«Πολλές φορές με ρωτάνε τι δουλειά έχω στα αναπτυξιακά συνέδρια. Εγώ είμαι για τη φτώχεια, για τους ευάλωτους. Όμως κάθε ευρώ που πηγαίνει στις κοινωνικές δαπάνες έχει δημοσιονομικό συντελεστή, δηλαδή πολλαπλασιαστή και αυτό ευτυχώς η κυβέρνησή μας το ξέρει», εξήγησε κατά το συνέδριο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τη σημασία του κοινωνικού κράτους πρόνοιας στην ανάπτυξη μιας περιοχής.
Σημαντική ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα στη Δυτική Αττική αποτελούν οι Ρομά, που για πολλά χρόνια τόσο τα ΜΜΕ όσο και η πολιτεία τους θυμούνται μόνο αν είναι να τους παρουσιάσουν σαν κακοποιά στοιχεία. «Η κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός των Ρομά στη Δυτική Αττική χρήζει άμεσης βελτίωσης, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης και ανάγκες εκπαίδευσης, εργασίας, υγείας, όπως και αστυνόμευσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τα προβληματικά περιστατικά είναι συνήθως σε βάρος των ίδιων των Ρομά και όχι του υπόλοιπου πληθυσμού, όπως συχνά παρουσιάζεται. Μάλιστα οι ίδιοι, μέσω της Συνομοσπονδίας τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα φαινόμενα και τη διάθεση να τα απομονώσουν, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν με ηρεμία καλύτερες ευκαιρίες για τη ζωή τους. Η προσπάθεια πάντως, που έχει ξεκινήσει από την πολιτεία σε συνεργασία με τους ίδιους τους Ρομά, φαίνεται να δίνει λύσεις στη σωστή κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα πολυδιάστατα, όπως πρέπει», περιγράφει στην «Εποχή», ο Πέτρος Δαμιανός, σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας και διευθυντής του σχολείου εντός των φυλακών Αυλώνας.
Από παραπήγματα σε σπίτιαΜέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο η χαρτογράφηση των 370 οικισμών στη χώρα και έχουν καταγραφεί τα ιδιαίτερα προβλήματα του καθενός, προκειμένου να απαντηθούν εξατομικευμένα. Επίσης έχει φτιαχτεί Ειδική Γραμματεία, προκειμένου να συντονίζει τις δράσεις όλων των φορέων και να μην χάνονται τα χρήματα που διατίθενται για το ζήτημα, όπως και 2 παραρτήματα κέντρων κοινότητας για τους Ρομά στους δήμους Μεγαρέων και Φυλής.
«Για πρώτη φορά στη Δυτική Αττική αλλάξαμε τη σχέση που είχε η τοπική αυτοδιοίκηση με τους Ρομά. Από ψηφοθηρική, πλήρους εγκατάλειψης και περαιτέρω γκετοποίησης, δώσαμε βήμα στους Ρομά, συγκροτώντας το κοινωνικό φόρουμ Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο του οποίου εργαζόμαστε από κοινού τρία χρόνια τώρα για τη λύση των προβλημάτων τους. Με χρηματοδοτήσεις της περιφέρειας και σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας, δημιουργήσαμε γραφείο στήριξης Ρομά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ή επίσης σε συνεργασία με το δήμο Μεγαρέων πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά κοινωνική ερευνά απογραφή στη περιοχή Βλυχό. Οι παρεμβάσεις μας σε όλους τους τομείς πχ πολιτισμός, αθλητισμός, παιδεία, καθαριότητα είναι ασταμάτητες όλα αυτά τα χρόνια, πάντα όμως μαζί με τους συλλόγους των ρομά και όχι “από τα πάνω”», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου στην «Εποχή» για τις δράσεις που είχε ξεκινήσει η περιφέρεια Αττικής και πριν το θάνατο του 11χρονου αγοριού από μπαλοθιά το καλοκαίρι, που ανέδειξε τα προβλήματα της ξεχασμένης κοινωνικής ομάδας.
Οι επόμενες άμεσες κινήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν μετεγκαταστάσεις των Ρομά από καταυλισμούς σε σπίτια και οικίσκους. Όπως περιέγραψε και η υπουργός Θ. Φωτίου στο συνέδριο, πρόκειται να δοθεί επιδότηση ενοικίου και να προωθηθεί η απασχόληση των Ρομά. Στη θέση Βλυχό, του δήμου Μεγαρέων, συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση του καταυλισμού, αντικαθιστώντας τα παραπήγματα με οικίσκους, με ηλεκτρικό, νερό, χώρους ατομικής υγιεινής κτλ, επενδύοντας 2.500.000 ευρώ. Στεγαστική αποκατάσταση και κοινωνική φροντίδα προβλέπεται και για την περιοχή του Ασπρόπυργου, όπου θα δημιουργηθεί Κοινωνικό Πολύκεντρο που θα παρέχει υπηρεσίες υγιεινής (πλυντήρια, στεγνωτήρια, ντουζιέρες), υγειονομικής φροντίδας (ιατρείο), κοινωνικής διαμεσολάβησης, εγγραμματισμού εφήβων 13-17 ετών, σχολείου δεύτερης ευκαιρίας για ενηλίκους, εκμάθηση χρήσης Η/Υ, νομικής στήριξης.
Το κλειδί είναι η συμμετοχήΤο ζήτημα της εκπαίδευσης, μάλιστα, αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των ίδιων των Ρομά, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας τους. «Οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας στο συνέδριο εστίασαν στην εκπαίδευση και την επιθυμία στροφής των νέων προς τα εκεί, με δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Ικανοποιήθηκαν ιδιαίτερα με τη θέση του υπουργείου Παιδείας για στήριξη και των μεταλυκιακών σπουδών του πληθυσμού. Ενδιαφέρον παρουσίασαν και για την εκπαίδευση των κρατουμένων παιδιών Ρομά. Πιστεύω πως αυτό είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία των προγραμμάτων υποστήριξης. Η συμμετοχή των ίδιων των Ρομά στο σχεδιασμό τους και ο συντονισμός των δράσεων των υπουργείων, γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα», σημειώνει ο Πέτρος Δαμιανός.
Τζέλα Αλιπράντη