Στην πρόσφατη συνέλευση των «Ελεύθερων και Ίσων» στη Ρώμη, ο επικεφαλής Πιέτρο Γκράσο πρότεινε τη δωρεάν πρόσβαση στα ιταλικά πανεπιστήμια και την κατάργηση του πρεκαριάτου, επενδύοντας στους τομείς όπου μπορεί να δημιουργηθεί εργασία, δηλαδή στην εκπαίδευση, την έρευνα, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη του αγώνα ενάντια στον φασισμό που θεριεύει. Έχοντας συναίσθηση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ότι οι πολίτες δεν συμμετείχαν αρκετά στη διαμόρφωση του προγράμματος,  δηλώνει: «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε λεπτό για να μιλήσουμε στους πολίτες για τις προτάσεις μας. Θα το κάνουμε για να ξαναδώσουμε ελπίδα στη χώρα με σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις, αντί για τα ανέφικτα παραμύθια των άλλων κομμάτων».
Σε συνέντευξή που ο Πιέτρο Γκράσο έδωσε την 5η Γενάρη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα 5 Αστέρων, αλλά και με ένα τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος χωρίς τον Ρέντσι. Παραμένει η αμφιβολία τού αν θα μπορέσει να πεισθεί μέχρι την 4η Μάρτη εκείνο το κομμάτι των ιταλών πολιτών, που έχει απογοητευθεί επανειλημμένα από το Δημοκρατικό Κόμμα, ένα κόμμα που κάποιοι θεωρούσαν κληρονόμο του ΙΚΚ, καθώς και από τις λανθασμένες επιλογές της αριστεράς τα προηγούμενα χρόνια, με το σχηματισμό ψηφοδελτίων την τελευταία στιγμή, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και με μικρή συμμετοχή των πολιτών. Παραθέτουμε τη συνέντευξη του Γκράσο στην εφημερίδα La Stampa Il Secolo XIX, με την ελπίδα ότι οι έλληνες αναγνώστες θα κατανοήσουν κάτι περισσότερο από το σύνθετο ιταλικό προεκλογικό σκηνικό
Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς

 

tonia2

Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των «Ελεύθερων και Ίσων» στη Ρώμη, ο επικεφαλής Πιέτρο Γκράσο πρότεινε τη δωρεάν πρόσβαση στα ιταλικά πανεπιστήμια και την κατάργηση του πρεκαριάτου, επενδύοντας στους τομείς όπου μπορεί να δημιουργηθεί εργασία, δηλαδή στην εκπαίδευση, την έρευνα, το περιβάλλον, τον τουρισμό.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΕΤΡΟ ΓΚΡΑΣΟ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΙ»
Κυβέρνηση μαζί με το ΔΚ και το Κίνημα 5 Αστέρων; Θα εξαρτηθεί

tonia

Τη συνέντευξη πήρε ο Φάμπιο Μαρτίνι

Στην επικείμενη προγραμματική συνδιάσκεψη των Ελεύθερων και Ίσων θα είναι αρκετό, κατά τη γνώμη σας, να επαναδιατυπωθούν οι συνταγές της «αριστεράς-αριστεράς», περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη εργασία, συχνά με δαπάνες στην αρχή του καταλόγου; Ή αισθάνεστε ότι έχετε το καθήκον να διατυπώσετε μια αριστερή πρόταση διακυβέρνησης, υπό το φως της ηθικής και της ευθύνης;
Δεν συμμερίζομαι αυτή τη διαφορά μεταξύ «αριστεράς-αριστεράς» και κυβερνητικής αριστεράς. Ηθική της ευθύνης; Είναι καθήκον μας να λέμε πάντα την αλήθεια στους πολίτες. Εμείς δεν θα προτείνουμε ανέφικτες λύσεις. Είναι όμως αδύνατο να παραιτηθούμε από κάποιες κοινωνικές απαιτήσεις, εφόσον μάλιστα οι νεοφιλελεύθερες συνταγές αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Αυτή η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας, να δημιουργηθεί σιγουριά στην επικράτεια, αρχίζοντας από τα σχολεία. Χρειάζεται επίσης  ένα σχέδιο για το κοινωνικό κράτος που να ξαναδεί πόσο έχει αλλάξει η ζωή των γυναικών και των ανδρών. Επομένως όχι ένα μπόνους παιδιού, αλλά ένα εξαιρετικό σχέδιο παιδικών σταθμών και ευέλικτων ωραρίων για τους γονείς. Δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι προεκλογικές υποσχέσεις μια φορά στο τόσο. Να δώσουμε δικαιώματα σε εκατομμύρια νέους που είναι στη μέγγενη της επισφάλειας. Προτείνουμε να κάνουμε ό, τι έκανε η Ισλανδία, όπου αποφασίστηκε με νόμο η απόλυτη μισθολογική ισοτιμία ανδρών και γυναικών.

Η κυβέρνηση ως μέσο, όχι ως σκοπός

Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει: το ψηφοδέλτιό σας θα θυμίζει περισσότερο τον Κόρμπιν ή το ΔΚ προ του Ρέντσι;
Οι εμπειρίες των άλλων είναι χρήσιμες για να τις βελτιώσουμε, για να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους. Αυτά τα χρόνια η διαχείριση της κρίσης παρήγε μεγαλύτερο πλούτο για λίγους, αυξάνοντας τις ανισότητες, καθιστώντας τις δημόσιες αποφάσεις λιγότερο δημοκρατικές. Αυτό που εκτιμώ στον Κόρμπιν είναι η ιδέα ότι δεν είναι οι νέοι εναντίον των γέρων ούτε το νέο ενάντια στο παρελθόν, εμείς είμαστε υπέρ των πολιτικών που βλέπουν τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Νομίζετε ότι μπορείτε να αποκλείσετε εκ των προτέρων μια μετεκλογική κυβερνητική συμμαχία σας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και με ένα ΔΚ χωρίς τον Ρέντσι;
Στις αλχημείες αυτών των ημερών υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία, αρχίζοντας από τις επιπτώσεις ενός εκλογικού νόμου μοναδικού στον κόσμο, κι αυτό δεν είναι φιλοφρόνηση. Το να βλέπω γενικά το μέλλον δεν είναι κάτι που ανήκει στον πραγματισμό μου και, μετά τις εκλογές, θέλω να δω τις δυνάμεις επί του πεδίου, θέλω να δω αριθμούς και πάνω απ’ όλα προγράμματα. Εμείς θα είμαστε μια υπεύθυνη κυβερνητική δύναμη, σταθερή στα περιεχόμενα. Η συμμετοχή μας σε μια κυβερνητική συμμαχία πρέπει να είναι το μέσο για να δημιουργήσουμε την ισχυρή αλλαγή πορείας που επιθυμούμε και σίγουρα όχι για να πάρουμε έναν παράδρομο που θα μας δώσει μερικές θέσεις παραπάνω. Βλέπουμε την κυβέρνηση ως μέσο, όχι ως σκοπό.

Στόχος η προσέγγιση των απογοητευμένων

Όμως, στο μεταξύ, ο προεκλογικός αγώνας σας θα επικεντρωθεί στο να αφαιρέσετε τις περισσότερες δυνατές ψήφους από το ΔΚ και από τους Πέντε Αστέρες;
Ο στόχος μας είναι να ανακτήσουμε τις περισσότερες δυνατές ψήφους από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που δεν εκπροσωπούνται από την κεντροαριστερά και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να πάρουμε πίσω εκείνες τις αριστερές ψήφους που πήγαν προς τους Πέντε Αστέρες λόγω διαμαρτυρίας, λόγω αγανάκτησης, λόγω έλλειψης προοδευτικών εκλογικών αναφορών. Και μάλιστα, με την παρουσία μου, να προσεγγίσουμε αυτούς που πιστεύουν ότι η αλλαγή επιτυγχάνεται μέσα από τους θεσμούς και όχι ανοίγοντάς τους, σαν να είναι μια κονσέρβα τόνου!.

Ο πρώην συνάδελφός σας Ινγκρόια φάνηκε ηθελημένα δυσάρεστος, λέγοντας ότι εσείς δεν υπήρξατε ποτέ αριστερός...
Ωραία, το γεγονός ότι κανείς δεν μπόρεσε να διακρίνει στη δικαστική μου δράση, εκείνη την εποχή, τις αριστερές πολιτικές μου ιδέες, για μένα είναι καύχημα! Προφανώς δεν επηρεάστηκα, όπως άλλοι, από πολιτικές ή ιδεολογικές προϋποθέσεις. Για μένα η δικαιοσύνη είναι μια υπηρεσία, όχι μια εξουσία.

Επιδιώξατε με κάθε τρόπο να έχετε στην ομάδα σας τη Ροσέλα Μουρόνι, πρώην πρόεδρο της Legambiente (ΣτΜ περιβαλλοντική οργάνωση): θα είναι στο πλευρό σας;
Ασφαλώς. Όχι μόνο θα είναι υποψήφια, αλλά θα δώσει ένα προφίλ στο πρόγραμμα και στο σχέδιό μας. Είναι η διαμαντένια αιχμή μιας οπτικής της χώρας, ενός κοινωνικού, περιβαλλοντικού προγράμματος και μιας μεθόδου που είναι και δική μου.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet