Τις προτάσεις της για μια «βιώσιμη Ευρώπη» παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση που συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μια προσπάθεια βουλευτών της ευρωομάδας της Ενωμένης Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων, που συγκροτήθηκε με σκοπό την αναζήτηση κοινών λύσεων για μια διαφορετική Ευρώπη, που θα έχει στο επίκεντρο της δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις. Η πρόταση αποτελεί απάντηση στα «πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης» που παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει τον τίτλο «το έκτο σενάριο για μια βιώσιμη Ευρώπη».
Το «έκτο σενάριο» είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας 200 και πλέον οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ SDGWatch Europe και Friends of the Earth Europe.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μία περίοδο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της και των στόχων της. Η οικονομική κρίση, η κρίση αντιπροσώπευσης και η αποτυχία των υφιστάμενων πολιτικών σε μία σειρά από τομείς, απομάκρυναν τους πολίτες από την ευρωπαϊκή ιδέα, διεύρυναν τις οικονομικές και περιφερειακές ανισότητες και τελικά ενίσχυσαν τις ξενοφοβικές ακροδεξιές τάσεις στην Ευρώπη» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξηγώντας ότι προκειμένου να διαμορφωθούν «κοινές λύσεις» για μια «εναλλακτική Ευρώπη», είναι σημαντική η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και των κινημάτων. Όπως πρόσθεσε, τα «πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης δείχνουν ότι δεν έχουν λάβει το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες», καθώς «η κοινωνική δικαιοσύνη, η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ο κοινός βηματισμός, η πολιτική ένωση, η διαφάνεια και η λογοδοσία προς τους πολίτες απουσιάζουν πλήρως από αυτά». «Αυτή δεν μπορεί να είναι η Ευρώπη που θέλουμε» κατέληξε, σημειώνοντας ότι η απάντηση των εκπροσώπων των ΜΚΟ στα σενάρια της Επιτροπής, το λεγόμενο «έκτο σενάριο», δεν είναι κάτι «που αρχίζει και τελειώνει σήμερα, άλλα μία συνεχής διαδικασία διαλόγου και όσμωσης με την κοινωνία των πολιτών».
Στην συνέχεια ο Πολ ντε Κλερκ, μέλος της ΜΚΟ Friends of the Earth Europe, παρουσίασε το «έκτο σενάριο», λέγοντας «αναπτύσσουμε τώρα ένα σχέδιο με θετικό πρόσημο για την Ευρώπη, με βάση την αλληλεγγύη και τις δημοκρατικές αξίες». Οι προτάσεις, όπως υπογραμμίστηκε, απευθύνονται κυρίως στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019. Επιπρόσθετα, η Ντέρντρε ντε Μπούρκα, μέλος της ΜΚΟ SDG Watch, ανάφερε πως η πρόταση αφορά κυρίως τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής, την αλλαγή κατεύθυνσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ένα νέο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας. Τέλος, το στίγμα της πρότασης έδωσε και ο Ντέιβ Χολιόκι, μέλος της ΜΚΟ Bankwatch: «Φανταστείτε τον προϋπολογισμό της ΕΕ που δεν ευνοεί πλέον τους μεγάλους παίκτες και τις ισχυρές χώρες. Φανταστείτε έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που κατευθύνει τις δαπάνες της ΕΕ προς τους ανθρώπους».
Από του Πράσινους, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, Φλορέν Μαρτσελέσι υπογράμμισε με τη σειρά του την ανάγκη μιας «κοινωνικής Ευρώπης» που να είναι σε θέση να δράσει για το συμφέρον της κοινωνίας και του πλανήτη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, διαφάνεια» επισήμανε, ενώ από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Γκιγιόμ Μπαλάς τόνισε τη σημασία της σύζευξης δυνάμεων με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.