Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άλλαξε άρδην τη φορολογική νομοθεσία στη χώρα μας, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές της τρόικα. Οι αλλαγές αυτές ωφέλησαν δυσανάλογα τους έχοντες (και συνήθως μη συμμετέχοντες στα φορολογικά βάρη) και τσάκισε τη μικρή και μεσαία περιουσία καθιστώντας τες συστατικά σειράς πειραμάτων έξω από κάθε κανόνα σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης. Κάνοντας στην κυριολεξία πειραματισμούς με την αντοχή της οικονομίας και των ανθρώπων, ιδίως αυτών που είναι αδύναμοι αύξησε: Τον ΦΠΑ στον τουρισμό, στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Τους έμμεσους φόρους, και τέλος, εξάλειψε την έννοια «φοροδοτική ικανότητα» δημιουργώντας υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

Στον αντίποδα της απερχόμενης, αλλά και όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει τρεις δηλώσεις καίριας σημασίας.
Δήλωση πρώτη: Θα εφαρμόσουμε ότι υποσχεθήκαμε. Η κυβέρνηση θα μετατρέψει τις προεκλογικές υποσχέσεις σε νόμο του κράτους, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας πάνω από όσους πολίτες η «συγκυβέρνηση» μετέτρεψε σε φτωχούς χωρίς δική τους υπαιτιότητα, βομβαρδίζοντάς τους με ένα μπαράζ παράλογων, σκληρών και άδικων φορολογικών επιβαρύνσεων πρωτόγνωρων σε ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση αποφασίζει την αντικατάσταση των ως τώρα νεοφιλελεύθερων πειραματισμών με ένα ρεαλιστικό σχέδιο είσπραξης δημοσίων εσόδων και παράλληλα προχωρώντας στην επαναφορά της αρχής της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.
Δήλωση δεύτερη: Οι νόμοι που θα ψηφιστούν στη Βουλή θα εφαρμοστούν! Θα θεσμοθετηθούν μέτρα  όπως η τοποθέτηση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης υγρών καυσίμων, η είσπραξη φόρου επί των διαφημίσεων από τα ΜΜΕ και η φορολόγηση των εφοπλιστών (που μετατράπηκε σε εθελοντική). Επίσης, τα μέτρα που θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμα και όχι θεωρητικά και θα έχουν ως άξονες τη διάσωση των μικρομεσαίων πολιτών και επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής και λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών.
Δήλωση τρίτη: Θα είναι συνεχής η προσπάθεια για απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να εξυπηρετείται εύκολα και γρήγορα ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται με διοικητικά κόστη χωρίς εξαιρετικά σοβαρό λόγο. Θα περιλαμβάνονται και πολλές διατάξεις εξορθολογισμού της φορολογικής νομοθεσίας σχετικά με προβλεπόμενα υπερβολικά πρόστιμα ή γενικά τιμωρία του παραβάτη δυσανάλογη με την παράβαση.

Τα κυριότερα βήματα φορολογικής πολιτικής

Σ’ αυτές τις αρχικές κατευθύνσεις η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απαρίθμησε τα πρώτα πέντε κυριότερα βήματα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης:
1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού – θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς - και άμεση φορολογική ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας.
2. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν ξεπεράσει, όπως όλοι ξέρουμε, τα 70 δις, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι χρέη παλιά κι αδύνατο να εισπραχθούν, θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης.
3. Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θ’ αποκτηθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016.
4. Θα ορισθούν νέα επιχειρησιακά σχέδια, που θα εφαρμοστούν από το ΣΔΟΕ, από κοινού με τις Τελωνειακές και άλλες Αρχές και σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τον Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς πλάι στον Πρωθυπουργό – με διατήρηση κι ενδυνάμωση από μεριάς ΓΓΔΕ των μόνιμων προληπτικών ελέγχων. Ταυτόχρονα θα παρθούν μέτρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς και κατοχύρωσης της διαφάνειας. Η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση μετατρέπει δυνητικά κάθε πολίτη σε φύλακα της νομιμότητας χωρίς αυτή να αποτελεί άλλοθι για ό,τι χρειάζεται να κάνει η Δημόσια Διοίκηση. 
5 Εμπιστευόμαστε και αξιοποιούμε το δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες. Ξέρουμε ότι στο μπάχαλο που βρήκαμε τη δημόσια διοίκηση, ειδικά μετά την υπογραφή των νέων οργανισμών τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, πολλές λειτουργίες και στο Υπουργείο Οικονομικών κρατιούνται μόνο χάρη στην αυτοθυσία αρκετών υπαλλήλων του – και σε κάποιες περιπτώσεις, στους διωκτικούς μηχανισμούς, χάριν επίσης και στη γενναιότητα ορισμένων απ’ αυτούς απέναντι σε παράνομες υπηρεσιακές εντολές ή σε κρυφές ή και ανοικτότερες απειλές από μεριάς ελεγχομένων.

Γιώργος Βερναδάκης
μέλος Γραμματείας Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet