Προσφυγικό και κοινωνικός πυλώνας διχάζουν την “ενωμένη Ευρώπη”
Η συζήτηση για τα δύο καυτά ζητήματα που απασχόλησαν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, το προσφυγικό και η εφαρμογή του «κοινωνικού πυλώνα», πιστοποίησε τη βαθιά διαφορά απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία απειλεί με αδιέξοδα υψηλού κινδύνου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μετά τη λήξη της συνόδου, επισήμανε το μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης και επέκρινε την τακτική «να ανακοινώνονται μέτρα, χωρίς να φροντίζουμε να εφαρμοστούν». Παρότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της συνόδου σχετική μνεία υποστηρίχθηκε τόσο από την Κομισιόν όσο και από Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Πορτογαλία και αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από τη Γερμανία, η κατάληξη ήταν να μετατεθεί το θέμα στη σύνοδο του προσεχούς Μαρτίου, όπου η Κομισιόν δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις παρακολούθησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Ακόμα πιο δυσοίωνα ήταν τα πράγματα ως προς το προσφυγικό. Αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποχρεώθηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες των κρατών μετά το χαρακτηρισμό του ως απαράδεκτου τόσο από τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο όσο και από τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και ηγέτες άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία ή η Ιταλία, το θέμα δεν οδηγήθηκε σε θετική απόληξη εξαιτίας της επιμονής Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας να μην αποδέχονται την υπάρχουσα συμφωνία υποχρεωτικών ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων.
Ο Ντ. Τουσκ μιλώντας για το θέμα υποστήριξε πάλι ότι χρειάζεται να επιτευχθεί ομοφωνία, αλλά τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ηγέτες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, προειδοποίησαν ότι στις συνθήκες της ΕΕ προβλέπεται και η απόφαση επί κρίσιμων ζητημάτων με ειδική πλειοψηφία, γιατί δεν μπορεί να μετέχουμε στην ΕΕ αλά καρτ, όπως τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ή να έχουμε «χώρες που ψωνίζουν μόνο ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι και η συζήτηση της γαλλικής πρότασης για μεταρρύθμιση των συνθηκών δεν φαίνεται να προχωρά, η ΕΕ παρουσιάζει μια εικόνα βαθύτατα διχασμένης ομάδας κρατών σε ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της, ακόμα και για την ύπαρξή της.
•