Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

“Να τα πούμε”

Κάλαντα παλιά και καινούργια για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε μια συναυλία σαν θεατρική παράσταση, σαν παραμύθι για μια πολύ παλιά ιστορία που «γεννήθηκε» πριν από 2017 χρόνια. Μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα μας πούνε τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κάλαντα παλιά και καινούργια! Τραγούδια, προάγγελοι χαρμόσυνων νέων, γιορτών και διακοπών, τα κάλαντα αποτελούν έθιμο ριζωμένο βαθιά στην πολιτισμική μας συνείδηση. Οι συνθέτες θα γράψουν νέα κάλαντα, θα «πειράξουν» τα παλιά, θα τραγουδήσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά όπως στο παρελθόν, αλλά και όπως αυτοί βλέπουν το ιδιαίτερο αυτό είδος τραγουδιού στο παρόν.
Τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων διηγούνται κυρίως μια παλιά ιστορία για τη γέννηση του Χριστού. Όμως, τα κάλαντα έχουν τις ρίζες τους σε αρχαιότερες αφετηρίες, με αναφορές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, λένε ιστορίες χαράς, περιγράφουν συνήθειες, ενώ δεν λείπουν τα κάλαντα που σχολιάζουν με τρόπο σκωπτικό την ιστορία του κάθε νοικοκύρη. Μιλούν δηλαδή για τη ζωή, με κέντρο τη γέννηση του Χριστού και τον ερχομό του Άη Βασίλη. Έτσι, και τα νέα κάλαντα θα «μας πουν» τις δικές τους ξεχωριστές εκδοχές, μέσα σε μια αφήγηση, ένα παραμύθι που γράφεται με αφορμή αυτή την πολύ παλιά ιστορία γέννησης, πριν από 2017 χρόνια. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς. Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Νεφέλη Λιούτα, Γιώργος Χατζηπιερής, Φένια Χρήστου. Κείμενο/ιστορία: Γιώργος Κοροπούλης. Σκηνοθετική επιμέλεια & Σκηνογραφία: Ηλίας Καρελλάς. Αφηγητής: Μανώλης Μαυροματάκης. Ερμηνευτές: Χάρης Ανδριανός, Νεφέλη Λιούτα, Φοίβος Ριμένας, Φένια Χρήστου. Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας του ΕΜΠ Αθηνών. Φιλική συμμετοχή της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.
Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 6μμ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή. Τιμές εισιτηρίων: 5, 10 ευρώ, παιδικό (έως 15 ετών), μειωμένο, φίλος, παρέα 5-9 άτομα: 3, 8 ευρώ, παρέα 10+ άτομα: 2, 7 ευρώ, κάτοικος γειτονιάς: 7 ευρώ, ανεργίας, ΑμεΑ & συνοδός ΑμεΑ: 3 ευρώ.

 

Γιάννης Μαρκόπουλος: Τα κάλαντα

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Επίσημη προσκεκλημένη του, η Ξένια Καλογεροπούλου, «μια εμβληματική προσωπικότητα», όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, «συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα.» Συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των Βοηθών του Άγιου Βασίλη οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.
Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 6μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 8 έως 50 ευρώ.

«Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών»

To μπαλέτο σε δύο πράξεις «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», βασισμένο στο παραμύθι του Χόφμαν παρουσιάζεται από το Grigorovich Ballet και κορυφαίους σολίστ του Μπολσόι. Χορογραφεί ο θρύλος των Μπολσόι Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Σιμόν Βιρσαλάτζε.
Η μαγευτική ιστορία του Χόφμαν ενέπνευσε τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για τον Καρυοθραύστη, το πιο λαμπρό του μπαλέτο. Ο ακαδημαϊκός Boris Asafiev έγραψε ότι πρόκειται για «ένα τέλειο καλλιτεχνικό φαινόμενο, έναν ύμνο στην παιδική ηλικία ή μάλλον για εκείνη ακριβώς την εποχή που η παιδική ηλικία τείνει προς το τέλος της. Όταν οι ελπίδες της επερχόμενης εφηβείας αναδύονται, ενώ οι παιδικές συνήθειες και οι φόβοι δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί, οι ζωντανές κούκλες που μάχονται σε ένα φανταστικό πόλεμο, κάνουν το παιδί να νιώθει θαρραλέο και γενναίο.» Η χορογραφία του Γιούρι Γκιγκορόβιτς είναι κάτι περισσότερο από τη νέα εκδοχή ενός κλασικού έργου βασισμένου στην πρωτότυπη σύνθεση του Τσαϊκόφσκι, ξαναδουλεύτηκε στο σύνολο της από τον κορυφαίο χορογράφο. Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι θα μαγέψει όλη την οικογένεια, αφού για πρώτη φορά θα δούμε μια χορευτική υπερπαραγωγή με πολλά εντυπωσιακά εφέ.
Στις 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου, στις 4 και 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 60 ευρώ.

“Ο μικάδος”

Μια ξεκαρδιστική εξωτική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python και των Αδελφών Μαρξ παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πανελλήνια πρώτη. Η όπερα «Ο μικάδος» (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μια από τις πιο δραστήριες ομάδες των τελευταίων ετών, σε μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Η απόδοση του λιμπρέτου, παραγγελία για τη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και της ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή, ανήκει σε δύο διακεκριμένους μεταφραστές, τον Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών και την Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.
Οι δημιουργοί του Μικάδου, Ουίλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλιβαν, πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η βία, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η υποκρισία και ο πουριτανισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου, που στηλιτεύει με χιούμορ και ελαφράδα τα κακώς κείμενα της εποχής τους.
Η τοποθέτηση της δράσης σε ένα απομακρυσμένο γεωγραφικό περιβάλλον διευκόλυνε τον έμπειρο συγγραφέα να μιλήσει άφοβα για ζητήματα που ταλάνιζαν την αγγλική κοινωνία της εποχής του: τα απανωτά πολιτικά σκάνδαλα, την κατάχρηση εξουσίας, το έλλειμμα δημοκρατίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιλογή τού επέτρεπε να στηλιτεύσει με χιούμορ και εκλεκτική ειρωνεία τον άκρατο πουριτανισμό της βικτωριανής περιόδου, ανοίγοντας το δρόμο για συγγραφείς όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Μπέρναρντ Σω.
O συνθέτης Άρθουρ Σάλιβαν θεωρούσε τον Μικάδο ως το αριστούργημά του, με το οποίο πραγματοποίησε την πολυπόθητη σύζευξη ανάμεσα στην «ελαφριά» βρετανική οπερέτα και τη «σοβαρή» αγγλική όπερα, όπου το «χιούμορ, η σάτιρα, οι χαρακτήρες και η υψηλής ποιότητας μουσική συνυπάρχουν σε θαυμαστή ισορροπία».
Η ομάδα Ραφή ιδρύθηκε το 2012 από τις λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου. Συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Αθήνας, συμπράττοντας με σκηνοθέτες όπως ο Ακύλλας Καραζήσης, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Ζωή Χατζηαντωνίου, Θέμελης Γλυνάτσης, Πάρις Μέξης, Μάρω Μαρμαρινού κ.ά
Στις 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό: 10 ευρώ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet