Το 2018, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η έκθεση «Καινούργιες πατρίδες»
Η έκθεση παρακολουθεί τα αποτελέσματα του μεταναστευτικού κύματος που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στρέφει το φακό στη διάσταση της μετανάστευσης που αφορά  το χωρισμό της οικογένειας, ίσως την επανένωση, συχνά τη διάσπαση. Στόχος  είναι να αναδειχτούν τα ανθρώπινα προβλήματα που επηρεάζουν βαθιά τη λειτουργία και τους δεσμούς της οικογένειας σε περιόδους οικονομικής κρίσης –που αναπόφευκτα οδηγεί στη διέξοδο της μετανάστευσης.
Το ερευνητικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις, ατομικές και ομαδικές, με μετανάστες σε έξι χώρες. Από τις χώρες αυτές, τρεις είναι χώρες υποδοχής –Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία– και τρεις χώρες αποστολής μεταναστών –Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία.
Η έκθεση δομείται πάνω στις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, που αποδίδονται με δικά τους λόγια. Οι ιστορίες συμπληρώνονται με εικαστικά έργα, τα οποία μεταφέρουν τη συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, ή μας υπενθυμίζουν τους συμβολισμούς που συναρτώνται με τη μετανάστευση: το ταξίδι, η βαλίτσα, οι μνήμες. Ακόμη, παρουσιάζονται στην έκθεση αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μεταναστών, θρησκευτικά σύμβολα, μουσικές, φωτογραφίες.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Έλενα Ακύλα, Στάθης Βατανίδης, Κώστας Βίττης, Γιώργος Γιώτσας, Δήμητρα Γούναρη, Βούλα Γουνελά, Κυριάκος Κατζουράκης, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Θεοδώρα Κοκκίνου, Aφροδίτη Λίτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Λίλη Μπακογιάννη, Χριστίνα Μόραλη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Παστάκας, Μαρία Πάστρα, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αριστείδης Πατσόγλου, Μανόλης Ρωμαντζής, Άγγελος Σκούρτης, Έφη Σούτογλου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Μάγδα Ταμμάμ, Ηλίας Χαρίσης.
Επιμέλεια Έκθεσης: Φούλη Παπαγεωργίου και Λουίζα Καραπιδάκη.
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 12μ.
Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου
Ώρες λειτουργίας: 8.00 - 15.00, κάθε μέρα εκτός Τρίτης.
Πληροφορίες: τηλ. 210 32 44 340, www.melt.gr

M.T.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet