Να οικοδομήσουμε τις συγκλίσεις του αύριο

givisis

Με αφορμή τη δημιουργία του κινήματος «Génération.s» από τον Μπενουά Αμόν το προηγούμενο Σάββατο (σημ: η νέα πολιτική του κίνηση αρχικά είχε ονομαστεί Κίνημα της 1ης Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχει περισσότερα από 42.000 μέλη), ο Γκιγιόμ Μπαλάς, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εποχή», μιλάει για την Προοδευτική Συμμαχία, την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων, και τη γαλλική Αριστερά.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Γνωρίζοντας ότι στο ευρωκοινοβούλιο συμμετέχεις στην Προοδευτική Συμμαχία, να μιλήσουμε για τους κυριότερους στόχους της και για τη νέα αντίληψη που προσπαθεί να προωθήσει.
Με πολλούς συνάδελφους ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, συνειδητοποιήσαμε αρκετά γρήγορα ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας πολιτικός χώρος διαλόγου μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είχαμε την ανάγκη ενός πλαισίου που θα επιτρέπει να υπερβούμε τα σύνορα μεταξύ των πολιτικών ομάδων, τα οποία δεν αντιστοιχούν πλέον στις πραγματικές ιδεολογικές οριοθετήσεις στην Ευρώπη. Χρειαζόμασταν αυτό το πλαίσιο για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τις συγκλίσεις του αύριο. Η Προοδευτική Συμμαχία είναι επομένως αυτός ο προνομιούχος χώρος των συζητήσεων, και ιδιαίτερα των πράξεων, ανάμεσα σε προοδευτικούς συμμάχους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και σε όλη την Ευρώπη. Έχει δημιουργηθεί από μέλη διαφορετικών πολιτικών ομάδων και είναι ανοιχτή σε όποιον εκτιμά τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, και της αειφόρου ανάπτυξης.
Συχνά στο ευρωκοινοβούλιο οι δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας έχουν ψηφίσει μαζί θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τους πρόσφυγες, τα δικαιώματα, κλπ. Θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και σε άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στην οικονομία και τα εργασιακά;
Οι συγκλίσεις στην Αριστερά δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρές. Ο χώρος αυτός, στον οποίο συγκεντρώνονται πολλοί ευρωσκεπτικιστές, αλλά υπάρχουν και πολλοί φιλοευρωπαϊστές, χτίζεται γύρω από τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και το οικολογικό ζήτημα. Είναι προφανές ότι πρέπει να αναπτυχθούν κοινοί αγώνες σχετικά με το κοινωνικό ζήτημα, το περιβάλλον, τη δημοκρατική διάσταση και τα φορολογικά θέματα. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος πέρα από τα κλασσικά πολιτικά πλαίσια. Διεκδικούμε έναν ενισχυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ένα τεράστιο δημόσιο επενδυτικό σχέδιο και την προώθηση νέων μεθόδων παραγωγής που θα λαμβάνουν υπόψη την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σχεδιάζουμε νέες δομές προστασίας των εργαζομένων για τη μείωση του κοινωνικού ντάμπινγκ, που χειροτερεύει σήμερα τις συνθήκες διαβίωσής τους τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Έτσι, λοιπόν, αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού μισθού, και για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής για την εργασία, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική ασφάλεια.
Πρόσφατα ανακοίνωσες την αποχώρησή σου από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την προσχώρησή σου στη νέα πολιτική κίνηση του Μπενουά Αμόν. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να επενδύσουμε πλήρως στο «Génération.s», το νέο κίνημα που ιδρύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου. Για να μπορώ να ενισχύσω αυτήν την προσπάθεια του Μπενουά Αμόν για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, διαπίστωσα ότι η συμμετοχή μου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένα εμπόδιο, αφού δεν γινόταν να είμαι συγχρόνως σε δυο οργανώσεις. Μιλώντας για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο εντάχθηκα στα δεκαεπτά μου και σήμερα είμαι σαρανταπέντε, είναι σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα από μια παρατήρηση: ότι πλέον δεν είναι σοσιαλιστικό. Ο προβληματισμός πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτικός: μπροστά στις σημερινές μεταμορφώσεις του καπιταλισμού πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σοσιαλιστές με νέο τρόπο, με την ξεκάθαρη εναντίωση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αναπτύσσοντας την οικολογική διάσταση.
Τι προοπτικές θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα για την ενότητα της Αριστεράς στη Γαλλία;
Η ενότητα της Αριστεράς μπορεί να οικοδομηθεί στη Γαλλία, όπως και στην Ευρώπη, γύρω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας, τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, και τη συνεκτίμηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τα μοντέλα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Αυτές οι τρεις βάσεις θεωρώ ότι επιτρέπουν τη συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού προοδευτικών ανθρώπων, και ανταποκρίνονται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Έχεις εκφράσει διαφωνίες με την πολιτική του Μελανσόν και της Ανυπότακτης Γαλλίας. Πού εστιάζονται κυρίως αυτές;
Το πρόβλημα με τον Μελανσόν είναι ότι καλλιεργεί στα μέλη του κινήματός του τη συνείδηση για την εμβάθυνση του Σχεδίου Β, που είναι η έξοδος από την Ευρώπη, αντί αυτού που ο ίδιος αποκαλεί Σχέδιο Α, δηλαδή τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Αυτό τον οδηγεί να διατυπώνει προτάσεις όπως «θέλω τα χρήματά μου πίσω», αναφερόμενος στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες είναι μακριά από τις ευρωπαϊκές μας αντιλήψεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη. Αλλά φυσικά, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους.

 Σημ: Ο Γκιγιόμ Μπαλάς εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ήταν γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του «Un Monde d’Avance», ενός ιδεολογικού ρεύματος που δημιουργήθηκε το 2008 αποτελώντας τμήμα της αριστερής πτέρυγας, το οποίο επί προεδρίας Ολάντ απαίτησε το βαθύ πολιτικό επαναπροσανατολισμό του κόμματος. Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου ήταν ο συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπενουά Αμόν.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet