ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αραγε, εκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ποτέ καθίσει να αποτιμήσουν το πολιτικό κόστος από την απογοήτευση που καταπίνει το ακροατήριό τους κάθε φορά που οι καταστροφολογικές προγνώσεις της ηγεσίας τους διαψεύδονται από τις επιδόσεις της κυβέρνησης; Κάθε φορά που αποδεικνύονται φιάσκο οι κενολογίες περί επικείμενης πτώσης της;
Τελευταίο κρούσμα, η επιλογή της ΝΔ να χρησιμοποιήσει ως πεδίο σύγκρουσης το Μακεδονικό, με το μύχιο πόθο να απολέσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη και να καταρρεύσει. Αφορμή, η δήλωση του υπουργού Άμυνας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παραμονές Χριστουγέννων, ότι: «Ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων». Μια δήλωση που θα την έλεγες και διπλωματικά παρεξηγήσιμη, αν ο υπουργός δεν είχε προτάξει τη διευκρίνηση ότι τη διατύπωσε «όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος».
Στην αντίθετη περίπτωση, στη Νέα Δημοκρατία θα είχαν σηκώσει ζήτημα διεθνούς διασυρμού και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είδαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το θόρ��βο περί ενδοκυβερνητικής ρήξης που ξεσήκωσαν οι ίδιοι και τα φιλικά τους ΜΜΕ. Ανέβασαν ψηλά τους τόνους επί μέρες, προσβλέποντας να προκληθούν ατυχείς δηλώσεις που θα έφερναν αντιμέτωπους τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Αν δεν τα βρείτε μεταξύ σας, διεμήνυσαν, εμάς ξεχάστε μας, ακόμη και αν συμφωνούμε με την πρόταση που θα διατυπωθεί για το όνομα της γείτονος χώρας.
Σωστά μαντέψατε. Πρόκειται για κρούσμα νεκροφάνειας της αλησμόνητης εκείνης κοινής δέσμευσης ΝΔ-ΔΗΣΥ-Ποταμιού, να μην υπερψηφίζουν, ακόμη κι αν συμφωνούν, κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που δεν θα υπερψηφίζεται και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Πλην Βενιζέλου

Η εν λόγω δέσμευση «παρέδωσε το πνεύμα» στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου. Απορίας άξιο πού αποσκοπούσαν οι της ΝΔ, αναβιώνοντάς την μονομερώς, και ποιους ήλπιζαν να συμπαρασύρουν στη γραμμή της αμφισβήτησης της δεδηλωμένης, καθώς, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε, η ΔΗΣΥ και λοιποί, παρά την αρχική αφωνία τους, δεν επρόκειτο να συμπορευτούν, διακινδυνεύοντας την οποία επιρροή προσδοκούν να έχουν στο μετριοπαθές δημοκρατικό ακροατήριο. Συγκεκριμένα, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό την προεδρία της κ. Γεννηματά για τις εξελίξεις αναφορικά με την ονομασία της γείτονος χώρας, έγινε σαφές ότι οι του Κινήματος Αλλαγής δεν θέτουν ζήτημα δεδηλωμένης. Ανάλογη διάθεση απέπνεαν οι δηλώσεις των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκη και Θ. Θεοχαρόπουλου νωρίτερα, την εβδομάδα των Χριστουγέννων: λύση του ονόματος από την παρούσα Βουλή, στη βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι η ηγεσία της ΝΔ υπερεκτίμησε στον υπερθετικό μιαν ενδεχόμενη παρέμβαση του κ. Ευ. Βενιζέλου ικανή να επηρεάσει τις προσβάσεις του στο Κίνημα Αλλαγής. Παρέμβαση που όντως υπήρξε —και δη την παραμονή της ευρείας σύσκεψης— υπό τη μορφή άρθρου στην ιστοσελίδα evenizelos.gr, αλλά χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.
Στο εν λόγω άρθρο, ο κάποτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλώνει την ευφράδειά του σε έναν αντικυβερνητικό λίβελο, που τον διανθίζουν επιχειρήματα βασισμένα σε άκρως διασταλτικές ερμηνείες άρθρων του Συντάγματος . Απομονώνω ενδεικτικά:
«Η κυβέρνηση πρέπει να καθορίζει και να κατευθύνει την πολιτική της Χώρας ως πολιτειακό όργανο και όχι απλώς στο επίπεδο των κομμάτων που τυχόν τη συναπαρτίζουν ή στο επίπεδο του πρωθυπουργού ή ορισμένων υπουργών ατομικά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αλλά εν τούτοις υπάρχει πολιτική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων να διατηρηθεί η Κυβέρνηση στην εξουσία λόγω των αριθμητικών υπολογισμών του άρθρου 84, βρισκόμαστε ενώπιον του φαινομένου της καταστρατήγησης του Συντάγματος».
Με άλλα λόγια, ο κ. Βενιζέλος, «καταναγκάζει» το Σύνταγμα να δεχθεί την άποψη ότι τα κόμματα, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, η κυβέρνηση εν τέλει, στοιχεία ταυτόσημα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δεν τυγχάνουν της πρόνοιας του άρθρου 84 όταν —κατά την αυθαίρετη κρίση οιουδήποτε έξωθεν παρατηρητή, πολλώ μάλλον αν πρόκειται για έγκριτο συνταγματολόγο, όπως εν προκειμένω— δεν ενεργούν ως «πολιτειακά όργανα» χωρίς πολιτική, κοινωνική, χρονική κ.ο.κ. αναφορά, δηλαδή χωρίς αιτιακή σχέση με την πραγματικότητα. Περιττεύει κάθε σχόλιο, έως ότου η επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου παρακινήσει την κρίση σοβαρών συνταγματολόγων να ασχοληθούν αρμοδίως.

Ο Τύπος προς διάσωση της αντιπολίτευσης

Διόλου περίεργο ότι δεν άργησαν να αφυπνιστούν τα αντανακλαστικά του αντιπολιτευόμενου Τύπου, για να προστατεύσουν την Νέα Δημοκρατία από νέους ακροβατισμούς επί ζημία της σοβαρότητας και της αξιοπιστία της:
«Το ζήτημα των Σκοπίων αποτελεί μια εκκρεμότητα που μπορεί και πρέπει να κλείσει. Το σχέδιο Κοτζιά προβλέπει την επίλυση των διαφορών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει η χώρα το κύριο μέτωπο, που είναι η Τουρκία … Το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή, μετριοπαθής κυβέρνηση στα Σκόπια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια έντιμη λύση. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θέλουν οπωσδήποτε λύση του θέματος γιατί επιδιώκουν μια ευρωπαϊκή επιτυχία…» [1]
«Να είμαστε σοβαροί. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό… Συνεπώς πρόβλημα δεν υπάρχει κι ούτε έχει λόγο η αντιπολίτευση να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν. [2]
Με διαφορά λίγων ωρών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Γεωργιάδης δήλωνε στον ΣΚΑΪ: «Η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει το ρόλο του χρησίμου ηλιθίου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό… Το θέμα της ονομασίας είναι θέμα της κυβερνήσεως, και δεν πρέπει να μπλέκεται στα πόδια της η αντιπολίτευση…».
«Μετά τη σχεδόν μονομερή αντιπολιτευτική ρητορική των προηγούμενων ημερών στο Σκοπιανό, η ΝΔ επιστρέφει στα θέματα της καθημερινότητας, όπως η φορολογία, η μείωση των συντάξεων…»[3]
Σκοπιανό ήταν και πάει…

Σημειώσεις:
[1] Αλέξης Παπαχελάς, «Το Σκοπιανό», Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρίτη 2 Ιαν. 2018.
[2]Γιάννης Κ. Πρετεντέρης, «Τσίρκο», ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 3 Ιαν 2018.
[3]Από τον τύπο της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου.

Κωστής Γιούργος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet