lykoura

Η Κοινωνική Πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας 36 ξεκίνησε να λειτουργεί την άνοιξη του 2014 και αποτέλεσε την απαρχή ενός προγράμματος του δήμου Αθηναίων για την κοινωνική κατοικία, στεγάζοντας προσωρινά οικογένειες που πλήττονται από την κρίση. Αποτελεί δομή του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας» του δήμου, το οποίο έχει φιλοξενήσει συνολικά μέχρι σήμερα 215 άτομα (60 οικογένειες).
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, έλαβε την απόφαση η αρμόδια επιτροπή του δήμου να επανεξετάσει το θέμα που έχει προκύψει από την άρνηση 13 από τους 21 ενοίκους που διαμένουν στην κοινωνική πολυκατοικία, να μεταφερθούν σε άλλες κοινωνικές δομές, επειδή έληξε η σύμβαση ενοικίασης του κτιρίου.
Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας, με αφορμή τα σχετικά εξώδικα που έχουν αποσταλεί στους ενοίκους, αλλά και καταγγελία ότι, μετά από αίτημα του δήμου, συνεργείο της ΔΕΗ πήγε στην πολυκατοικία για να κόψει το ρεύμα.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «κοινωνική πολιτική βιτρίνας» και έλλειψη ουσιαστικής κοινωνικής μέριμνας για τους αναξιοπαθούντες δημότες.
Για «ανεπίτρεπτη τρομοκρατία» στους ενοίκους έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι τα κινήματα αλληλεγγύης θα σταθούν στο πλευρό των ενοίκων.

Αποτυχημένη και επιφανειακή διαχείριση

Η Ανοιχτή Πόλη, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για αποτυχημένη και επιφανειακή διαχείριση στην κοινωνική πολιτική. «Καταθέτουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας για να συνεχίσει τη λειτουργία της η πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας 36, με τρόπο που να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όλους που την έχουν ανάγκη».
H Κοινωνική Πολυκατοικία κλείνει ως δομή φιλοξενίας αστέγων και άπορων οικογενειών. Αιτία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Αθηναίων, η λήξη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και Ιδρύματος Χατζηκώνστα (ιδιοκτήτης του κτιρίου). Έχει ήδη επιδοθεί, σε όσες οικογένειες έχουν παραμείνει στο κτίριο, τελεσίγραφο για αποχώρηση με την απειλή της διακοπής του ρεύματος.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα που να περιορίζεται στα περισσεύματα ευαισθησίας προς πολιτική εκμετάλλευση. Στα εγκαίνια του 2014 η Κοινωνική Πολυκατοικία είχε προβληθεί ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη. Τα έξοδά της καλύφθηκαν από το δήμο, τη ΜΚΟ και χορηγίες.
Οι ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται αρωγή δεν μπορεί να είναι στα μέτρα μας, ούτε να απαιτούμε να γίνουν στα μέτρα μας. Προφανώς, αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν άλλες δυνατότητες, δεν θα επέλεγαν να ζουν υπό την προσχηματικού χαρακτήρα φροντίδα του δήμου. Οι υπηρεσίες του δήμου είναι περιορισμένες, και ουσιαστικά ανεπαρκείς, την ίδια στιγμή που στο νέο προϋπολογισμό μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο δήμο Αθηναίων διαπιστώνει παραβάσεις των κανόνων διαχείρισης του προγράμματος «Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση», που υλοποίησε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Οι οικογένειες που διέμεναν στη δομή θα ξαναβρεθούν στο δρόμο. Το γεγονός αυτό θα είναι η αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας της δημοτικής αρχής σε έναν ακόμα τομέα. Όταν κάνουμε κοινωνική πολιτική βιτρίνας, φτάνει η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Δεν υπάρχει κοινωνική μέριμνα με ημερομηνία λήξης, δεν υπάρχει αλληλεγγύη στα μέτρα μας.


Μαρία Λυκούρα,
μέλος της Ανοιχτής Πόλης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet