Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

Ευριπίδης Λασκαρίδης & Osmosis: “Τιτάνες”

Σε χώρο δημιουργίας και έκφρασης μεταμορφώνεται το Β΄ Υποσκήνιο της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό μέσα από τον νέο κύκλο εκδηλώσεων Μegaron Underground. Την καινούργια σκηνή του Μεγάρου εγκαινιάζει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης με την ομάδα του OSMOSIS και τους «Τιτάνες» σε δική του σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία.  Έχοντας ξεχωρίσει σε είκοσι σημαντικά διεθνή φεστιβάλ με το Relic, η ομάδα παρουσιάζει το νέο της έργο..
OSMOSIS: Τιτάνες .Πριν το «πριν» και μετά το «μετά». Δύο μοναχικά πλάσματα ανακαλύπτουν ξανά και ξανά την αιωνιότητα, τα υλικά του κόσμου, μικρά και μεγάλα, τα θρύψαλα της καθημερινότητας, τα φώτα των άστρων, τον ακίνητο χρόνο. Όλα τα αντίθετα βρίσκονται μαζί, δεν έχουν αλλού να πάνε. Οι Τιτάνες αποτίνουν φόρο τιμής σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία για την εδραίωση ενός άθραυστου εαυτού, ενός άμωμου κόσμου.
Συντελεστές :Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνογραφία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ερμηνευτές: Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης. Μουσική σύνθεση, ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος Προγραμματισμός, ηχητικός σχεδιασμός, ζωντανός χειρισμός μουσικής: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Την Πέμπτη 23, Παρασκευή 24, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, 21:00
Tιμές εισιτηρίων 14 €  (φοιτητές, νέοι) και 20 € (γενική είσοδος)

Αστικό ρεμπέτικο

Τρεις τραγουδοποιοί της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής - Ηλίας Βαμβακούσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Γιάννης Παπαγεωργίου - ενώνουν φωνές και χορδές και ξαναδιαβάζουν το αστικό λαϊκό τραγούδι. Διασκευάζουν με φαντασία και δημιουργικότητα, για τρεις ακουστικές κιθάρες, τραγούδια από το προπολεμικό ρεμπέτικο μέχρι και το σήμερα, μέσα από το φίλτρο των ακουσμάτων τους και της αισθητικής τους. Το δικό τους υλικό, δισκογραφημένο ή όχι, έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα λαϊκά αφηγήματα, αποδεικνύοντας ότι η σκυτάλη δεν χάθηκε και το ταξίδι συνεχίζεται.
Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 9.30μ.μ., στο Μαριονέτα bar (Κιάφας 4 & Ακαδημίας 74). Τιμή εισιτηρίων: 3 ευρώ επιπλέον στο πρώτο ποτό αντί εισόδου.

 

Η Καμεράτα σε όργανα εποχής

Διάσημοι σε όλο τον κόσμο για τις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες τους, οι Μουσικοί της Καμεράτας και o Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν μια αποκλειστικά «μπετοβενική» βραδιά στο Μέγαρο. Μαζί τους στη σκηνή, η διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα Aλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Το δραστήριο αθηναϊκό σύνολο και ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συναυλία με κοινό παρονομαστή τον λατινικό αριθμό V.  Έναν αριθμό που παραπέμπει στην Πέμπτη Συμφωνία αλλά και στο Πέμπτο Κοντσέρτο, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό, το οποίο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα ερμηνεύσει  σε ένα αυθεντικό φορτεπιάνο Stodart του 1820, παρόμοιο με το θρυλικό Broadwood του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Δύο μεγαλειώδεις συνθέσεις του σπουδαίου γερμανού μουσουργού από ένα ελληνικό σύνολο που θεωρείται από τους κριτικούς κορυφαίο σε έργα Μπετόβεν. Στο πρόγραμμα, και η λαμπερή Εισαγωγή από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα».
Οι Μουσικοί της Καμεράτας αποτελούν σήμερα το κατ’ εξοχήν ελληνικό σύνολο με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Τους επόμενους μήνες η ορχήστρα θα εμφανιστεί σε φημισμένα ευρωπαϊκά μουσικά κέντρα: στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στο Theater an der Wien σε δύο διαφορετικές παραγωγές, στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου για δεύτερη φορά φέτος, στο περίφημο μπαρόκ θέατρο του Μπαϋρόυτ, στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φερράν, στο Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέες ηχογραφήσεις της από διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες.
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 20:30
Tιμές εισιτηρίων 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) , 12 € ,18 € , 26 €  32 € 38 €  και 45 € (διακεκριμένη ζώνη)

 

Κλάουντιο Μοντεβέρντι «Oρφέας»

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Ορφέα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το εμβληματικό μπαρόκ έργο που συχνά πιστώνεται και ως η πρώτη όπερα στην Iστορία της μουσικής, επιστρέφει στο Μέγαρο με τη μορφή μιας νέας παραγωγής σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Τιμώντας τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Κλάουντιο Μοντεβέρντι (1567-1643), το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, γνωστό για τις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες του, προσεγγίζει με τόλμη την παρτιτούρα του μεγάλου ιταλού μουσουργού.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Νίκης Ψυχογιού και οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Την κίνηση έχει αναλάβει η  Ίριδα Κυριακοπούλου. O συνθέτης Πάνος Ηλιόπουλος αναδεικνύει τη ζοφερή ατμόσφαιρα του Κάτω Κόσμου, επεμβαίνοντας με τις διασκευές και τη ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου καθώς και με την επιμέλεια της μουσικής για το αυθεντικό τέλος της όπερας ένα τέλος που διασώζεται μόνο ως κείμενο στο λιμπρέτο του Alessandro Striggio [Αλεσσάντρο Στρίτζο] (1607).
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο φημισμένος ισπανός τενόρος Juan Sancho [Χουάν Σάντσο], ενώ την Πρωθιέρεια του Διονύσου ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου. Μαζί τους, ένα αξιόλογο καστ ελλήνων μονωδών: η Θεοδώρα Μπάκα (H Μουσική, Ιέρεια του Διονύσου), ο Χρήστος Κεχρής (Βοσκός), η Ειρήνη Μπιλίνη (Νύμφη), η Αναστασία Κότσαλη (Ευριδίκη), η Σοφία Πάτση (Αγγελιαφόρος), η Λένια Ζαφειροπούλου (Η Ελπίδα), ο Μάριος Σαραντίδης (Χάροντας), η Μαρία Παλάσκα (Περσεφόνη) και ο Πέτρος Μαγουλάς (Πλούτωνας).
To Χορό απαρτίζουν οι σπουδαστές του β΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών: Ιωάννα Βούλγαρη, Ζαχαρίας Γουέλα, Ειρήνη Ζαφειροπούλου, Αφροδίτη Καποκάκη, Αντώνης Καρναβάς, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Μαντώ Παπαρηγοπούλου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Μιχάλης Πητίδης, Χρήστος Πούλος Ρένεσης, Ναταλία Σουίφτ, Δέσποινα Σταυρίδη, Φώτης Στρατηγός, Γιάννης Τομάζος Δύο παραστάσεις (με ελληνικούς υπέρτιτλους) στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου Όπερα–Μουσικό Θέατρο από ένα σχήμα με βραβευμένες ηχογραφήσεις που έχουν επαινεθεί από τον διεθνή Τύπο.
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20:00
Tιμές εισιτηρίων 9 €  (πολύτεκνοι, φοιτητικά, νέοι μέχρι 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+),14,00 €   22,00 € ,28,00 € ,36,00 € ,42,00 € , 50,00 €

 

500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου

 

Η συνάντηση με κορυφαία έργα υπό τη μουσική διεύθυνση ενός μαέστρου που γνωρίζει το εύρος, το βάθος και τον αντίκτυπό τους αποτελεί πάντα πρόκληση για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία υποδέχεται ξανά στο ποντιούμ της τον διαπρεπή αρχιμουσικό Γκόλο Μπεργκ. Θα ερμηνευτούν εμβληματικές συνθέσεις των επιδραστικών, Φέλιξ Μέντελσον και  Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Πρόκειται για δημιουργούς που  έζησαν και δημιούργησαν σε κρίσιμες εποχές θρησκευτικών και πολιτικών ανακατατάξεων. Αυτό το κοντσέρτο  αποτίνει φόρο τιμής στα «500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λούθηρου» με την ερμηνεία της  «Συμφωνίας αρ. 5 σε ρε («Μεταρρύθμιση»), έργο 107» του Φ. Μέντελσον. Στις 31 Οκτωβρίου του 1517 ο  Μαρτίνος Λούθηρος συνέταξε τις 95 θέσεις του και τις θυροκόλλησε στην είσοδο του καθεδρικού της Βιτεμβέργης. Σε αυτές καταδίκαζε την πώληση συχωροχαρτιών, την απόλυτη εξουσία, και το αλάθητο του Πάπα.
Ο Μέντελσον συνέθεσε τη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε («Μεταρρύθμιση»), έργο 107, για τα τριακόσια χρόνια εορτασμού αυτής της ημέρας.
Η βραδιά ολοκληρώνεται με την απόδοση της «Συμφωνίας αρ.5 σε ρε ελάσσονα, έργο 47» του Ντ. Σοστακόβιτς.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στις 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 25€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet