tsakiris

Tου Θανάση Τσακίρη

Ποιος θα το έλεγε 11 μήνες νωρίτερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις ως ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ; Ή ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών του θα τον αποκαλούσε «παρανοϊκό», κάνοντάς τον να ψάχνει για αντικαταστάτη στην CIA; Μόνο όποιος δεν έχει αντιληφθεί ότι οι καιροί αλλάζουν ακόμα και στις ΗΠΑ και ότι κοινωνικο-πολιτικές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και πίσω από τις κουρτίνες του Λευκού Οίκου. Α, ναι. Κι όσοι δεν βλέπουν την τηλεοπτική σειρά House of Cards.
Ας ξεκινήσουμε με τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της CBS News, οι επιδόσεις του Τραμπ στο πεδίο της οικονομίας θεωρούνται αρνητικές από το 52% των ερωτώμενων και θετικές από το 42%. Η ερεύνα των Economist/YouGov δείχνει ότι 50% απορρίπτουν την εξωτερική πολιτική του Τραμπ και μόνο 40% την εγκρίνουν. Στην ίδια δημοσκόπηση 57% των ερωτωμένων θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος τροχιά, έναντι 33% που θεωρούν ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Η χειρότερη επίδοση του Τραμπ αφορά τη σχέση του με τα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, καθώς στην ίδια δημοσκόπηση 68% την απορρίπτουν, έναντι 11% που την εγκρίνουν. Τέλος, στην έρευνα της Gallup όσον αφορά την συνολική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, 59% την απορρίπτουν και 36% την εγκρίνουν.
Για να γίνει αυτή η κατακρήμνιση των ποσοστών αποδοχής του Τραμ και των πολιτικών του χρειάστηκε αγώνας στο δρόμο και αναβάθμιση του κινήματος σε σχέση με την κομματική πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος και της ηγεσίας του. Έτσι σήμερα βιώνουμε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Σε όλη τη χώρα, οι καθημερινοί άνθρωποι συνενώθηκαν για να αντισταθούν στον Τραμπ και στο βαθύτατα αντιδραστικό πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από τη διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και τις καταλήψεις δημοτικών μεγάρων, στην άσκηση πίεσης σε εκλεγμένους αξιωματούχους και στην οικοδόμηση νέων οργανώσεων και συνασπισμών -οι προοδευτικοί πολίτες κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν δυνατά, όσο δεν έχουν ακουστεί εδώ και 4-5 δεκαετίες- και αυτό αρχίζει να φέρνει καρπούς.

Νίκες της αριστεράς

Τον περασμένο μήνα είδαμε αριστερούς υποψήφιους να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα. Η νίκη του Λάρρυ Κράσνερ στη θέση εισαγγελέα της Φιλαδέλφειας και η νίκη του Λη Κάρτερ στη θέση του βουλευτή της Πολιτείας Βιρτζίνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έδειξαν την επιρροή της γραμμής Σάντερς. Στη Βιρτζίνια, η δημοσιογράφος Ντανίκα Ρόεμ έγινε η πρώτη διεμφυλική υποψήφια που κερδίζει σε εκλογές και θα καταλάβει έδρα σε πολιτειακό νομοθετικό σώμα -και το έπραξε κόντρα σε έναν κυβερνήτη επί 13 χρόνια, που καυχήθηκε πως είναι ο «κύριος ομοφοβικός» της Πολιτείας.
Ο Γουίμοτ Κόλινς, πρώην λιβεριανός πρόσφυγας, είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης Ελένα της Μοντάνα, μια πόλη όπου λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι μαύροι. Η Μινεάπολη εξέλεξε τον ακτιβιστή οικολόγο Τζέικομπ Φρέι δήμαρχο της και η Αντρέα Τζένκινς έγινε η πρώτη μαύρη τρανσέξουαλ που εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα. Στην Χόμποκεν του Νιού Τζέρσεϊ, ο δικηγόρος Ραβίντερ Μπάλλ είναι ο πρώτος δήμαρχος της πόλης, κόντρα σε μια εκστρατεία γεμάτη ρατσισμό και ισλαμοφοβία, και τις φήμες που τον ονόμαζαν «τρομοκράτη» και καλούσαν για την απέλαση όλων των μετανασ��ών. Αναπληρωτής κυβερνήτης της Βιρτζίνια εκλέχθηκε ο Ράλφ Νόρθαν, με πρόγραμμα της εκστρατείας τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών σε 15 και 7,5 δολάρια. Η συμμετοχή στην εκλογή κυβερνήτη της Βιρτζίνια ήταν η μεγαλύτερη εδώ δύο δεκαετίες. Ως συνήθως, οι Αφροαμερικανοί και οι Λατινοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των Δημοκρατικών, και έξι στις 10 γυναίκες ψήφισαν υπέρ του Ράλφ Νόρθαν (υψηλότερο ποσοστό από ό, τι της Χίλαρι Κλίντον). Η προσέλευση των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών αυξήθηκε σε 34%, διπλή σε σχέση με τις δύο εκλογές από το 2009. Η προσέλευση ψηφοφόρων στο Charlottesville, όπου η άκρα δεξιά εξαπέλυσε το όργιο της βίας και μίσους που κατέληξε σε μια δολοφονία και δεκάδες τραυματισμούς, αυξήθηκε κατά 31%.

Ο λαϊκός παράγοντας

Στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, εκτός από τις ενδοκομματικές τριβές των Ρεπουμπλικάνων και την αντιπολίτευση των Δημοκρατικών και του Τύπου, συνέβαλε ο «λαϊκός παράγοντας», που κινητοποιήθηκε με μαχητικότητα και μαζικότητα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, ιδίως μετά από προεδρικές εκλογές. Έλαβαν χώρα κινητοποιήσεις, όπως οι μεγάλες Πορείες των Γυναικών, οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της απαγόρευσης των ταξιδιών από και προς χώρες και της ακύρωσης του προγράμματος DACA (ενέργειες για αναβολή απελάσεων παιδιών), της καταστροφής εξαιτίας του νόμου Trumpcare και της ρατσιστικής βίας της αστυνομίας. Οι ψηφοφόροι πήραν υπόψη τους τα σκάνδαλα που δείχνουν το βάθος και την έκταση της διαφθοράς και της απληστίας της κυβέρνησης του Τραμπ κι εξέφρασαν την οργή τους για τον απωθητικό ρατσισμό και φανατισμό της.
Επιπλέον, η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Harvard CAPS-Harris διαπίστωσε ότι το 64% αντιτίθεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ενώ το 72% των Ρεπουμπλικάνων είναι υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης, το 89% των Δημοκρατών και το 70% των ανεξάρτητων αντιτίθενται. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι (34%) πιστεύουν ότι ο νόμος θα αυξήσει τους φόρους τους, ενώ το 23% δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα τους επηρεάσει και το 21% ότι θα οδηγούσε σε χαμηλότερο ποσό προσωπικών φόρων.
Οι εκλογές της προηγούμενης Τρίτης απόδειξαν ότι η τάση που καταγράφθηκε το Νοεμβρίου συνεχίζει αμείωτη. Στην Πολιτεία Αλαμπάμα ο Νταγκ Τζόουνς κέρδισε την αναπληρωματική εκλογή με 49,9% των ψήφων, έναντι 48,4% που πήρε ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος Ρόυ Μουρ, που είχε την προσωπική στήριξη του ίδιου του Τραμπ. Ο Μουρ, εκτός των άλλων, αντιμετώπισε την κατηγορία πως είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με ανήλικες γυναίκες. Η νίκη του Τζόουνς τον έκανε τον πρώτο Δημοκρατικό γερουσιαστή της Αλαμπάμα από το 1992. Σύμφωνα με το exit poll της Edison Research, οι ψήφοι του Δημοκρατικού υποψήφιου προήλθαν κυρίως από γυναίκες, 57% (άνδρες 42%). Υπέρ του ψήφισαν το 98% των μαύρων γυναικών και το 34% των λευκών γυναικών. Να σημειωθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε πάρει ποτέ παραπάνω από 16% της λευκής γυναικείας ψήφου. Αυτή τη φορά σημαντικό ρόλο έπαιξε το κίνημα #MeToo που ενέπνευσε τις γυναίκες.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet