Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grΣυνοικία ασμάτωνΟι γιορτινές βραδιές στην καρδιά της Αθήνας έχουν το άρωμα και το κέφι της Συνοικίας Ασμάτων. Ο «μαέστρος» Ιεροκλής Μιχαηλίδης υπογράφει την σκηνοθεσία και έχει αναλάβει και όλη τη μουσική επιμέλεια των παραστάσεων. Σε ατμόσφαιρα κοσμικού κέντρου και με γιορτινή διάθεση, δύο εξαίρετες καλλιτέχνιδες η Κατερίνα Κούκα και η Λιζέτα Καλημέρη, με δυναμισμό, κέφι και μπρίο, προσθέτουν τη δική τους λάμψη στο μεγάλο γλέντι που στήνεται βασισμένο σε τραγούδια μεγάλων δημιουργών όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Μητσάκης, ο Καλδάρας, αλλά και νεώτερες επιτυχίες του ’70 και του ’80.Την Κατερίνα Κούκα και τη Λιζέτα Καλημέρη υποδέχονται οι αγαπημένοι μας γνωστοί οικοδεσπότες Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης και Δήμητρα Σταθοπούλου, που εκπλήσσουν το κοινό και απογειώνουν το κέφι στη «Συνοικία Ασμάτων» και φυσικά ο «μαέστρος» Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος με χιούμορ και φαντασία μας ταξιδεύει στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70.
Από Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και για όλες τις γιορτινές μέρες, στο Petrogazi (Βουτάδων 8, Γκάζι, τηλ.: 213 0185101).
Το άσμα του ΡολάνδουΧρώματα, μουσική, τραγούδι: ένα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου του Ουάελ Σόκι. Ο Ουάελ Σόκι γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ζει και εργάζεται στην Αλεξάνδρεια, ενώ έχει ιδρύσει και ένα πρόγραμμα για νέους καλλιτέχνες, το MASS Alexandria. Χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα –ταινίες, σχέδιο, φωτογραφία και περφόρμανς–, διερευνά και αναλύει τις πραγματικές και φανταστικές ιστορίες και αφηγήσεις του αραβικού κόσμου.
Το μέχρι τώρα έργο του Ουάελ Σόκι έχει προκύψει από μεγάλες περιόδους εξαντλητικής και εις βάθος έρευνας. Περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα των εθνικών, θρησκευτικών και καλλιτεχνικών ταυτοτήτων, ενώ χρησιμοποιεί ως μέσα το φιλμ, την περφόρμανς και την αφήγηση. Είτε κάνει περφόρμανς στην έρημο διδάσκοντας παιδιά Βεδουίνων, είτε οργανώνει μια συναυλία heavy metal σε ένα απομονωμένο χωριό στην έρημο, ο Σόκι βάζει το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό στο πλαίσιο ενός νέου βλέμματος, μέσα από το φακό της ιστορικής παράδοσης – αλλά και το αντίστροφο.
Στην παράσταση μουσικού θεάτρου «The Song of Roland: The Ababic Version» (διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση) και στην τριλογία ταινιών του «The Cabaret Crusades» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Ουαέλ Σόκι, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα, διερευνά και αναλύει τις πραγματικές και φανταστικές ιστορίες και αφηγήσεις του αραβικού κόσμου ή αλλιώς αναδιατυπώνει το αφήγημα της Δύσης για τον αραβικό κόσμο.
«Το άσμα του Ρολάνδου» (La chanson de Roland) είναι ένα γαλλικό έπος αγνώστου δημιουργού, που γράφτηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεσαιωνικής λογοτεχνίας και πηγή έμπνευσης για τα μετέπειτα έργα της ιπποτικής λογοτεχνίας. Αποτελείται από 4.002 δεκασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους. Μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό, σαν μια μεγεθυμένη τεράστια μινιατούρα από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης, Άραβες μουσικοί και τραγουδιστές αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το Άσμα του Ρολάνδου,
Μια μεγάλη ομάδα παραδοσιακών μουσικών από τις αραβικές χώρες, μαζί με τέσσερις ξεχωριστούς τραγουδιστές, αφηγούνται το έπος τραγουδώντας το με το στιλ του φιτζέρι, της μουσικής των αλιέων μαργαριταριών – στοιχείο ενός πολιτισμού που σιγά σιγά εξαφανίζεται. Τα κοστούμια, τα όργανα και το μουσικό ιδίωμα της παράστασης μας ταξιδεύουν σε αυτό τον κόσμο όπου, προτού ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, οι άνθρωποι ζούσαν από το εμπόριο μαργαριταριών και τραγουδούσαν σε αυτό το ιδίωμα.
Σε αυτή την παράσταση, με την ανατρεπτική και πολιτικά ανορθόδοξη θέση του, δίνει ιστορικό βάθος στην ισλαμοφοβία και τον εξτρεμισμό και των δύο πλευρών και καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βαθιά πολιτικό έργο.
Επιμέλεια αφιερώματος: Κάτια Αρφαρά, μετάφραση στα ελληνικά: Βασίλης Δουβίτσας (με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους).
Από 28 έως 30 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στην Κεντρική Σκηνή της Στεγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τιμές εισιτηρίων: από 7 έως 25 ευρώ, μειωμένο, φίλος, παρέα 5-9 άτομα: 7 - 20 ευρώ, παρέα 10+ άτομα: 6 - 18 ευρώ, κάτοικος γειτονιάς: 7 ευρώ, ανεργίας, ΑμεΑ: 5 ευρώ, συνοδός ΑμεΑ: 10 ευρώ.
Ηλίας ΑνδριόπουλοςΜια αναδρομή στο μουσικό έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2017. Έχουν περάσει γύρω στα 40 χρόνια από τότε (1979) που ο Ηλίας Ανδριόπουλος εκτοξεύτηκε στ μουσική μας ζωή, καταθέτοντας σχεδόν ταυτόχρονα δύο εμβληματικά του έργα: τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά προάστια». Ακολούθησαν μετά από λίγο οι «Ξένες πόρτες». Η στροφή του σε έργα πολύμορφα και πιο προχωρημένα μουσικά, ξεκινά από τους «Προσανατολισμούς» του Ο. Ελύτη και συνεχίζεται με τους «Αργοναύτες» των Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, με τις «Ωδές» του Α. Κάλβου, τον «Πρώτο ΄Υμνο» του Δ. Σολωμού, τον «Φιλόπατρι» του Α. Κάλβου κ.ά.
Από τους μελωδικούς αυτούς κύκλους τραγουδιών, προέκυψαν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες, που τραγουδιούνται πάντα με την ίδια ένταση και αγάπη από το φιλόμουσο κοινό της πατρίδας μας.
Ερμηνεύονται από την σπουδαία φωνή του Μανώλη Μητσιά και την ευαίσθητη φωνή της Θεοδώρας Μπάκα, σε μια γιορτινή μουσική συνάντηση. Σε ρόλο- έκπληξη η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου που απαγγέλλει και ερμηνεύει τραγούδια του συνθέτη. Κείμενα: Γιώργος Μονεμβασίτης. Επιμέλεια προγράμματος – πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ. Μαντολίνο – μπουζούκι : Ηρακλής Ζάκκας.
Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, στις 9μμ, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ.: 2103221917). Τιμές εισιτήριων: από 12 ευρώ.
Θοδωρής Κοτονιάς και Σαββέρια ΜαργιολάΤους έφερε κοντά η μεγάλη αγάπη που τρέφουν και οι δύο για τη μουσική και τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου. Όταν βρέθηκαν μαζί στη σκηνή όμως αντιλήφθηκαν πως αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά και σημαντικά. Ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Σαββέρια Μαργιολά για μια βραδιά θα μοιραστούν με το κοινό όμορφες μουσικές στιγμές γεμάτες μελωδία αλλά και συναίσθημα.
Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός και η ιδιαίτερη ερμηνεύτρια θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τραγούδια από τη δισκογραφία τους, όπως τα «Κλειδιά» και «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις» αλλά και κομμάτια αγαπημένων τους δημιουργών που κινούνται σε ροκ, έντεχνα λαϊκά αλλά και παραδοσιακά μονοπάτια.
Στόχος τους να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα διονυσιακή πλούσια σε λυρισμό αλλά και ένταση.
Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, στο Kremlino (Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ.: 210 4100010). Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ με μπίρα ή κρασί, φοιτητικό και ανέργων: 11 ευρώ.
•