Ελλάδα, μια νέα ευκαιρία για την ΕυρώπηΑνοιχτή πρόσκληση προς τα ευρωπαϊκή κράτη και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί η αποτυχημένη οικονομική πολιτική που ακολουθείται, απευθύνουν με κείμενο υπογραφών ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Το πλήρες κείμενο, που παραμένει ανοιχτό σε υπογραφές, έχει ως εξής:
Οι ελληνικές εκλογές τον Ιανουάριο προσέφεραν τη δυνατότητα μιας αλλαγής στην Ευρώπη. Μετά από χρόνια καταπιεστική λιτότητας και ασύνετης οικονομικής πολιτικής που υπονόμευσαν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα μας, πιστεύουμε ότι η κραυγή ελπίδας του ελληνικού λαού, είναι η εγερτήρια ώθηση που χρειαζόμαστε για να αλλάξει πορεία η ήπειρός μας.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπέφερε, με το να είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αποτυχημένη αλυσίδα των γεγονότων που έφεραν την Ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής και απέτρεψε εκατομμύρια Ευρωπαίους από το να ενστερνιστούν το κοινό μας έργο. Ο ελληνικός λαός έδειξε καθαρά πως επιθυμεί να απορρίψει αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές, και αυτό είναι μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη: η φτώχεια είναι ευρέως διαδεδομένη, η ανεργία καλπάζει και οι μαζικές περικοπές του προϋπολογισμού αφορούν τις πιο βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους.
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, η Ευρώπη, τα θεσμικά της όργανα και τα κράτη-μέλη της δεν μπορούν να συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το πρόγραμμα του μνημονίου και της Τρόικας, η οποία απέτυχε στις δράσεις και τους στόχους της. Ορισμένες φωνές στην Ευρώπη προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα, όμως τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα και το χρέος. Αυτά είναι κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα και απαιτούν μια κοινή λύση.
Μέσω της Ελλάδας, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες, την αποτυχία τους να δώσουν έως σήμερα κατάλληλες απαντήσεις σε μια ιστορικά σοβαρότατη οικονομική ύφεση και στο γεγονός ότι αναπτύχθηκαν οικονομικές πολιτικές που διεύρυναν τις ανισότητες και παρεμπόδισαν το κοινό Ευρωπαϊκό σχέδιο.
Αυτός είναι ο λόγος που πραγματικά πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη οφείλει να υπερισχύσει και ότι θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξει η καταστροφική πορεία που είχε οριστεί για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εάν αυτό γίνει αποτελεσματικά τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα ωφεληθεί.
Η Ελλάδα μάς προσφέρει την ευκαιρία να θέσουμε τους πολίτες ξανά στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού σχεδίου, ανακτώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τοποθετώντας την στο κέντρο των πολιτικών μας, καθώς και να διαμορφώσουμε υπεύθυνες και έγκαιρες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Οι απειλές προς την Ελληνική Κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και να αρχίσουν εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση.
Η Ελλάδα αξίζει ανάπαυλα από την πίεση επί των δημόσιων οικονομικών της, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση της, μείωση του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της. Καλούμε τις κυβερνήσεις και τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, που θα επιτρέπει στη χώρα να καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες της ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να καταλήξουν σε νέα συμφωνία.
Στις κρίσιμες μέρες που έρχονται, καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με πλήρη σεβασμό προς τη Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Η αποτυχία να το πράξουν, θα θέσει όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα σε κίνδυνο.
Η Ελλάδα προσφέρει μια δημοκρατική και κοινωνική ευκαιρία για την Ευρώπη. Καλούμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να μην επιμείνουν πλέον στα λάθη του παρελθόντος.

Υπογράφουν:
(η πρωτοβουλία συνεχίζεται)

Μαρίνα Αλμπιόλ (GUE/NGL, ES)
Γκιγιόμ Μπαλάς (S&D, FR)
Σέρτζιο Κοφεράτι (S&D, IT)
Πάμπλο Ιγκλέσιας (GUE/NGL, ES)
Εύα Ζολύ (Greens/EFA, FR)
Σκα Κέλερ (Greens/EFA, DE)
Εντουάρντ Μαρτέν (S&D, FR)
Mαρίζα Ματίας (GUE/NGL, PT)
Λιλιάνα Ροντρίγκες (S&D, PT)
Mόλλυ Σκοτ Κάτο (Greens/EFA, UK)
Μπάρμπαρα Σπινέλι (GUE/NGL, IT)
Μαρκ Ταραμπέλα (S&D, BE)
Έρνεστ Ούρτασουν (Greens/EFA, ES)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet