spathis

Του Μάκη Σπαθή

Η πρώτη μάχη στον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά και διαπλοκή του αστικού κράτους, όπως αυτή εκδηλωνόταν στο Ίδρυμα Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) κερδήθηκε στο πεδίο της αστικής Δικαιοσύνης. Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, μετά από μία 10ωρη συνεδρίαση του Πρωτομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφού είχαν προηγηθεί τέσσερις αντίστοιχης διάρκειας συνεδριάσεις και τρεις αναβολές, το τριμελές δικαστήριο επιδίκασε ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας FMVOICE για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου με ενδεχόμενο δόλο, μετά από την προσφυγή που είχαν κάνει στη δικαιοσύνη Αγγελική Δημητρακόπουλου και Άννα Μαυρουδή πριν ένα χρόνο.
Οι δύο αυτές οι συντρόφισσες, με την ιδιότητα της Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου, και άλλα τέσσερα μέλη είχαν συγκροτήσει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που είχε επιλεγεί από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Συμβούλιο αυτό ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού επί υπουργίας Νίκου Φίλη μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015. Η αρχική εντολή στη νέα αυτή διοίκηση ήταν σαφής και απόλυτα εναρμονισμένη με την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης της αριστεράς για σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά στους κρατικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η κατεύθυνση ήταν η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας ενός ευαίσθητου και κρίσιμου μηχανισμού με πολυσχιδείς αρμοδιότητες στους αντίστοιχους τομείς, που διαχειριζόταν προϋπολογισμούς της τάξης των 120 εκατ. μέσω μιας καλοστημένης μακροχρόνιας διαχείρισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με εξωτερικούς εργολάβους, οι οποίοι αναλάμβαναν τη διεκπεραίωση των περισσότερων δραστηριοτήτων του. Η φράση του Φίλη προς το ΔΣ που αναλάμβανε να διεκπεραιώσει το δύσκολο έργο της εξυγίανσης και χρηστής διοίκησης του εν λόγω οργανισμού ήταν χαρακτηριστική: «Σας ρίχνουμε στο λάκκο των λεόντων, κάντε ό,τι μπορείτε για να σώσετε το Ίδρυμα».

Σύντομο ιστορικό

Η νέα διοίκηση πήρε τα λόγια αυτά τοις μετρητοίς και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Η πρώτη της ενέργεια ήταν να ακυρώσει ένα λεόντειο διαγωνισμό 5,5 εκατ. ευρώ μιας εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών στο Ίδρυμα που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση της ΝΔ λίγο πριν την κατάργησή της, (συμφερόντων γνωστού αυτοδιοικητικού στελέχους σε μεγάλο δήμο της Αττικής με μακρόχρονη προνομιακή και υπερκοστολογημένη σχέση με το Ίδρυμα). Η απόφαση αυτή, που εκ των πραγμάτων δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία και διαχείριση των μελλοντικών κρίσιμων οικονομικών ζητημάτων, δεδομένου ότι οι οικονομικές υπηρεσίες και το λογιστήριο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες, συνοδεύτηκε από την εκπόνηση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού και μιας σειράς ενεργειών του νέου ΔΣ ώστε να καλύψει το δισεπίλυτο κενό λόγω της απομάκρυνσης του εργολάβου.
Όμως, τα μεγάλα προβλήματα στο τεράστιο έργο που αντιμετώπισε η νέα διοίκηση στην προσπάθεια κάθαρσης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών δεν προήλθαν μόνο από τις αντιστάσεις και την υπονόμευσή του από υπαλλήλους του Ιδρύματος που διαπλέκονταν με τις εξωτερικές εργολαβίες. Κυρίως πρόκυπταν από τη στάση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης, ο οποίος εμφανιζόταν από την αρχή με μία πολιτική γραμμή συμβιβασμού με τον εργολάβο. Στη συνέχεια, όμως, δεν περιορίστηκε απλά στη διατύπωση μιας διαφορετικής κατεύθυνσης αλλά παρέκαμπτε συστηματικά όλες σχεδόν τις προτάσεις και κωλυσιεργούσε στις διαδικασίες που απευθύνονταν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διαχείριση των προβλημάτων. Στην αντίθεση, που προέκυψε, μεταξύ του Δ.Σ και του ΓΓ, ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, δεν στήριξε τις πρωτοβουλίες του πρώτου αλλά, όπως προκύπτει και εκ των πραγμάτων, στήριξε τη «γραμμή» του ΓΓ, χωρίς ποτέ, μέσα στην πιεστική καθημερινότητα και τον κυκεώνα των προβλημάτων να τα ιεραρχήσει με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να προκαλέσει μία ουσιαστική πολιτική συζήτηση με τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι για την επίλυση των διαφωνιών. Αποτέλεσμα αυτών των αντιθέσεων ήταν η αρνητικότατη εξέλιξη, όταν στη μοναδική συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το ΔΣ στις αρχές Ιουλίου του 2016, ζητήθηκαν από τον υπουργό οι παραιτήσεις των μελών του. Το νέο ΔΣ, που ανέλαβε τη διοίκηση, επανέφερε τον εργολάβο που είχε απομακρυνθεί χωρίς να αξιοποιήσει την δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία απορρίπτονται οι αιτιάσεις του εργολάβου και εγκρίνεται η ενέργεια απομάκρυνσης του από το Διοικητικού Συμβουλίου για το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου. Αποκαταστάθηκε έτσι η «διαταραχθείσα τάξη» στη λειτουργία του ιδρύματος που οφειλόταν, όπως διαδίδανε, στην ανικανότητα των μελών της καταργηθείσας διοίκησης.
Οι λεπτομέρειες όλων αυτών των γεγονότων και τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν καταγραφεί σε τρία άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Eποχή» και «Αυγή» την άνοιξη αυτής της χρονιάς (18/06/2017 &16/07/2017) μαζί με ένα ακόμη άρθρο- απάντηση του προέδρου και της αντιπροέδρου του νέου ΔΣ (30/07/2017) μετά την απομάκρυνση των συντρόφων που έδιναν τη μάχη για τη κάθαρση και αποτελεσματική διαχείριση στο εν λόγω ίδρυμα. Όμως, οι συντρόφισσες που απομακρύνθηκαν δεν σταμάτησαν τη μάχη απέναντι στη διαπλοκή, ούτε κατέθεσαν τα όπλα για τη διατύπωση μιας εμπεριστατωμένης άποψης για τον τρόπο με τον οποίον θα έπρεπε η κυβέρνηση της αριστεράς να διαχειρίζεται τους μηχανισμούς του αστικού κράτους με βάση τις θεωρητικές και ιδεολογικές επεξεργασίες της. Πράγματι άρχισε να υλοποιείται μία αριστερή παρέμβαση στο κρίσιμο αυτό τομέα, αλλά διακόπηκε βίαια εν τη γενέσει της.

Υπονόμευση

Πέραν της αρθρογραφίας σε κομματικά έντυπα έγιναν και παρεμβάσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από συντρόφους/ισσες που ζητούσαν επίμονα την παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος του θέματος ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Επιπλέον, οι καταργηθείσες Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος κατέφυγαν στη δικαιοσύνη ενάντια στην εφημερίδα FMVOICE για τα συστηματικά, συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον τους, πού ξεκίνησαν τον 31/03/2017 Μάρτιο του 2017 όταν είχε συντελεστεί η κατάργηση της λεόντειας αυτής εργολαβίας και συνεχίζονταν επί τρεις μήνες μέχρι την κατάργηση του ΔΣ, το διορισμό του νέου και την επανεγκατάσταση του εργολάβου. Η εφημερίδα αυτή, που προφασιζόταν φίλα προσκείμενη στην πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είχε προφανώς αποδυθεί με συνεχή συκοφαντικά δημοσιεύματα στην υπονόμευση της διοίκησης Μαυρουδή-Δημητρακοπούλου. Τα δημοσιεύματα, με πηχυαίους τίτλους, τις κατάγγειλαν για αριστερό όργιο διασπάθισης χρημάτων, υπονόμευση της πολιτικής Τσίπρα, μεγάλο φαγοπότι με φίλα προσκείμενους κομματικούς εργολάβους («Ίδρυμα δια βίου μάσας»), κάτι που ανάγκασε τις δύο συντρόφισσες να καταφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του εκδότη της εφημερίδας Νίκο Μανεσιώτη, για συκοφαντική δυσφήμιση με ενδεχόμενο δόλο. Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 17/11/2017 προέκυψε απόφαση που αποδέχτηκε τα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις των Μαυρουδή-Δημητρακοπούλου και τις δικαίωσε απόλυτα.
Το παράδειγμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι αποκαλυπτικό για τις μάχες και την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της αριστεράς εάν πράγματι προτίθεται να υλοποιήσει το κομβικό στοιχείο στην υλοποίηση των ιδεολογικών της καταβολών, δηλ. το μετασχηματισμό των μηχανισμών του αστικού κράτους και της γραφειοκρατίας η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερο κοινωνικό στρώμα. Ο «αριστερός» μετασχηματισμός δεν θα πρέπει όμως να οδηγεί στην απλή αντικατάσταση του προσωπικού με «τους δικούς μας», που θα απολαμβάνουν τα προνόμια και την αξιοποίηση ιδιαίτερα εκείνων των μηχανισμών που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Οι σύντροφοι/ισσες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μετά και από την απόφαση της αστικής δικαιοσύνης που τις δικαιώνει, δείχνουν το δρόμο και αναμένουμε την περαιτέρω κομματική συζήτηση. Κάτω από το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων και μία μέρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ο σημερινός υπουργός Παιδείας αντικατέστησε το προβληματικό ΔΣ του ιδρύματος με καινούργια πρόσωπα και Πρόεδρο τον Δ. Ζέρβα. Μένει να δούμε με ποια πολιτική και κατά πόσο η νέα διοίκηση θα ακολουθήσει την γραμμή κάθαρσης και αριστερής διαχείρισης που χάραξε το πρώτο ΔΣ.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet