Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης που πάρθηκαν και όσα πρέπει να προβλεφθούν

plimmires2

Δεκατέσσερις νεκροί, έξι αγνοούμενοι και δώδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής πλημμύρας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα. Οι περιοχές μετρούν ακόμα τις πληγές τους, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στα συνεργεία, ώστε να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις «προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο οι πληγέντες για να επανέλθουν και στην κανονικότητα». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι με ό,τι αντικρίσαμε. Προφανώς, πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο, καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας και της συσσωρευμένης, θα έλεγα, αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων και ελλειμμάτων στα έργα υποδομής, αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα φαινόμενο που, βεβαίως, δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Ας είναι οι άνθρωποι αυτοί που χάσαμε οι τελευταίοι. Κι ας αποτελέσει αυτό το έναυσμα για όλους μας, προκειμένου να επιδείξουμε εγρήγορση  στην αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών και του χωροταξικού σχεδιασμού, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια φαινόμενα».

Μέτρα ανακούφισης

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε σχετικές υπουργικές αποφάσεις που παρέχουν διευκολύνσεις στους πολίτες που ζουν στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής και στο δήμο Σύμης της Ρόδου, που επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «δίνεται παράταση (έως 15 Μαΐου) υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων». Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης, η βουλή θα διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για τους πλημμυροπαθείς, ενώ το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε τις εξής διευκολύνσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημίες: 1) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, 2) αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες και 3) οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Όπως ανακοινώθηκε «τα ίδια μέτρα θα λαμβάνονται σε κάθε άλλη περιοχή στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα». Επιπλέον, η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείοιυ Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση προτεραιότητα την εξέταση αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής για τους πληγέντες ασφαλισμένους.

Αλληλεγγύη από όλους

plimmires
Αλληλεγγύη προς τους πληγέντες έχουν δείξει εκατοντάδες σωματεία, δομές αλληλεγγύης, οργανώσεις και υπηρεσίες. Ενδεικτικά: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας έστειλε τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό, αφού υπάρχει ήδη ειδοποίηση να μην καταναλώνεται το νερό, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι καταλληλότητας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενίσχυσε οικονομικά τους πληγέντες φαρμακοποιούς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισκέφτηκε τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ πρόκειται να στείλει φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Η Αλληλεγγύη για Όλους διέθεσε 8 τόνους νερού, 400 μερίδες φαγητού και 150 κλινοσκεπάσματα. Η πακιστανική κοινότητα Ελλάδας καλεί τα μέλη της και όλους τους μετανάστες εργαζόμενους να βοηθήσουν «όλοι μαζί με κάθε μέσο τους πλημμυροπαθείς». Τα ΕΛΤΑ, με απόφαση του ΔΣ, ανακοίνωσαν πως όλοι μπορούν να στέλνουν δωρεάν τη βοήθειά τους στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) προσέφεραν καύσιμα, αυτοκίνητα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη αναγκών στη Δυτική Αττική. Η Φιλοζωική Κίνηση Μεγάρων – Ν. Περάμου κάνει έκκληση για τη μέριμνα των πολιτών προς τα αδέσποτα ζώα των περιοχών, καθώς πολλά έχουν τραυματιστεί ή έχουν παρασυρθεί από τα ρέματα.

Συνδρομή της Ευρώπης

Στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσέφυγε για συνδρομή η Περιφέρεια Αττικής, με κατεπείγον αίτημά της. Πρόκειται για ένα Ταμείο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα, την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνοντας προς συζήτηση το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ζητώντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Το θέμα απασχόλησε και τη διάσκεψη Κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη στο Γκέτεμποργκ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα επεσήμανε ότι το θέμα «θα συζητηθεί στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».

Και τώρα τι;

Είναι φανερό πως η φονική πλημμύρα μπορεί να έπληξε ξαφνικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, όμως δεν ήταν απρόβλεπτη. Η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει με μελέτες και στοιχεία, ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς, και ίσως η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Ρένα Δούρου στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, να καταλήξει στον εντοπισμό κάποιων ιθυνόντων, στον καταλογισμό πράξεων και ενδεχομένως και στην καταδίκη. Όμως, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν κυβερνήσεις και τοπικούς άρχοντες σε βάθος δεκαετιών ακόμα, αλλά και την τρέχουσα κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι το πρόβλημα, όπως λέει και ο κ. Στουρνάρας παραπλεύρως, ήταν γνωστό και αναμενόμενη η εξέλιξή του. Επομένως, ποια ήταν τα μέτρα εκείνα που έλαβαν, ώστε να μην φτάσουμε ως εδώ; Και, ύστερα, ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για να υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο, αλλά και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την επανάληψή τους;

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Δυστυχώς ήταν αναμενόμενο να συμβούν οι πλημμύρες

plimmires-stournaras

Από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα. Γιατί συνέβη αυτό; Είναι αποτέλεσμα μόνο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου;
Δυστυχώς ήταν αναμενόμενο να συμβούν οι πλημμύρες και να υπάρξουν νεκροί. Ήταν απλά θέμα χρόνου πότε θα συμβεί. Το αίτιο είναι γνωστό σε όλους. Έχουν μπαζωθεί τα υπόγεια ρέματα, δεν υπάρχει στοιχειώδης αντιπλημμυρική προστασία, το νερό δεν έχει δρόμους διαφυγής και επομένως πάει όπου μπορεί. Παρότι, όμως, ήταν επαναλαμβάνω αναμενόμενο γεγονός, όλα αυτά τα χρόνια δεν απασχόλησε κανέναν. Πρώτον, διότι καμία κυβέρνηση, ούτε τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ποτέ στεγαστική πολιτική, κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και, δεύτερον, κανείς δεν είχε ανησυχήσει σοβαρά με την αυθαίρετη δόμηση στα υπόγεια ρέματα. Σαφώς είναι λιγότερο υπεύθυνος αυτός που έχτισε εκεί το σπίτι του ή την  επιχείρησή του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει το κράτος που είτε έδωσε άδεια δόμησης, είτε δεν εμπόδισε την αυθαίρετη δόμηση. Και ύστερα το κράτος είναι αυτό που έχτισε γύρω από αυτά τα σπίτια δρόμους, έδωσε παροχή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, εισέπραξε ΕΝΦΙΑ, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Από την άλλη, παρότι έχει αναλυθεί εδώ και χρόνια το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται πως δεν απασχολεί, με σοβαρούς όρους, το κράτος, ώστε να το αντιμετωπίσει. Είχα την τιμή και τη μεγάλη ευθύνη να είμαι μέλος της επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, που συστήθηκε ώστε να μελετήσει το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από την κλιματική αλλαγή, όπως και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Εκεί διαπιστώνεται η μεταβολή της ανισοκατανομής των μετεωρολογικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, για τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει αύξηση των θερμοκρασιών και μείωση των βροχοπτώσεων. Μην παρασύρεστε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάθε χρόνο βρέχει λιγότερο στην Ελλάδα, από πλευράς ποσότητας νερού. Όσον αφορά τα, λεγόμενα, ακραία φαινόμενα, έχουμε και θα έχουμε περισσότερα και με μεγαλύτερή ένταση. Αυτή η μελέτη, λοιπόν, αξιοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση, που με κάποιες τροποποιήσεις διαμόρφωσε τον Οκτώβριο του 2015 την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με όρους προσαρμογής. Αυτό το κείμενο, όμως, θα πρέπει να το σεβαστούμε και να προσαρμοστούμε στις προβλέψεις του. Ωστόσο, θα πρέπει να σταματήσουμε να αποδίδουμε τις καταστροφές στον καιρό. Τα  ακραία καιρικά φαινόμενα είναι άλλα, τα βλέπουμε στην τηλεόραση για άλλες περιοχές του πλανήτη. Δεν μπορείς να  χαρακτηρίζεις ακραίο καιρικό φαινόμενο μια πλημμύρα που καταστρέφει λόγω της ανθρώπινης κακής διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Τι πρέπει να γίνει, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων πλημμυρών;
Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό. Οι περιοχές που επλήγησαν δέχτηκαν τα νερά από το βουνό Πατέρας,  δεν έχει γίνει πρόβλεψη, πέραν της δόμησης ή της επιχωμάτωσης στα ρέματα, για τη διοχέτευση του νερού κάτω από υποδομές, όπως  δρόμοι κ.λπ. Τώρα τι πρέπει να γίνει; Θα πρέπει να πάει μια μπουλντόζα και να αρχίσει να γκρεμίζει τα σπίτια στα ρέματα; Αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να καταφύγει κανείς σε άλλες λύσεις, αντιμετώπισης της πλημμυρικής απορροής, πριν αυτή φτάσει σε κατοικημένη περιοχή, είτε με τάφρους παράλληλες με την πλαγιά, που θα δέχονται τα νερά και θα τα διοχετεύουν σε επιλεγμένες περιοχές είτε με άλλα έργα, για τα οποία υπάρχει εμπειρία και γνώση. Σε γενικότερο πλαίσιο, θα πρέπει να εφαρμοστεί το ζήτημα διευθέτησης ρεμάτων, να γνωρίζουμε δηλαδή κατά την πλημμυρική απορροή ποιο θα είναι το ύψος του νερού, ώστε μέσα σε αυτό το χώρο να μην επιτραπεί η δόμηση. Ωστόσο, όλα αυτά κοστίζουν. Και χρειάζεται η πολιτική βούληση, ώστε το κράτος να κάνει ολοκληρωμένα έργα και όχι αποσπασματικά. Σε μία πρόταση, αυτό που πρέπει να γίνει επιτέλους είναι να υπάρξει πρώτον στεγαστική πολιτική, δεύτερον έλεγχος της δόμησης και τρίτον αντιμετώπιση των πλημμυρών.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πολυπαραγοντικές

plimmires-vasileiou

Να επιχειρήσουμε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης;
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανέρωτο. Δεν πρόκειται για μια μεγάλη πλημμύρα, από αυτές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Κατέβηκαν από τα βουνά τεράστιες ποσότητες νερού, πέρασαν μέσα από τη Μάνδρα, την παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, την Ελευσίνα και κατέληξαν στο λιμάνι, το οποίο γέμισε κοκκινόχωμα. Έχοντας αυτή την εικόνα, γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν επιβεβαιωθεί 16 νεκροί και εύχομαι να μην αυξηθεί ο αριθμός και να βρεθούν σώοι οι έξι αγνοούμενοι. Στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί διαρκώς το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, για να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, όπως είναι οι απεγκλωβισμοί, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετακίνηση πολιτών και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Να προσθέσω ακόμα ότι –με τη συνδρομή των δήμων- έχουν μεταφερθεί οι 8 άστεγοι της Νέας Περάμου και οι 6 της Μάνδρας σε ξενοδοχεία, όπου τους παρέχεται από την Περιφέρεια σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σαφώς θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες, φυσικές και πολιτικές…
Πρέπει να γίνει μια υπεύθυνη, ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για να δούμε πώς φτάνει μια περιοχή, όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής, να γίνεται σουρωτήρι κάθε φορά που έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτά συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη, πέρα από τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τα οποία έχουμε ρητή εντολή να έχουμε τελειώσει την απογραφή μέχρι σήμερα. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές σε βάθος δεκαετιών και πολυπαραγοντικές. Ωστόσο, αυτή η κουβέντα δεν πρέπει να γίνει τώρα, την ώρα της μάχης, αλλά όταν περάσει αυτό το κακό. Και ύστερα να συζητήσουμε πώς θα υλοποιηθούν δρομολογημένα ήδη αντιπλημμυρικά έργα, που όμως δεν είναι της στιγμής να κουβεντιάσουμε γιατί ακόμα καθυστερούν.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΤΗΝ «ΕΠΟΧΗ»
Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν

plimmires-dourou

Σήμερα θρηνούμε θύματα και μετράμε τεράστιες υλικές ζημιές. Και όσο δεν προχωράμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν το κατεστημένο ατιμωρησίας που διαιωνίζει εδώ και πολλά χρόνια μια κουλτούρα ανευθυνο-υπεύθυνων, δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται, με υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό πρέπει να γίνει… χθες. Και μάλιστα να γίνει χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του το λεγόμενο πολιτικό κόστος, που  συχνά λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε σοβαρή πρωτοβουλία.
Η ιστορία των ρεμάτων που μπαζώθηκαν αποτυπώνει μια στρεβλή αντίληψη ανάπτυξης σε βάρος, όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπινων ζωών. Μια αντίληψη σε βάρος αυτονόητων πραγμάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που απευθύνθηκα με την αναφορά μου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί δεν θέλω να είμαι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα χρόνιων παθογενειών, που αποτελείται από μπαζωμένα ρέματα, σπίτια που κτίζονται σε κοίτες ποταμών, τα οποία εν μία νυκτί, με μια νομοθετική ρύθμιση, νομιμοποιούνται… Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια αναποτελεσματική, γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση, που «καταπίνει» τη μια μετά από την άλλη τις καταστροφές, σαν να πρόκειται για μία… σειρά από κανονικότητες, που πρέπει να υφίστανται οι πολίτες. Σε ένα πρόσφατο άρθρο μου, τον περασμένο Αύγουστο, με αφορμή τότε τις πυρκαγιές στον Κάλαμο, έθετα το θέμα να μπει επιτέλους τέλος σε αυτή την ιδιότυπη  «νομοτέλεια» που μαστίζει τον τόπο μας. Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκαίρως καταθέσει σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου. Προτάσεις που αφορούν στην απλούστευση, στην αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και ρόλων, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να λειτουργήσει η Περιφέρεια περισσότερο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της έννοιας της μητροπολιτικότητας, που ναι μεν υπάρχει στο Σύνταγμα πλην όμως παραμένει νεκρό γράμμα. Δεν μπορεί π.χ. για έναν δρόμο να έχουν αρμοδιότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου, του Δήμου, της Περιφέρειας, τρεις φορείς δηλαδή της Πολιτείας!
Λέω συχνά ότι η γραφειοκρατία είναι άλλοθι διαφθοράς. Για αυτό και το απόστημα αυτό πρέπει να πάψει, προκειμένου το Δημόσιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αποστολή τους. Μόνο αν προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Μακριά λοιπόν από γενικόλογα ευχολόγια, οφείλουμε όλοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να δεσμευθούμε για να πράξουμε συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επιτρέψει τη διάνοιξη των ρεμάτων, την κατεδάφιση των παράνομων κτιρίων, στο πλαίσιο της νομιμότητας και μιας αντίληψης για την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet