zounis

Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση νέων μέτρων, που θα δώσουν ανάσα σε πολίτες που κατά τη διάρκεια των σκληρών μέτρων του μνημονίου δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως επίσης παίρνει μέτρα βοήθειας των νέων ανθρώπων, είτε με το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, είτε με ενίσχυση της νεανικής εργασίας, είτε με ρυθμίσεις κατά της αδήλωτης εργασίας και ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης. Για όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν εκατομμύρια πολιτών μίλησε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα κριτήρια των 120 δόσεων

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου εξήγγειλε νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2017, που θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31.12.2016, ενώ οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018. Θα αφορά πρόσωπα φυσικά με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή οι οφειλές τους προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Επίσης, θα αφορά και φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), με προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Θα υπάρχουν κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, όπως το εισόδημα και η περιουσία των οφειλετών, ενώ η διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων θα φτάνει το 85%. Έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36μηνες, ενώ από 3.000-50.000 θα είναι 120μηνες. Ταυτόχρονα, στον οφειλέτη θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και προφανώς θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων.
Κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση έως 20.000 ευρώ θα είναι μια τουλάχιστον χρήση από τις τρεις τελευταίες να έχει θετικό αποτέλεσμα και για 20.000-50.000 ευρώ επιπλέον ο λόγος χρέους (αφού αφαιρεθούν προσαυξήσεις και τόκοι) προς εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8.
Τέλος, αποκλείονται όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία με αξία 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνονται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑ)). Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ οφείλουν 1.062.626 άτομα και το συνολικό ποσό οφειλών ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, από τα 30 και πλέον δισ. συνολικών οφειλών.

Μέτρα στήριξης της εργασίας

Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο θέμα της αδήλωτης εργασίας, όπου τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι η είσπραξη προστίμων, αλλά η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας. Για το λόγο αυτό, είπε, «θα προχωρήσουμε στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου. Εάν η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο προχωρήσει σε σύμβαση με πλήρη απασχόληση, τότε θα μειώνεται το πρόστιμο έως 50%. Πέραν, όμως, από το πρόστιμο η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής εισφορών υπέρ του εργαζόμενου. Θέλουμε απόδοση δικαιοσύνης υπέρ του εργαζόμενου», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της νεανικής εργασίας εξήγγειλε το πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών με κρατική επιχορήγηση. Αυτό το πρόγραμμα, τόνισε, θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, όσο και στην προώθηση της μισθωτής εργασίας και θα είναι μονίμως ανοιχτό.
Επίσης, τους πρώτους μήνες του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, θα υλοποιηθούν και δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας νέων, ηλικίας 18-29 ετών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συμβουλευτική και επιχορήγηση υλοποίησης των επιχειρηματικών τους πλάνων. Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξή της, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε πως «για πρώτη φορά βρισκόμαστε τόσο κοντά στο σημείο αποδέσμευσης της χώρας από το καθεστώς της στενής επιτήρησης, που θα επιτρέψει η πολιτική να ασκείται με βάση τα προγράμματα που επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι στη βάση επιβαλλόμενων επιλογών».

Οι δεσμεύσεις

Σε άλλη συνέντευξη, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά να βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση». Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος όπου, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η ενίσχυση εκείνων οι οποίοι έχασαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).
Από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φαίνεται πως ξεκινάει η προσπάθεια διαμόρφωσης της μετά μνημονίων πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πρώτη φορά που με οργανωμένο τρόπο παρουσιάζονται βήματα κοινωνικής ανασυγκρότησης και ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά η πολιτική της αριστερής κυβέρνησης. Σε αυτό το μήκος κύματος πρέπει να προχωρήσουν όλα τα υπουργεία, με ένα και μοναδικό στόχο την ανάταξη της κοινωνίας και το ξήλωμα των μνημονιακών μέτρων.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet