ÐÁÑÁÌÅÍÅÉ ÔÏ ÖÕÔÏÐËÁÊÔÏÍ ÓÔÇÍ ÐÁÑÁËÉÁ ÔÇÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ - ÁÅÑÏÖÙÔÏÃÑÁÖÉÅÓ (ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ / ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Εντός του 2017 αναμένεται να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τον ομώνυμο κόλπο που βρέχει τη Θεσσαλονίκη.
«Ο Θερμαϊκός Κόλπος έπεσε θύμα του άναρχου μοντέλου ανάπτυξης, αλλά και της έλλειψης πολιτικής τόλμης. Αν και η συγκρότηση φορέα στην περιοχή του Θερμαϊκού εξαγγέλθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, εντούτοις χάθηκε στις εξαγγελίες. Πρόκειται για σχέδιο που απαιτεί σοβαρότητα, ολιστική περιβαλλοντική προσέγγιση, συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων φορέων και όλων των επιπέδων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ουσιαστικά η συγκρότηση του φορέα θα γίνει εντός του πλαισίου του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών», το οποίο βρισκόταν σε διαβούλευση μέχρι και το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης. Επιπλέον, θα αποτελεί μέρος της δομής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και θα εδράζεται στη Χαλάστρα, όπου βρίσκεται και η έδρα του παραπάνω φορέα. Στις αρχές θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, ενώ εντός του 2018 πιστεύεται ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν οι πρώτες συμβάσεις, ώστε να είναι δυνατόν τα δύο επόμενα έτη να στελεχωθεί επαρκώς. Ο προϋπολογισμός του καινούριου φορέα θα καλύπτεται αποκλειστικά από χρήματα του δημοσίου και «θα αναλάβει το επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και το Σχέδιο διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου». Παράλληλα, έχει σαν επιπρόσθετο στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στα ζητήματα του Θερμαϊκού, ώστε να υπάρχουν κοινές δράσεις και λύσεις.

Συλλογική συμμετοχή και ευθύνη

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που θα συγκροτηθεί και μια συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν σχετική πολιτική ή επιχειρησιακή αρμοδιότητα. Η επιτροπή προβλέπεται να επιφορτιστεί με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πεπραγμένων του νεοσύστατου φορέα. Έτσι, θεωρείται ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια συλλογική συμμετοχή και ευθύνη. Εντός αυτού του πλαισίου δράσεων προτάθηκε και η συγκέντρωση δεδομένων, η επεξεργασία, η αξιολόγησή τους και κατόπιν η παρουσίαση προτάσεων με βάση όσα έχουν συλλεχθεί. Ταυτοχρόνως θα υπάρχει και Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα είναι επταμελές και θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του φορέα, τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη συμβουλευτικής επιτροπής, καθώς, κατά τον ίδιο, θα μπορούσαν αυτές οι αρμοδιότητες να αναληφθούν από τους εμπλεκόμενους δήμους ή την περιφέρεια. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρίας Υδρεύσεως & Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Γιάννης Κρεστενίτης, ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα ζητούσε εδώ και καιρό να λάβει χώρια μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι στα ζητήματα του Θερμαϊκού Κόλπου και πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τόνισε ότι είναι ένα θετικό βήμα, αλλά «οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να ερευνάται από πριν η πιθανή μόλυνση για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει, και επίσης να έχουμε συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος δεν θα διαχειρίζεται μόνο, αλλά θα ελέγχει και θα επιβάλει πρόστιμα».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, επέκρινε την όλη διαδικασία. Ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά τίποτα δεν απλοποιείται, ενώ παρά τις ήδη υπάρχουσες αργές διαδικασίες προστίθενται και ένας ακόμα φορέας, ο οποίος με τον τρόπο που στήνεται δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet