Από την πρώτη συνδιάσκεψη του ΝΑΡ το 1990, μέχρι το 1ο του συνέδριο το 1998 πέρασαν οκτώ χρόνια. Για το δεύτερο συνέδριο πέρασαν ακόμα 8 χρόνια, μέχρι να γίνει το 2006. Το τρίτο διεξήχθη το 2013, εν τω μέσω της κρίσης, και το 4ο διεξάγεται από προχθές στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχει κυκλοφορήσει τις Θέσεις της Πολιτικής Επιτροπής εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό. Το 119 σελίδων κείμενο ακολουθεί την κλασική δομή για το είδος του: διεθνές πλαίσιο, ελληνικό, επιμέρους ζητήματα, τι κάναμε, τι θα κάνουμε.
Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο κατατέθηκαν πολλά συλλογικά και ατομικά κείμενα. Ξεχωρίζουν το «Προγραμματική Πρόταση Διαλόγου και Μάχης», κείμενο 40 σελίδων, κατατεθειμένο από 21 μέλη του ΝΑΡ και από την άλλη μεριά το κείμενο «Εντός, εκτός και άλμα προς τα μπρός». Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα ριζοσπαστικό κείμενο που αναφέρει πως: «Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, να απαντηθεί η αντεπανάσταση σήμερα, είναι η πυροδότηση μιας επαναστατικής διαδικασίας σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, με πλειοψηφικούς όρους, πλειοψηφικούς όχι με εκλογικό και αριθμητικό αλλά με κοινωνικό και δυναμικό τρόπο». Στην πρώτη περίπτωση, το κείμενο φαίνεται να θέλει να απαντήσει προγραμματικά στο κείμενο Θέσεων και, ακόμα περισσότερο, να απαντήσει στο οργανωτικό ζήτημα του: «το ΝΑΡ […] στοχεύει στην δημιουργία του αντίστοιχου μαζικού αντικαπιταλιστικού εργατικού μετώπου, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου, ταξικού εργατικού κινήματος».
Στην πραγματικότητα η αντιπαράθεση για το οργανωτικό ζήτημα είναι και πολιτικής φύσης. Κόμμα νέου τύπου, μέτωπο ή επανάσταση τώρα είναι τρεις «γραμμές» (μιλώντας πολύ σχηματικά) που αντιπαρατίθενται σε έναν πολύ πλούσιο και σύγχρονο διάλογο, όπου συνεισφέρουν δεκάδες μέλη και αφορούν το ζήτημα των συμμαχιών, την εσωτερική δομή, την προγραμματική εμβάθυνση και τις ιεραρχήσεις των στοχεύσεων.

Ανασύνθεση – Δίκτυο – Δικτύωση

Τη διεξαγωγή της εξ αναβολής εκδήλωση των τριών οργανώσεων που συχνά επιλέγουν να υπογράφουν κοινά κείμενα παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες στο Πολυτεχνείο την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου. Ο τίτλος της εκδήλωση απολύτως επίκαιρος: «Ενάντια στον τρομονόμο, Λευτεριά Σε Ηριάννα & Περικλή» με αρχικούς ομιλητές τους Αναστασία Ματσούκα, Γιάννη Αλμπάνη και Τάσο Θεοφίλου. Το Δίκτυο είχε προαναγγείλει τη διάθεσή των μελών του στη μηνιαία έκδοσή του «Δελτίο Θυέλλης»: «ένα κίνημα κατά του τρομονόμου, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα δεν καταφέρει να πετύχει την κατάργησή του, εφόσον είναι μαζικό, ενωτικό και εξωστρεφές, θα αλλάξει τους συσχετισμούς, θα αποτρέψει την κλιμάκωση της τρομολαγνίας […] θα επιτρέψει σε ευρύτερα τμήματα του κινήματος και της Αριστεράς να έχουν μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

H AK φαίνεται πως εντείνει τη δραστηριότητά της σε πολλαπλά πεδία. Η δημιουργία δυο νέων ελεύθερων κοινωνικών χώρων, στον Πειραιά το Ex portu και στη Λάρισα η Αλάνα, το αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ Κομοτηνής που διεξάγεται από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα, η μεγάλη συμμετοχή στο μπλοκ της στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου, οι δεκάδες εκδηλώσεις και η συμμετοχή της στην κινητοποίηση υπέρ της γυναικείας αυτοάμυνας στην Καπνικαρέα, δείχνουν πως η Κίνηση αναπτύσσει αρκετά το χώρο και τη θεματολογία της. Η ανακοίνωση της για την υπόθεση της κατάληψης του Πολυτεχνείου από μικρή ομάδα εξεγερσιακών αναρχικών και τα επεισόδια έπειτα από την πορεία, είναι κρουστική και σε αυτό το σημείο: «Η βία που ασκείται στη βάση μιας στείρας επανάληψης από τα κάθε λογής συνονθυλεύματα που αυτοαποκαλούνται ομάδες ή συλλογικότητες είναι κενή περιεχομένου. Είναι κενή από κάθε κίνητρο, αιτία και σκοπό. Πρόκειται για μια βία που έχει αναφορά στον εαυτό της. Μια βία που νομιμοποιείται μόνο από τη διαδικασία άσκησής της ή που δεν είναι κάτι άλλο πέρα από αυτή την ίδια τη διαδικασία».

Diem 25

Το συνέδριο της κίνησης του Γιάνη Βαρουφάκη θα γίνει το Φεβρουάριο στην Αθήνα, όπου τα μέλη του θα συγκροτήσουν μια κομματική οργάνωση που θα κατέβει στις εκλογές. Ο ίδιος, σε συνέντευξη του στον Αnt1, δήλωσε πως θα είναι ο επικεφαλής, ανακατεύοντας την τράπουλα ψηφοφόρων που έχουν αποκοπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet