Παρωδία με αποχρώσεις σωματικής μιμικής και βωβού κινηματογράφου από την ομάδα Splish-Splash

Είναι ίσως σπάνια μια τόσο ολοκληρωμένη πρόταση παρωδίας ενός λογοτεχνικού αριστουργήματος με σεβασμό στην αξία του παρωδούμενου προτύπου. Μάλιστα, στη δημιουργία αυτή εμπλέκεται η σωματική μιμική και το χοροθέατρο/σωματικό θέατρο από ανθρώπους που υπηρετούν αυτό το είδος με αφοσίωση και συνέπεια στην Ελλάδα. Ο λόγος για την κωμωδία «ΜetamMorfosis», τη διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Φραντς Κάφκα, που παρωδείται και «σχολιάζεται» σκηνικά από την ομάδα Splish-Splash.
Η θεατρική ομάδα Splish-Splash ιδρύθηκε το 2003 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη (Johnny O.) και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της δράση διασκευάζοντας κλασικά κινηματογραφικά έργα, βασιζόμενη περισσότερο στην κίνηση και την έκφραση των ηθοποιών, τη μουσική και το ρυθμό. Η διασκευή του μνημειώδους έργου του Κάφκα, την οποία παρουσίασε κατά τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο, έπειτα από ένα διάστημα ανατρεπτικών και καθ’ όλα διασκεδαστικών προβών, κατά την ομολογία μελών της ομάδας, ασφαλώς ήταν δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα. Ωστόσο, όχι μονάχα δεν υπέπεσε στην κατηγορία της εύκολης και τετριμμένης φαρσοκωμωδίας, αλλά απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πως η υψηλή κωμωδία πάντα καταπιανόταν και ακόμη καταπιάνεται με τα ίδια θέματα που ασχολείται το σοβαρό δράμα. Αρκεί να θυμηθούμε τις μεγάλες κωμωδίες του Μολιέρου, όπου κανείς δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει πότε πρέπει να γελάσει ή άλλως ότι το κριτήριο για το αν είναι επιτυχημένη μια κωμωδία δεν είναι το πόσο γέλιο μπορεί να προκαλεί. Η θεατρική διασκευή/παρωδία της ΜetamMorfosis του Φραντς Κάφκα, λοιπόν, όχι μόνο αποδεικνύεται άκρως διασκεδαστική, ευφυέστατα κι ευφάνταστα κωμική και για το κοινό της, πέρα από τους συντελεστές, αλλά παράλληλα επιφυλάσσει κι ένα ιδιαίτερα τρυφερό, γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία μήνυμα για όλους τους ανθρώπους που μπορεί αυτή την περίοδο να αντιμετωπίζουν προβλήματα πένθους/απώλειας, ή άλλες δυσκολίες στις σχέσεις τους μέσα στην πατρική οικογένεια. Με αφορμή αυτήν την παράσταση θέσαμε μερικά ερωτήματα στην Βίκυ Αδάμου που παίζει αλλά έχει επιμεληθεί και τα κοστούμια της παράστασης.

Πώς βίωσες το ρόλο σου μέσα σε αυτή την παράσταση; Ως μητέρα αλλά και γυναίκα, πώς νιώθεις για τα «πατριαρχικά» χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει μια τέτοια μητέρα, χωρίς πάντα να το συνειδητοποιεί; 
Ο Γιάννης επέμενε προς αυτή την κατεύθυνση και ήταν δύσκολο να υπερασπιστώ μια τόσο επικριτική και εξουσιαστική γυναίκα, στο τέλος όμως βρήκα τις δικαιολογίες της και την έφερα κοντά μου. Στην προσωπική μου ζωή παλεύω να απομακρυνθώ από το μοντέλο της μαμάς που φορτώνει ενοχές τα παιδιά της, που σκέφτεται τι θα πει ο κόσμος και αποφασίζει σύμφωνα με τις δικές της προσδοκίες. Χωρίς πληροφόρηση και υποστήριξη και κυρίως χωρίς διάθεση να αλλάξεις, δεν μπορείς να πας πολύ παραπέρα από το πρότυπο που σε ανάθρεψε. Συχνά οι γονείς επιτίθενται, στην προσπάθειά τους να σε προετοιμάσουν για την τρομερή πραγματικότητα έξω από το σπίτι. Ευτυχώς η παράσταση έχει πολύ χιούμορ και έτσι όλα εκεί είναι πιο ανάλαφρα.

Πώς νιώθεις για το τόσο αισιόδοξο κλείσιμο του έργου;
Αισιόδοξο ε; Πότε δεν εξέλαβα το τέλος μας ως τέτοιο. Σε αυτό βοήθησε ότι μια εβδομάδα πριν την πρεμιέρα δεν ξέραμε πως θα τελείωνε η εκδοχή, της δικής μας μεταμΜόρφωσης. Τώρα που το σκέφτομαι, ναι, η λεζάντα «κουράστηκα να φοβάμαι» δεν μπορεί παρά να προμηνύει αισιόδοξες εξελίξεις.

Πώς εισέπραξες την αποδοχή του κόσμου και την παράταση των παραστάσεων;
Ακούω πολύ ωραία λόγια και χαίρομαι. Δουλέψαμε πολλές ώρες με πολλή αγάπη και, όταν αυτό φτάνει «κάτω», το επάγγελμα του ηθοποιού μοιάζει να έχει νόημα και για τους άλλους εκτός από εμάς τους ίδιους.

Πώς νιώθεις τόσο καιρό εκτός του «Κινητήρα», κυρίως ως δασκάλα χοροθεάτρου σε σταθερή εβδομαδιαία βάση; Χρειαζόταν να πάρω τις αποστάσεις μου. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Για να προχωράς χρειάζεται αναθεώρηση και νέες συναντήσεις.

Tαυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία, διασκευή ιστορίας: Johnny O., επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά, βοηθός σκηνοθέτη: Άντζη Βαλσαμή, μουσική επιμέλεια: Αντώνης Μοσχούτης, Johnny O., πρωτότυπη μουσική, programming: Αντώνης Μοσχούτης, σκηνικά: Έφη Λιαροκάπη, εικόνες προβολής: Θοδωρής Μαστρογιάννης, κοστούμια: Βίκυ Αδάμου, φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος, μακιγιάζ: Γιώργος Βάλβης.
Παίζουν: Johnny O, Βίκυ Αδάμου, Γιώργος Νικολαΐδης, Χριστίνα Σαμπανίκου.
Κάθε Κυριακή, στις 9.15μ.μ., στον πολυχώρο Vault (Μελενίκου 26, Βοτανικός, τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870, για κρατήσεις 11π.μ. - 2μ.μ. και 5 - 9μ.μ.). Γενική είσοδος: 10 ευρώ. 

Σπύρος Πετρίτης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet