ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΠροϋπόθεση για τη στήριξη των πληγείσων περιοχών είναι οι καταστροφές να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειαςΟι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική στα μέσα του Νοέμβρη και άφησαν πίσω τους 23 νεκρούς απασχόλησαν και το Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από αίτημα των ελλήνων ευρωβουλευτών της GUE. Όπως ανάφερε στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης το αίτημα αφορούσε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, οι οποίοι θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα τους παράσχουν την απαραίτητη υποδομή και υποστήριξη» αυτή τη δύσκολη ώρα. Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου Αλληλεγγύης, για να ενεργοποιηθεί η οικονομική βοήθεια προς μια πληγείσα περιοχή από φυσικές καταστροφές, αυτές πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας όπου ανήκουν, ένας όρος που είναι εξαιρετικά αυστηρός και ενδεχομένως σε αυτόν θα προσκρούσει η χρηματοδότηση των πληγέντων στη Δυτική Αττική. Όπως τόνισε η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου «Πράγματι, υπάρχει αυτή η ρύθμιση που εσείς κύριοι ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχετε εγκρίνει. Ωστόσο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να γίνει η ακριβής καταγραφή των ζημιών και να δούμε από εκεί και πέρα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η καταγραφή δεν έχει γίνει ακόμη –και στην Ιταλία είχε καθυστερήσει. Πάντως, η Ελλάδα έχει λάβει το διάστημα 2006-2017 περισσότερα από 140 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις συνέπειες πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών. Η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού». Η ίδια ενημέρωσε το σώμα πως η αναθεώρηση των όρων του Ταμείου Αλληλεγγύης θα γίνει το 2020.
Ευελιξία και αποτελεσματικότηταΕκπροσωπώντας την ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς , ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, ανάφερε μεταξύ άλλων: «Ζούμε μια ανθρώπινη τραγωδία. Θρηνούμε ήδη 23 νεκρούς από μια φονική καταιγίδα, από αυτές που συμβαίνουν μια φορά στα 50 χρόνια, η οποία προκάλεσε απίστευτο ανθρώπινο πόνο και τεράστιες καταστροφές. Αυτή την ώρα της τραγωδίας, το τελευταίο που χρειαζόμαστε εμείς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, είναι μικροπολιτική. Αυτό που χρειαζόμαστε, κα Επίτροπε, είναι έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όχι απλώς λόγια, αλλά περισσότερα έργα. Το υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος Γιούνκερ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα. Και τώρα αυτό πρέπει να γίνει πράξη (…) Χρειαζόμαστε να αυξηθούν και οι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, από την Ευρώπη. Να αυξηθεί η ευελιξία και η ταχύτητα ανταπόκρισης. Να γίνουν πιο ευέλικτες οι προϋποθέσεις και να ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα. Όταν ένας λαός υποφέρει -και βίωσε τέτοιες τραγωδίες πρόσφατα και η Ιταλία και η Πορτογαλία και παλιότερα η Τσεχία και η Γερμανία- θέλει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όχι απλώς να την ακούει, αλλά να τη βλέπει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα, με υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Αυτό περιμένουμε από σας». Η Κωνσταντίνα Κούνεβα κάλεσε, στη συνέχεια, το Σώμα να υιοθετήσει την πόλη, λέγοντας «Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα βοήθεια για πρώτες ανάγκες. Να υιοθετήσει το Σώμα τη νέα πόλη, στα ερείπια της παλιάς, αλλά χωρίς προβλήματα».
Ψήφισμα για την αλλαγή των όρωνΟ ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, παρουσίασε ψήφισμα προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο ζητά την άρση του απαράδεκτου ορίου του 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Ταμείο Αλληλεγγύης ως ελάχιστο επίπεδο ζημιών, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν για να στηριχθούν οι πολίτες της Αθήνας, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές: «Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν στο 100% τα θύματα της τραγωδίας, αίροντας όλα τα άπιαστα όρια και τους περιορισμούς της ΕΕ με βάση το ψήφισμα που έχουν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η αρμόδια Επίτροπος κ. Κρέτσου επιβεβαίωσε σήμερα εδώ ότι ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί στο ακέραιο, για τέτοια ...αλληλεγγύη της ΕΕ μιλάμε. Άμεσα να υλοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα με επιπρόσθετα κονδύλια». Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, από την πλευρά της, πρότεινε στην Επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, πέρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιταλίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκ μέρους των Σοσιαλιστών, είπε ότι «πρέπει να εργαστούμε και για αποκατάσταση και για πρόληψη», τονίζοντας ότι χρειάζεται η ευελιξία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.
•