Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

The Lady with the necklace – Untitled

O Τεχνοχώρος υποδέχεται το 2018 με την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής, στην Ελλάδα, του ολλανδού Victor Bakker. Ο Ολλανδός, που λατρεύει το φως της Ελλάδας και έχει επιλέξει να ζει εδώ, παρουσιάζει μία σειρά έργων, τα οποία με αυτοτέλεια και αυτάρκεια καλούν τον επισκέπτη να τα αποκρυπτογραφήσει και να τα ερμηνεύσει. Μορφές σχεδιασμένες με ζωντανά χρώματα και έντονες γραμμές, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του φωβισμού, ισορροπούν ανάμεσα στην παραμόρφωση και τη σαφήνεια, και καθηλώνουν με τη φαινομενική τους απλότητα και τη συγκεκριμένη νοηματική τους ταυτότητα. Η έκθεση διαρκεί μέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.30 και 17.30 – 20.30, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη, τηλ.: 21118238 18)

Νικόλαος Βεντούρας – Μισός αιώνας πρωτοπορία

Μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Νικόλαου Βεντούρα, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, φιλοξενείται μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η παρουσίαση των έργων του κερκυραίου χαράκτη αφορά την ιστορία της δημιουργικής δραστηριότητάς του από τα πρώιμα ζωγραφικά και χαρακτικά του έργα, τον εντυπωσιακό όγκο σημειώσεων και σχεδίων, μέχρι τις φωτογραφίες του και τις εικονογραφήσεις του για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη. Ο Βεντούρας με συστηματικές σπουδές στη χημεία, πειραματίστηκε εκτενώς με τα υλικά του. Στις σημειώσεις του μάλιστα καταγράφει συστηματικά και μεθοδικά όλα τα πειράματά του, τις χημικές αντιδράσεις, τους χρόνους διάβρωσης και τις τεχνικές που εφάρμοζε, δημιουργώντας τα πολύ ιδιαίτερα έργα του. Στα θέματά του περιλαμβάνονται τοπία της Κέρκυρας, καρνάγια και καράβια, όψεις της πόλης της Κέρκυρας και της Βενετίας αλλά και αστερισμοί, σπουδές γυμνού, θρησκευτικές εικόνες και λιτανείες. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Γρηγόριος Καρύδης. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00 – 22.00. Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ, μειωμένο 3,5 ευρώ.
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

Urbanism of negotiation, part 2

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College, σε συνεργασία με την Σχολή Design του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, παρουσιάζουν έως τις 3 Φεβρουαρίου την έκθεση Urbanism of Negotiation Part 2, σε επιμέλεια της Καλλιόπης Κοντόζογλου, καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. Παρουσιάζονται αναδρομικά οι αρχιτεκτονικές εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σπουδών εξωτερικού Athens Studio, σε συνεργασία με τον καθηγητή Nigel Westbrook, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως το 2017. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται κάθε project είναι μια αρχαιολογία του παρόντος ή μια προβολή σε ένα πιθανόν μέλλον, βασισμένη στα ίχνη που ανακαλύπτονται στο παρόν. Η πρόκληση κάθε φορά είναι να υπερβεί ο φοιτητής τη ρηχότητα της τουριστικής αντίληψης για το χώρο, μελετώντας και παρατηρώντας πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο και πώς πολλαπλοί χώροι συνυπάρχουν εντός ενός. Έτσι, περπατώντας και καταγράφοντας σημαντικά ίχνη αστικών δημιουργημάτων, τις ιστορίες και τις τοπογραφίες τους, κάθε φοιτητής ανασυγκροτεί μια διαφορετική αντίληψη της πόλης και ενώ καλείται να αποκαλύψει χωρικές αλληλοκαλύψεις, ώστε να γίνουν κατανοητές η συλλογική μνήμη και η ταυτότητα του χώρου.
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2103680052)


 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet