Του Θάνου ΑυλωνίτηΠέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (EKKNΑ). Παρόντες στη γιορτή ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο διευθυντής Ειδικής Αγωγής Παναγιώτης Κασιανός, εκπροσωπώντας τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Αγγελική Λεβέντη, εκπροσωπώντας την περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, ο δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Γιώργος Μαντάς , εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και του ΚΕΘΕΑ, οι εισαγγελείς, η διευθύντρια και ο αρχιφύλακας του Καταστήματος , εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Βουλής, της Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, φίλοι και εθελοντές του σχολείου, αλλά κυρίως οι γονείς και οι συγγενείς των μαθητών που συμμετέχουν στη γιορτή.
Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή —όλοι οι μαθητές έχουν φορέσει τα καλά τους και συζητάνε χαμογελώντας, ενώ χριστουγεννιάτικες μελωδίες ακούγονται από τα μεγάφωνα. Τα φώτα σβήνουν κι εμφανίζεται ο Άγιος Βασίλης ως νυχτερινός επισκέπτης. Ο προβολέας τον ακολουθεί καθώς ανεβαίνει πάνω στη σκηνή και σκύβει πάνω από τέσσερις νέους κρατούμενους που κοιμούνται στο μικρό κελί τους και τους ψιθυρίζει —σαν σε όνειρο— χριστουγεννιάτικες ευχές.
Ευχές και αγωνίαΜέσα στη νύχτα, σηκώνονται ένας ένας και γράφουν τα δικά τους γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Ο εγκλεισμός τούς έκανε να αναλογιστούν τις πράξεις τους, να δουν τι είναι σημαντικό στη ζωή τους, να συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι οι άνθρωποι που τους στηρίζουν και να βρουν τη δύναμη να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Και στα γράμματά τους φαίνεται ακριβώς αυτό. Ο πρώτος αγωνιά όχι μόνο για το πότε θα αποφυλακιστεί, αλλά κυρίως για το τι θα κάνει όταν αποφυλακιστεί. Ξέρει πολύ καλά ότι η επανένταξη που τόσο λαχταρά δεν είναι εύκολη, καθώς η κοινωνία τον αντιμετωπίζει σαν εγκληματία. Ο δεύτερος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην οικογένειά του για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα για αυτόν και την επιθυμία του να τους το ανταποδώσει με το να φτιάξει τη ζωή του μετά την αποφυλάκιση. Το τρίτο γράμμα αφορά στη μόρφωση —στην επιθυμία του νέου κρατούμενου να βελτιώσει τον εαυτό του μέσω της παιδείας, ακόμα και μέσα στη φυλακή. Εκφράζει τόσο την αγωνία του να πετύχει σε μια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και την πικρία που αισθάνεται γιατί ξέρει πως το σύστημα ίσως δεν του επιτρέψει εύκολα να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής όσο είναι ακόμα στη φυλακή. Και ο τελευταίος νέος γράφει με παράπονο για την απέλαση που τον περιμένει όταν αποφυλακιστεί. Ξέρει πως θα πρέπει να φύγει από τη χώρα που έγινε η δεύτερη πατρίδα του και να αφήσει πίσω ανθρώπους αγαπημένους.
Νέα, περήφανα παιδιάΚαι ο Άγιος Βασίλης δεν μας άφησε παραπονεμένους... Κάποια όνειρα τα έκανε πραγματικότητα. Κάποια άλλα όχι, ακριβώς όπως η ίδια η ζωή. Και όλη η γιορτή, που με τόσο μεράκι ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου του ΕΚΚΝΑ έμοιαζε με τη ζωή: είχε γέλιο και συγκίνηση, τραγούδι και χορό, αγωνία, προσπάθεια και αγάπη. Είδα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται. Είδα ένα παιδί από Σερβία να οδηγεί ένα συρτό χορό από τη Μακεδονία. Είδα νέους από αραβικές χώρες να χορεύουν αλβανικούς χορούς. Είδα παιδιά από όλο τον κόσμο να τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα από την Ικαρία. Είδα τους μαθητές με τους καθηγητές τους να χορεύουν χασαποσέρβικο αγκαλιασμένοι. Είδα νέους ανθρώπους να ξεπερνάνε τις διαφορές τους και να παρουσιάζουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν είδα εγκληματίες —είδα νέα παιδιά να καμαρώνουν για τη δουλειά τους, να κοκκινίζουν στο χειροκρότημα, να δέχονται με ευγνωμοσύνη τα συγχαρητήρια, να κοιτάζουν στα μάτια τους γονείς τους και να χαίρονται που, για πρώτη ίσως φορά, τους έκαναν υπερήφανους.
«Τα Χριστούγεννα είναι μέσα μας», είπαν τα παιδιά. Κι εγώ ανακάλυψα τα πραγματικά Χριστούγεννα μέσα στα μάτια των νέων αυτών ανθρώπων που παλεύουν να ξεπεράσουν το παρελθόν τους και διεκδικούν μια όμορφη ζωή, διατηρώντας ένα κομμάτι της ψυχής τους αγνό και αψεγάδιαστο.
Και του χρόνου σπίτια σας, παιδιά.
Θάνος Αυλωνίτης