Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει ενωρίτερα κατά τρεις εβδομάδας του προβλεπόμενου την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, ήταν κυρίως μια πολιτική απόφαση. Πριν συναντήσει ο κ. Βαρουφάκης τον κ. Σόιμπλε, ενημερώθηκε και μάλιστα ότι μ’ αυτό συμφωνεί και ο κ. Ρέντσι, που λίγες ώρες πριν είχε συναντήσει τον Α. Τσίπρα! Τυπικά δεν υπερέβη τους κανόνες που λένε ότι μια χώρα δικαιούται αυτής της πρόνοιας όταν είναι σε πρόγραμμα και ήδη αναμένεται το τέλος του υπάρχοντος. Όμως μέσα σε ένα σχέδιο «πολιτικής χειραγώγησης της Ελλάδας» που υλοποιείται, έδωσε το – πολιτικό – παρών της. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία. Δεν συμφώνησαν όλοι.
Επιμένουμε στον πολιτικό χαρακτήρα της πράξης αυτής, διότι είναι γνωστό ότι αυτή δεν θα στερήσει τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότητα, εφόσον θα την προμηθεύονται με το σύστημα ELA, μέσω της Τράπεζας Ελλάδος. Οι σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ήταν σαφείς. Προκαλεί, όμως αβεβαιότητα και ανησυχία στους αποταμιευτές, άρα πιέζει πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το πλαίσιο που προσφέρουν οι δανειστές ως βάση για ένα συμβιβασμό. Δηλαδή συνδέουν, όπως παρατηρούσε ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr, «το αξιόχρεο των ελληνικών εγγυήσεων με την ύπαρξη μνημονιακού προγράμματος». Το γεγονός ότι έσπευσαν να στηρίξουν την απόφαση Γαλλία και Ιταλία, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει. 
Υπάρχει, όμως, και μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα, δεύτερη ανάγνωση της απόφασης της ΕΚΤ, του γνωστού νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν. Σε ένα άρθρο του με τον δηλωτικό τίτλο «Χορεύοντας με τον Ντράγκι», αφού πρώτα από-δραματοποιεί την πράξη της ΕΚΤ, που θεωρεί, εντούτοις, ότι συνιστά προσπάθεια «πολιτικής χειραγώγησης», θεωρεί ότι «έχει στόχο περισσότερο τους Γερμανούς παρά τους Έλληνες». Μπορεί με την απόφασή της να εκτίθεται η ΕΚΤ και να κρατά «πίσω» τη Γερμανία για την ώρα, αλλά συγχρόνως είναι σαν να προειδοποιεί: «Αγαπητή Καγκελάριος, απέχουμε ελάχιστα από την τραπεζική κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδο από το ευρώ – είστε σίγουρη ότι θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την οδό; Αλήθεια, τώρα;» «Ήταν ένας προ-τσαμπουκάς, μια προειδοποιητική βολή προς πάσα κατεύθυνση για το τι θα ακολουθήσει» σημειώνει. 
Είναι, μήπως, σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα της κίνησης Ντράγκι; Καθόλου! «Σε αυτή την κατάσταση κανένας δεν ξέρει τι κάνει, γιατί πρόκειται για δημοσιονομική αντάρα. Αλλά ας μην πανικοβαλλόμαστε – ακόμη», καταλήγει. 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet