Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε επανήλθε στη δημοσιότητα μια υπόθεση που ταλάνισε για αρκετό καιρό την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου: εκείνη της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ». 
Αρχικά ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του ανθρώπου που απέσπασε την περίφημη λίστα καταθετών από το υποκατάστημα της HSBC της Ελβετίας. Μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «360 Μοίρες», ο Εβρέ Φαλτσιανί ισχυρίστηκε ότι είναι βέβαιος πως η Ελλάδα κατέχει μόνο το 1% των καταθετών της λίστας, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει τις ελληνικές αρχές –και μάλιστα αμισθί- για να αποκτηθεί το  υπόλοιπο 99% και να προχωρήσει η έρευνα. Σημείωσε δε ότι παρότι έχει δεχθεί αιτήματα συνδρομής από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αργεντινή, Βέλγιο, Ισπανία) ουδέποτε δέχθηκε από την Ελλάδα. 
Στη συνέχεια ήταν οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην υπόθεση των SwissLeaks, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν –τουλάχιστον εν μέρει- τα λεγόμενα Φαλτσιανί. Εκτός από τα ονόματα ξένων διασημοτήτων που φέρονται ότι συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC, η ICIJ αποκάλυψε –στη χώρα μας μέσω της εφημερίδας Τα Νέα- ότι υφίστανται επιπλέον εγγραφές με ελληνικό ενδιαφέρον, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρόσωπα που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν ελληνική ιθαγένεια, οι διευθύνσεις όμως που είχαν δηλώσει στην HSBC ήταν στο εξωτερικό. 
Την διερεύνηση παρόμοιων ζητημάτων είχαν ζητήσει μετ’ επιτάσεως, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας και Σταύρος Κοντονής, χωρίς βεβαίως να βρουν ευήκοα ώτα. Και θα άξιζε ίσως να ανατρέξει κανείς σε εκείνη την πολυσέλιδη γνωμοδότηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία είχαν διατυπωθεί σχετικοί προβληματισμοί με αφορμή το γεγονός ότι στη λίστα «εμφανίζεται σειρά προσώπων που, ενώ μνημονεύονται ως συνδεόμενα πρόσωπα, δεν εμφαίνονται ως ονόματα αυτοτελούς καρτέλας». «Εύλογα προκύπτει το ερώτημα», έλεγαν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν υπάρχουν καρτέλες που δεν έχουν περιληφθεί στον φάκελο Greece (σσ. στη λίστα Λαγκάρντ), ενώ περιέχονται στην πλήρη λίστα του Φαλτσιανί» Και προσέθεταν: «Είχαμε την άποψη ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έπρεπε να μείνει αδιερεύνητο» (σ. 88). 
Πέρα όμως από το «αστυνομικό» μέρος της υπόθεσης και τους ισχυρισμούς Φαλτσιανί, των οποίων η αλήθεια, η αξία και η υπόσταση αργά ή γρήγορα θα κριθούν, υπάρχει και το πολιτικό σκέλος. 

Η κορυφή του παγόβουνου

Μια εικόνα των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων -αλλά και προβλημάτων- που θα μπορούσε να παρέχει μια συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής έδωσε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο υπουργός έκανε λόγο για απόκρυψη φορολογικής ύλης που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ σε 3.500 περιπτώσεις και η οποία θα μπορούσε να αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ! Αυτό το ποσό, σημείωσε ο κ. Νικολούδης, δεν μπορούσε να εισπραχθεί λόγω προβλημάτων που αφορούσαν τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς... 
Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί -θα έλεγε κάποιος- ειδικά ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Ισχυρό χαρτί γενικώς αφού το όφελος από την είσπραξη αυτών των χρημάτων δεν θα είναι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό, όπως ορθώς υπονόησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου» στην ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα όμως με τις μεταρρυθμίσεις είναι ότι χρειάζονται χρόνο. Και ο χρόνος λειτουργεί πάντοτε εις βάρος του μεταρρυθμιστή. Σπουδή λοιπόν...Μάριος Ανδριανός
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet