neadimokratia

Του Ρένου Γεωργίου

Περισσότερες δυνάμεις για να κυριαρχήσει των εσωκομματικών αντιπάλων του, παρά για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση δείχνει να καταναλώνει αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ομαδοποιήσεις μέσα στο κόμμα του μπορούν να παρομοιαστούν πλέον με τους πέντε κύκλους, σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων: κάθε ομάδα έχει σχέσεις και επαφές με ορισμένες «συγγενικές» ομάδες, ενώ υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν καμία επαφή ή συγγένεια μεταξύ τους. Το 11ο συνέδριο όχι μόνο δεν κατάφερε να γεφυρώσει τα χάσματα, μεταξύ αυτών των ομάδων, αλλά αντίθετα λειτούργησε ως πεδίο παρασκηνιακής διαμάχης και οριοθέτησης.
Οι καραμανλικοί, οι οποίοι δυναμώνουν τις επαφές τους στον εκτός Νέας Δημοκρατίας χώρο, αρχίζουν να τον υποστηρίζουν, τουλάχιστον να μην πριονίζουν την καρέκλα του. Σύμφωνα με πηγή της «Ε», για να το κάνουν αυτό έχουν ήδη πάρει την υπόσχεσή του για ορισμένα «προαπαιτούμενα», κυριότερο των οποίων είναι το ξεκαθάρισμα των σαμαρικών. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την πηγή μας, αν κρίνουμε από το «άδειασμα» που κάνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατ’ αρχάς, στον Άδωνη Γεωργιάδη, ασχέτως αν αυτός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με πολιτικά προκλητικό τρόπο.
Η δεύτερη υπόσχεση είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα επανέλθει στην πρώτη πολιτική γραμμή, όχι, βέβαια, ως αρχηγός κόμματος αλλά ως «νέος εθνάρχης». Το «πώς» και το «πότε» δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά πιθανότερο όλων θεωρείται ότι ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρόταση του κόμματος για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και σύμφωνα με την έως τώρα πολιτική τακτική κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρείται εφαρμόσιμο, τουλάχιστον για τα επόμενα 5-10 χρόνια, οι υποσχέσεις που ζητούνται και δίνονται, δηλώνουν περισσότερο τη διάθεση και τις προθέσεις παρά την ουσία του θέματος. Η τρίτη υπόσχεση έχει να κάνει με τον τίτλο της ΠΓΔΜ. Οι μητσοτακικοί δεν πρόβαλαν καμία αντίδραση στην απαίτηση των καραμανλικών για «κόκκινη γραμμή» στο ζήτημα, τη θέση του κόμματος το 2007, δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας.

Ντόρα εναντίον Μητσοτάκη

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτοί που παρουσιάζονται ως ισχυρότεροι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι οι ονομαζόμενοι «Ντορικοί». Ο λόγος είναι η παλαιότερη δήλωση του ότι δεν θα αξιοποιήσει μελλοντικά σε υπουργικούς θώκους συγγενικά του πρόσωπα. Οι «Ντορικοί», βέβαια, είναι η βάση του μητσοτακικού στρατοπέδου, το οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να διευρύνει και να ισχυροποιήσει, δημιουργώντας, παλαιότερα, τις κατά τόπου «Λέσχες φίλων Ντόρας Μπακογιάννη» οι οποίες λειτουργούν έξω και παράλληλα με τις όποιες κομματικές οργανώσεις. Σε εκδήλωση μίας εξ αυτών τις ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίζεται σε δικούς του ανθρώπους και όχι σε στελέχη του κομματικού μηχανισμού, εντάσσεται στη λογική κατ’ αρχάς να φανεί ο ίδιος αυτοδημιούργητος, κατά δεύτερον να αποφύγει άτομα που πιθανότατα να ανήκουν σε άλλες εσωκομματικές ομάδες και τέλος να πάρει απόσταση από επιλογές του σαμαρικού στρατοπέδου, που ουσιαστικά τον βοήθησε να κερδίσει την προεδρία, επειδή θεωρείται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών, στο εγγύς μέλλον δεν θα βρίσκονται εντός των τειχών του κόμματος.

Μακριά από τη βάση του κόμματος

Φυσικά όλα αυτά διαδραματίζονται ερήμην των απλών μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος τους οποίους απασχολούν εντελώς διαφορετικά θέματα. Με δεδομένο ότι ειδικά σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, η ένταξη των ανθρώπων δεν εξαρτάται τόσο από ιδεολογικά, αλλά κυρίως από ατομικά-οικονομικά κίνητρα, δύο απλά καθημερινά περιστατικά μπορούν να δώσουν το στίγμα για τη συνοχή και τη στράτευση των μελών της συντηρητικής παράταξης.
Το πρώτο είναι η αντίδραση συνέδρου ο οποίος με όχι τόσο ευγενικό τρόπο εξέφραζε την αντίθεση για τις ημερομηνίες που επέλεξε να ορίσει η ηγεσία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου «Πού να καταλάβουν αυτοί ότι η πραγματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, οι μαγαζάτορες και οι μικροέμποροι, σήμερα δουλεύουν, σήμερα είναι ανοικτά τα μαγαζιά. Πού να το ξέρουν, όμως, μήπως έχουν δουλέψει ποτέ;». Άλλο, ενεργό μέλος της ΝΔ, λίγες ημέρες μετά τη λήξη του 11ου συνεδρίου του κόμματος μιλώντας στην «Ε» είπε: «Κανένας δεν κατάλαβε γιατί έγινε αυτό το συνέδριο, σε τι συνέβαλε, τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε. Αν υπάρχει άνθρωπος που το θυμάται ακόμα θα το ξεχάσει κι αυτός πολύ γρήγορα. Αν μείνει κάτι θα είναι οι selfie που θα έχουν στα κινητά τους με αναγνωρίσιμους»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet