vereli

Με αφορμή τους εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας το 1918, δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Πολωνίας όπου παρέλασαν κάτω από σημαίες και πλακάτ με ρατσιστικά και νεοναζιστικά συνθήματα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περί 60.000 άτομα, κυρίως Πολωνοί αλλά και εκπρόσωποι ακροδεξιών οργανώσεων από διάφορες χώρες, καθώς η συγκεκριμένη γιορτή λειτουργεί σαν μαγνήτης νεοναζί.
Το εορταστικό διήμερο που είχε διοργανωθεί από την κυβέρνηση κατέληξε και συνενώθηκε με αυτή την ανεπίσημη πορεία και ταυτόχρονα ξεκάθαρη εκδήλωση νεοναζιστικών οργανώσεων, όπου οι διαδηλωτές ζητούσαν μια Ευρώπη χωρίς μουσουλμάνους και Εβραίους, μια «λευκή Ευρώπη αδελφών κρατών». Στην Πολωνία, μια χώρα που υπέφερε από τους ναζί η νέα γενιά εκδηλώνει νεοναζιστικές τάσεις χωρίς να κρατά ξεκάθαρα ναζιστικά σύμβολα αλλά ιδεολογικά βρίσκεται ακριβώς εκεί. Οι διαδηλωτές της πορείας πολλοί προερχόμενοι από τον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό, κρατούσαν πανό με την φράση «ολοκαύτωμα για τους μουσουλμάνους» και φώναζαν «έξω οι πρόσφυγες». Ενώ ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτησε την πορεία λέγοντας ότι είναι ένα «όμορφο θέαμα» και «ένας εορτασμός των Πολωνών, που διαφέρουν οι απόψεις τους, αλλά είναι ενωμένοι γύρω από τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της πίστης σε μια ανεξάρτητη πατρίδα». Ο υπουργός Εσωτερικών το αποκάλεσε «μια μεγάλη παρέλαση πατριωτών» και ο βρετανός Τόμυ Ρόμπινσον, ακροδεξιός πολιτικός, έγραψε στο τουίτερ ότι η Πολωνία είναι το προπύργιο της Ευρώπης.  Στην πορεία αυτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, την ημέρα ανεξαρτησίας από την ρωσική αυτοκρατορία, μια ανεξαρτησία που δεν διήρκησε πολύ καθώς κατέληξε σύντομα στα χέρια των ναζί, η Πολωνία υποδέχεται νεοναζί διαδηλωτές από την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Σουηδία. Νεοναζί οργανώσεις είχαν μάλιστα ζητήσει από τον Ρίτσαρντ Σπένσερ να παρευρεθεί για ομιλία νωρίτερα κατά τη διάρκεια των διήμερων εορτασμών, τον οργανωτή της πορείας νεοναζί στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου σκοτώθηκε μια γυναίκα και πολλοί διαδηλωτές φορούσαν την λευκή κουκούλα της Κου Κλουξ Κλαν. Η ομιλία του δεν έγινε ποτέ τελικά γιατί παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος στην Πολωνία για αρνητές του Ολοκαυτώματος όπως ο αμερικανός νεοναζί Σπένσερ, και δηλώνοντας ότι δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί δημόσια εκεί.
Το σλόγκαν της φετινής χρονιάς στην πορεία ήταν «Θέλουμε τον Θεό», μια φράση από ένα παλιό πολωνικό θρησκευτικό τραγούδι, μια φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα και ο Ντόναλτ Τραμπ στο επίσημο ταξίδι του τον Ιούλιο στην Βαρσοβία. Ο Τραμπ επαίνεσε την Πολωνία για την πολιτική της περιγράφοντάς την ως «άμυνα του δυτικού πολιτισμού». Παρά το σύνθημα της πορείας οι συμμετέχοντες δεν ήταν όλοι χριστιανοί ακροδεξιοί. Σύμφωνα με τον Πολωνό καθηγητή κοινωνιολογίας Ράφαλ Πανκόφσκι, η πορεία δε θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια εκδήλωση εμπνεόμενη από τη χριστιανική θρησκεία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι νεοπαγανιστές ακροδεξιοί που συμβαδίζουν ιδεολογικά με τους αντίστοιχα συντηρητικούς και ακροδεξιούς καθολικούς. Σύμφωνα με τον  Πανκόφσκι οι διοργανωτές της πορείας δεν είναι ιδιαίτερα θρήσκοι, αλλά «χρησιμοποιούν τον χριστιανισμό ως ένα δείκτη ταυτότητας, που χρησιμοποιείται για να δείξει την αντίθεση με το Ισλάμ» παρά τις θρησκευτικές αντιθέσεις εντός του ακροδεξιού και νεοναζιστικού μπλοκ. Παρά τις ακραίες εκδηλώσεις ρατσισμού των Πολωνών, ελάχιστοι μουσουλμάνοι πρόσφυγες επιλέγουν να ζήσουν εκεί. Ο συνήθης προορισμός είναι η Γερμανία ή κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος με πιο εξελιγμένη οικονομία. Πριν την πορεία, στους επίσημους εορτασμούς παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της κυβέρνησης και ο Ντόναλτ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Η εμφάνιση του Τουσκ συμβαίνει σε μια χρονική συγκυρία όπου οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πολωνίας είναι  μάλλον τεταμένες, καθώς η τωρινή κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες, έχει αμφιλεγόμενες υποθέσεις εναντίον της δικαστικά και επίσης έχει επιτρέψει την ξυλεία σε ένα πανάρχαιο, προστατευόμενο δάσος. Οι σχέσεις της πολωνικής  κυβέρνησης με τον Τουσκ επίσης δεν είναι καλές μιας και ήταν το μόνο κράτος-μέλος που ψήφισε εναντίον της επανεκλογής του στο ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο τον Μάρτιο.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet