deutero

Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση με αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές των επιθέσεων εναντίον των συμβολαιογράφων και της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών, οι αντιδράσεις για την απουσία νομικής ρύθμισης που να προστατεύει απόλυτα, περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα, την πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων ή απλά χρεωμένων νοικοκυριών αναζωπυρώθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρότι οι πλειστηριασμοί αυτού του είδους δεν έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα, ωστόσο υπάρχουν κρούσματα ανησυχητικά για το τι μπορεί να προκύψει στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό και θεωρείται πια γενικότερα ότι το υπάρχον πλαίσιο προστασίας (νόμος Κατσέλη – Σταθάκη) δεν αρκεί και χρειάζεται η «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες να λάβει νομική υπόσταση.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε με αντικείμενο τη σχετική τροπολογία, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και, όπως αναμένεται (Πέμπτη βράδυ), θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διατύπωση της, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε.
Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τονίζεται ότι «η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα πληρώσουν και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει ένα ακόμα πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, προβλέπεται ποινή για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘’φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Είναι σημαντικό ότι ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη δίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έναντι των πλειστηριασμών. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θεωρούμε ότι πρωταρχική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι, από τη μία, να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους και, από την άλλη, να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο πλήρες πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, για να προστατευτούν οι οφειλέτες που πράγματι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο σοβαρό θέμα των ‘’κόκκινων δανείων’’.
Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη».
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet