Οι ευρωπαίοι πολίτες -των οποίων οι κυβερνήσεις καταδικάζουν σε θάνατο και σε ανείπωτα βασανιστήρια τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που περνάνε από τη Λιβύη, παραδίνοντάς τους στα χέρια ανηλεών εγκληματιών, αρκεί να μην έρθουν στην Ευρώπη- είναι πιθανό να μη γνωρίζουν το φοβερό «γκέτο του Αλί». Μας πληροφορεί γι’ αυτό ο Χαμέντ Μπακαγιόκο, 29 ετών, με καταγωγή από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο οποίος σήμερα ζει στην Ιταλία. Ο Χαμέντ, πτυχιούχος νομικής στη χώρα του, δεν είχε σκοπό να πάει στην Ιταλία, ήθελε μόνο να εργαστεί στη Λιβύη για να συγκεντρώσει μερικά χρήματα, ώστε να συνεχίσει τις νομικές σπουδές στη χώρα του. Όμως, τον απήγαγαν οι συμμορίες στα σύνορα μεταξύ Νίγηρα και Λιβύης και τον μετέφεραν στο «γκέτο του Αλί», ζητώντας ως λύτρα 2.000 ευρώ από την οικογένειά του. Παρόλο που η οικογένεια και οι φίλοι του συγκέντρωσαν και έστειλαν σχεδόν αμέσως τα χρήματα, οι δεσμοφύλακές του δεν τον απελευθέρωσαν. Λόγω της σωματικής του διάπλασης (1,95 ύψος), του ζήτησαν να συμμετάσχει στους βασανισμούς των συνανθρώπων του, πράγμα που αρνήθηκε. Η άρνησή του τους εξαγρίωσε και άρχισαν να τον βασανίζουν, ζητώντας του να πληρώσει 5.000.000 φράγκα. Η φρίκη του γκέτο, όπως την περιγράφει, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Βασανιστήρια κάθε είδους σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά, βιασμοί, δολοφονίες και άνθρωποι που πέθαιναν από την πείνα, πτώματα πεταμένα μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Έπειτα από έξι μήνες βασανιστηρίων, ο Χαμέντ ήταν το φάντασμα του εαυτού του, με σπασμένο πόδι, χωρίς να μπορεί να σταθεί όρθιος. Ένας από τους φύλακες τον λυπήθηκε και τον πέταξε έξω από το στρατόπεδο. Η μόνη του ελπίδα επιβίωσης ήταν να επιβιβαστεί όπως-όπως σε ένα σκάφος για την Ιταλία.
Μόλις ο Χαμέντ έφθασε στη Λαμπεντούζα, και αφού βελτιώθηκε κάπως η υγεία του, αποφάσισε να χτυπήσει την πόρτα της αστυνομίας και να αφιερώσει τη ζωή του στο κυνήγι των βασανιστών, σαν το διάσημο κυνηγό ναζί, Σιμόν Βίζενταλ. Μέχρι στιγμής, από τον περασμένο Μάρτιο, έχει οδηγήσει στη σύλληψη τριών ατόμων, που είχαν έρθει στην Ιταλία σαν πρόσφυγες.
Σήμερα, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα La Repubblica, ο Χαμέντ βρίσκεται σε ένα κέντρο υποδοχής στη Βόρειο Ιταλία, αλλά υπόσχεται ότι θα επιστρέψει στη Σικελία όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να δει όλους τους βασανιστές να καταδικάζονται σε ισόβια.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet