Δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και επενδυτικών ταμείων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

klima

Οι συνδιασκέψεις για το κλίμα μέχρι τώρα μας είχαν συνηθίσει σε εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη, τεράστιες καμπάνιες προώθησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διθυραμβικά σχόλια για την επίτευξη συμφωνιών. Την εβδομάδα που πέρασε χρειάστηκε μόνο μια μέρα στο Παρίσι, στην επέτειο συμπλήρωσης των δύο χρόνων από τη συμφωνία του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να μπουν τα οικονομικά της θεμέλια. Σε μια διαδικασία με οικοδεσπότες το γάλλο πρόεδρο Μακρόν —σε μια ακόμα φαινομενικά ηγεμονική εμφάνιση—, το διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ, και το γενικό γραμματέα ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στη σύνοδο με τίτλο «Σύνοδος του μοναδικού πλανήτη» αποφασίστηκε η κατ’ αρχήν θετική απομάκρυνση της οικονομίας από τον άνθρακα, αλλά και η απροϋπόθετη πίστη στην ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να λειτουργεί «πράσινα». Μέσα από 12 διαφορετικές δεσμεύσεις οικονομικής κυρίως φύσης καθορίστηκαν τα πεδία προς τα οποία θα κατευθυνθεί η πράσινη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια. Το διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους έχει να κάνει με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Δώδεκα στόχοι

Οι 12 αυτοί διαφορετικοί στόχοι αφορούν κυρίως την κατανομή ιδιωτικών και δημόσιων κονδυλίων με βάση τρεις άξονες που περιλαμβάνουν τη συλλογική θέσπιση μετρήσιμων στόχων, την καινοτομία και την αλληλεγγύη στις πληττόμενες χώρες. Αναλυτικά, οι στόχοι έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της Καραϊβικής, την προστασία της γης και του νερού, τη στροφή νέων ερευνητών και εθελοντών στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Ένωση Δημάρχων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για βιώσιμες υποδομές, μηδενικές εκπομπές ρύπων και ενεργειακή αποδοτικότητα, την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές μέσω και περιφερειακών συμμαχιών χωρών και πόλεων που λειτουργούν καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, το μηδενισμό των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, καθώς αποτελεί το 15% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών, την αύξηση της τιμής του άνθρακα, και, τέλος, την κινητοποίηση των αναπτυξιακών τραπεζών, κρατικών επενδυτικών ταμείων και την κινητοποίηση των θεσμικών επενδυτών.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε τη διακοπή της χρηματοδότησης σε εγχειρήματα εξαγωγής και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2019. Παράλληλα, ο ασφαλιστικός κολοσσός Axa ανακοίνωσε ότι σταματά τις επενδύσεις σε οποιαδήποτε εταιρεία σχετίζεται με ανθρακορυχεία, ενώ θα αποσύρει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τον εξορυκτικό τομέα, και άλλα 700 εκατ. ευρώ από σχέδια αγωγών μεταφοράς πετρελαιοειδών. Ταυτόχρονα, θα επενδύσει 9 δισ. ευρώ σε «πράσινες» υποδομές. Περίπου 200 μεγάλοι επενδυτές συμπεριλαμβανομένης της HSBC και του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου των ΗΠΑ συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στους 100 μεγαλύτερους ρυπαντές, συμπεριλαμβανομένων των BP, Chevron, Airbus, Ford και εξορυκτικών εταιρειών. H BNP Paribas και άλλες ιδιωτικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να βρουν 10 δισ. δολάρια για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2025. Επίσης, το ίδρυμα Γκέιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, δεσμεύτηκαν για την κατάθεση 650 εκατ. για την προσαρμογή μικροκαλλιεργητών σε αναπτυσσόμενες χώρες στην κλιματική αλλαγή, ενώ αλλά 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την προστασία της γης και του νερού ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Πέτρος Κοντές
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet