kariotakis

Με βάση το υπογεγραμμένο στις 29 Δεκεμβρίου Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη μπαίνει στην τελική ευθεία, με στόχο να έχει ανεγερθεί στα τέλη του 2019.
«Ένα χρόνο από τη λειτουργία του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι πρόκειται για έναν ουσιαστικό θεσμό για την πόλη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στον ένα χρόνο λειτουργίας του γραφείου αλλάξαμε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης […] Προχωράμε στη δημιουργία ενός ακόμη πάρκου δίπλα στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα μνημείο-σύμβολο κατά του φασισμού και του ρατσισμού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, στο κείμενο που δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook στις 10 Ιανουαρίου, με αφορμή το κλείσιμο ενός χρόνου λειτουργίας του γραφείου του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις γύρω από την ανέγερση ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αναδειχθούν μ’ έναν πιο ουσιαστικό τρόπο όλα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της πόλης (1941-1944). Πριν την περίοδο της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για το εβραϊκό στοιχείο, καθώς η σεφαραδίτικη κοινότητα της πόλης αριθμούσε παραπάνω από 55.000 μέλη. Ωστόσο, μετά τη λήξη του πολέμου και της κατοχής έγινε γνωστό ότι το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της συμπρωτεύουσας είχε αφανιστεί στη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου της «Τελικής Λύσης». Παράλληλα, το εβραϊκό νεκροταφείο είχε καταστραφεί, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εβραϊκών περιουσιών είχε περιέλθει στην κατοχή μεσεγγυούχων. Ουσιαστικά, οι παλιννοστούντες Εβραίοι καλούνταν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή, αναζητώντας ταυτόχρονα τη δικαίωση.

Αίτημα χρόνων

Η ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου αποτελούσε διακαής πόθος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) για χρόνια και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν το 2014 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση της ΙΚΘ. Έτσι, οι συνεχόμενες διαβουλεύσεις και επαφές με ποικίλους οργανισμούς, κράτη και πρόσωπα, είχε σαν αποτέλεσμα την επίλυση όλων των προβλημάτων για την υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό ποσό 22 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του μουσείου δεν θα πληρωθεί από τον κρατικό κορβανά, αλλά από το γερμανικό κράτος (10 εκατ. ευρώ), το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (10 εκατ. ευρώ) και τις απανταχού εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες (2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι ένας εξαώροφος οκταγωνικός πύργος με έκταση 7.000 τ.μ. Θα αποτελείται από μέταλλο και γυαλί, ενώ εντός του θα υπάρχει μόνιμος εκθεσιακός χώρος, έκθεση διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων με χωρητικότητα 300 θέσεων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καφετέρια κτλ. Το κτίριο, που θα έχει ύψος 32 μέτρα, θα ανεγερθεί σε έκταση πέντε στρεμμάτων, η οποία έχει παραχωρηθεί από την «ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.» και δίπλα του θα σχηματιστεί ένα νέο δημόσιο πάρκο. Επιπλέον, η μελέτη για τον σχεδιασμό του μουσείου έχει παραχωρηθεί δωρεάν από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία από το Τελ Αβίβ και το Βερολίνο. Το μουσείο θα βρίσκεται κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, εκεί απ’ όπου την Κυριακή στις 15 Μαρτίου του 1943 περίπου 2.800 άτομα (80 ανά βαγόνι) επιβιβάστηκαν στο τρένο, που μετρούσε παραπάνω από 30 βαγόνια, για να ξεκινήσει η πρώτη αποστολή Θεσσαλονικιών Εβραίων στα κρεματόρια.
Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί, εντός του 2018 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Η δημιουργία του μουσείου έχει βαρύνουσα σημασία, όχι μόνο για εκπαιδευτικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και γιατί αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά την ευρύτερη περιοχή. Η ανέγερση του κτιρίου πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.
Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet