνονταν προσωρινά παραχωρητήρια με τιμές προσιτές, χωρίς όμως τελικό κόστος. Αυτό εξυπηρετούσε τη διαιώνιση του προβλήματος, από τη μία, και ταυτόχρονα την πολιτική ομηρία από τους εκάστοτε πολιτικούς, που χρησιμοποιούσαν ψηφοθηρικά την ανάγκη του εργαζόμενου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να παραμένουν σε εκκρεμότητα 32.000 κατοικίες από τις 52.000, που έχτισε συνολικά ο ΟΕΚ. Έτσι, λοιπόν, ο ΟΕΚ δεν νοιαζόταν για τα χρέη, οι οικιστές δεν πλήρωναν, αλλά ψήφιζαν, υποκύπτοντας σε εκβιασμούς και υποσχέσεις, οι εργολάβοι δούλευαν, το πρόβλημα διογκωνόταν, οι οικιστές κινδύνευαν και τα έσοδα του οργανισμού μειώνονταν.

Τα μέτρα

Αυτά ήρθε να βάλει σε τάξη με υπουργική απόφαση το υπουργείο Εργασίας με τρία μέτρα. Πρώτον, με την αποκατάσταση πολεοδομικών και άλλων παραβάσεων (τακτοποιήσεις, νέες αποτυπώσεις, αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών κ.λπ.) Το κόστος θα επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ και υπολογίζεται σε 700.000-1.000.000 ευρώ. Κόστος, που αν δεν γινόταν αυτή η παρέμβαση, θα επιβάρυνε τους οικιστές. Δεύτερον, με την ενιαία τιμή για όλη την Ελλάδα στο ποσό των 304,41 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 735 ευρώ παλαιά μέση τιμή). Όσοι οικισμοί είχαν χαμηλότερη τιμή μονάδας από 304,41 ευρώ, παραμένει. Τρίτον, με ρυθμίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής, όπως αύξηση των δόσεων από 240 στις 360, έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, 20% σε συνταξιούχους, ανέργους, μονογονεικές οικογένειες, πολύτεκνους, ΑμεΑ κτλ, περικοπή των τόκων, δυνατότητα διακοπής αποπληρωμής από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια σε περίπτωση ανεργίας, κ.ά.
Η υπουργική απόφαση έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από τις χιλιάδες όμηρους οικιστές, που βλέπουν ένα τέλος στο βασανιστήριο που περνούσαν χρόνια τώρα. Η αίτηση ένταξης στην υπουργική απόφαση γίνεται ηλεκτρονικά και θα ισχύει μέχρι τις 25 Απριλίου του 2018 για όσους έχουν οριστικά παραχωρητήρια, ενώ για όσους έχουν προσωρινά οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου της κατοικίας τους.

Περαιτέρω ελαφρύνσεις

Προσεχώς αναμένεται και νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα αφορά οφειλές δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, καθώς και τα προγράμματα αγοράς κατοικιών και διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.). Από έγκυρες πληροφορίες της «Εποχής» σε αυτή την υπουργική απόφαση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, με μοναδική υποχρέωση του δανειολήπτη η ιδιοκατοίκηση για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν αύξηση κατά δέκα έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, διαγραφή τόκων, εκπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες, ενώ αν οι οφειλές είναι μέχρι 6.000 ή έχει αποπληρωθεί το 60% του δανείου, αυτό θα θεωρείται εξοφληθέν.
Κλείνοντας αυτές τις εκκρεμότητες η κυβέρνηση θα εξαγγείλει τη νέα πολιτική της για θέματα κατοικίας. Φαίνεται ότι κυρίως προσανατολίζεται στην άσκηση ενίσχυσης της κοινωνικής της πολιτικής για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα από την κατασκευή κατοικιών.

Πέτρος Ζούνης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet