servetas

Του Ρένου Γεωργίου

Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος ιστορικό προηγούμενο που κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής θητείας, η αντιπολίτευση να έχει υποστεί μεγαλύτερη φθορά από την κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία σύγκριση με την «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Μαύρου, την περίοδο 1974-1977, διότι αυτή αφομοιώθηκε από μία ανερχόμενη δύναμη που βρισκόταν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
Καθώς με τη δρομολόγηση διευθέτησης του δημοσιονομικού ζητήματος η πολιτική ατζέντα αλλάζει, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χάνει συνεχώς το πεδίο στο οποίο θεωρούσε ότι θα έδινε τη μάχη της και τελικά εξαντλεί τα όπλα της σε κινήσεις που γίνονται μπούμερανγκ. Αν αυτό συνδυαστεί με την πενία στελεχών που θα μπορούσαν να βγουν στο προσκήνιο, προκειμένου να ανανεώσουν την εικόνα του κόμματος, την οποία με θαυμαστή συνέπεια αλλοιώνουν άτομα σαν τον Άδωνη Γεωργιάδη, η πολιτική της ΝΔ οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ελλείψει άλλου υποψηφίου -και μετά το κάζο για τη Νέα Δημοκρατία στις δύο προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις υποψηφιότητες των Κικίλια και Κουμουτσάκου- ήδη ακούγεται ότι στις εκλογές του 2019 για την Περιφέρεια Αττικής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει τον Γιάννη Σγουρό, ο οποίος βέβαια καμία σχέση δεν είχε, έως σήμερα, με τη Νέα Δημοκρατία.

Η κομματική βάση σε αναταραχή

Κι αν αυτή η φθορά δεν καταγράφεται σε πρωτοσέλιδα της μεγάλης μερίδας του Τύπου και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (ιδιοκτησίας επιχειρηματιών τα ενδιαφέροντα των οποίων προωθεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ) είναι ορατή πλέον στη βάση του κόμματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εποχής», το οποίο δεν δέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, πρώην υψηλόβαθμος παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης βλέποντας ότι μέλος του κόμματος του είναι έτοιμο να πάρει το επίσημο χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου σε συνοικία των Αθηνών, είπε σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «αν κατεβάσουν τον χ, εγώ θα βγω και θα υποστηρίξω το δικό σας». Όσο κι αν το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να μη συμβεί, το περιστατικό είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των τοπικών παραγόντων και της βάσης του κόμματος.
Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα για τα όσα συμβαίνουν εκτός της ηγετικής ομάδος της Νέας δημοκρατίας είναι ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε μέχρι την Ελευσίνα, αλλά τελικά δεν μετέβη στην πληγείσα από τις πλημμύρες Μάνδρα Αττικής. Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, ο αρχηγός της ΝΔ μαζί με στελέχη του κόμματος επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην Ελευσίνα, προκειμένου να ενημερωθούν. Για την επίσκεψη δεν είχαν ειδοποιηθεί τα μέλη της τοπικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τρέχοντας όσοι το έμαθαν την τελευταία στιγμή. Ανεβαίνοντας προς τον 2ο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, έγινε στάση σε χώρο του 1ου ορόφου και μικρή σύσκεψη των ανθρώπων που συνόδευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να καθοριστεί ραντεβού για το πρωί της επόμενης, για επίσκεψη στη Μάνδρα. Το δεδομένο ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε το απόγευμα της επομένης, 16 Νοεμβρίου, να βρίσκεται στη Χίο για το προσυνέδριο του κόμματος. Προφασιζόμενοι διάφορους λόγους, έδειξαν ότι κανένας από τους παριστάμενους δεν ήθελε να γίνει η επίσκεψη νωρίς το πρωί «για να μη χάσουν τη βολή τους, άσε που μπορεί να λέρωναν και τα Sebago. Γι’ αυτό δεν πήγαν τελικά στη Μάνδρα», είπε στην «Εποχή» πηγή η οποία ποτέ δεν έχει διαψευστεί.

Η κορυφή σε εμμονή

Σε κεντρικό επίπεδο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά τα αλλεπάλληλα στραπάτσα στη βουλή, έχει στρέψει την προσοχή του στο συνέδριο του κόμματος και στις προσυνεδριακές ημερίδες που γίνονται σε διάφορες πόλεις. Αν κρίνει κάποιος από τα όσα ελέχθησαν στην προσυνεδριακή ημερίδα, που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα, με θέμα την «Καθημερινότητα και την Ασφάλεια του Πολίτη», εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι και σε αυτό το σημείο οι εμμονές κυριαρχούν του πολιτικού προγραμματισμού και των επιχειρημάτων. Δεν είναι διόλου παράξενο που τη συζήτηση μονοπώλησαν, τι άλλο, τα «Εξάρχεια». «Όταν έρθουμε εμείς στην εξουσία, θα τα καθαρίσουμε», ήταν η μονίμως επαναλαμβανόμενη ατάκα. Και για να την τεκμηριώσουν, οι περισσότεροι απ’ όσους πήραν το λόγο, χρησιμοποίησαν παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που τα πρόβαλαν σε Power Point. Η Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη, το Ρούσενγκορντ στο Μάλμε της Σουηδίας και το Μόλεμπεκ στις Βρυξέλλες ήταν οι γειτονιές που χρησιμοποίησαν ως παραδείγματα οι «προσύνεδροι» της Νέας Δημοκρατίας. Τα στοιχεία που δεν αναφέρθηκαν στην ημερίδα είναι ότι η Κριστιάνια παραμένει στην Κοπεγχάγη κέντρο των όσων αναρχικών απέμειναν στη Δανία, ενώ το Ρούσενγκορντ και το Μόλεμπεκ δεν είναι κέντρα αναρχικής δράσης, αλλά γκέτο μεταναστών που δημιουργήθηκαν λόγω της πολιτικής που ακολούθησαν οι τοπικές και οι κεντρικές διοικήσεις των χωρών αυτών.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet