Στην Τουρκία σημασία έχει τι προστάζει ο Ερντογάν

tas1

Ο Χακάν Τας, βουλευτής του Ντι Λίνκε, ήταν το μοναδικό μέλος της διεθνούς αντιπροσωπείας που παρακολούθησε τη δίκη των δύο συμπροέδρων του HDP, στις 6 Δεκεμβρίου του 2017, λόγω τουρκικής υπηκοότητας. Η δίκη, που συγκέντρωσε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, αλλά και των πολιτικών προεκτάσεων της, ελέγχεται για την αμεροληψία της, ειδικά μετά το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού. Το HDP, η εκλογική επιτυχία του οποίου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το κατέστησε τη δεύτερη ισχυρότερη αντιπολιτευτική φωνή στην τουρκική βουλή, έχει δεχτεί δεκάδες πλήγματα με αφορμή βομβιστικές επιθέσεις που χρεώθηκαν σ’ αυτό, καθώς οι δύο του συμπρόεδροι, Φιγκέν Γιουκσεντάγκ (που ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο του Φεβρουαρίου) και Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, βρίσκονται ήδη στη φυλακή και περισσότεροι από 60 βουλευτές έχουν χάσει τη βουλευτική τους έδρα μετά από αποφάσεις δικαστηρίων. Παράλληλα, συνεχώς αποδίδονται σε βουλευτές και βουλεύτριές του νέες κατηγορίες. Η δίκη πραγματοποιείται σε καθεστώς τρομοκρατίας, καθώς ο δημόσιος τομέας έχει υποστεί μεγάλες εκκαθαρίσεις με αφορμή το πραξικόπημα, απομακρύνοντας οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο διαφωνεί με το καθεστώς Ερντογάν (χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Στο σημερινό φύλλο της «Εποχής» συζητάμε με τον Χακάν Τας για την εμπειρία του στο δικαστήριο της Τουρκίας.

Τη συνέντευξη πήρε ο Πέτρος Κοντές

tas2

Ήσαστε το μοναδικό μέλος της διεθνούς αντιπροσωπείας που του επιτράπηκε να παρακολουθήσει τη δίκη των δύο συμπροέδρων του HDP την 6η Δεκέμβρη 2017. Υπήρξε εύκολη η πρόσβαση της αντιπροσωπείας στον τόπο της δίκης; Τα μέτρα ασφαλείας παρεμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση στη δίκη;
Σε καμία περίπτωση δεν διευκόλυναν την πρόσβαση. Η κυβέρνηση του AKP έχει ανατρέψει όλες τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Τα μέτρα ασφαλείας δεν απαντούν στον πραγματικό βαθμό επικινδυνότητας της δίκης. Η διακυβέρνηση του AKP απέκλεισε όλες τις αντίθετες φωνές από το εξωτερικό, για να αποφύγει τον κίνδυνο να πληγεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της.

Η Φιγκέν Γιουκσεντάγκ ήταν παρούσα στη δίκη, ενώ ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς αρνήθηκε να παραστεί σ’ αυτή. Υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης και την κατάσταση των δύο κρατουμένων;
Υπάρχει τακτική επικοινωνία με τους δύο συμπροέδρους του HDP. Ωστόσο, και οι δύο έχουν επανειλημμένα πέσει θύματα μιας δικαστικής πλεκτάνης, η οποία υπαγορεύεται από την Άγκυρα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες; Ευσταθούν; Το δικαστήριο εξασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων;
Οι κατηγορίες είναι οι συνήθεις. Όλες οι αντίθετες φωνές κατηγορούνται για συμμετοχή και σύσταση σε τρομοκρατική οργάνωση. Φυσικά, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι βάσιμοι. Ωστόσο, μια απλή κατηγορία είναι αρκετή για πολυετή φυλάκιση. Ακόμα και ο γερμανός τούρκικης καταγωγής δημοσιογράφος, Ντενίζ Γιουτσέλ, είναι φυλακισμένος για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Τι δήλωσαν στις καταθέσεις τους η Φιγκέν Γιουκσεντάγκ και ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς;
Και οι δύο απέδειξαν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους δεν ευσταθούν. Περιέγραψαν με εντυπωσιακή σαφήνεια γιατί η κράτησή τους είναι μια αντίδραση του καθεστώτος στην εκλογική επιτυχία του HDP.

Στην κοινή δήλωσή της, η διεθνής αντιπροσωπεία εξέφρασε ανησυχία για την ακεραιτότητα της δίκης και την ανεξαρτησία του δικαστηρίου. Που βασίζετε αυτές τις ανησυχίες; Πιστεύετε ότι η δίκη των δύο συμπροέδρων του HDP είναι δίκαιη και αμερόληπτη;
Δείτε τις διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων. Τα δικαστήρια περιμένουν μια δήλωση από τον Ερντογάν. Ο δικτάτορας του Βοσπόρου αποφασίζει ποιος θα φυλακιστεί και ποιος όχι, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αν οι δικαστές δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του, συνταξιοδοτούνται ή αλλάζουν. Στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα, έχουν καταπατηθεί οι αρχές του δικαίου. Έχει σημασία μόνο τι προστάζει ο Ερντογάν.

Υπάρχει κοινωνικό κίνημα υπέρ του Ντεμιρτάς και τις Γιουκσεντάγκ στην Τουρκία; Πώς αντιμετωπίζει ο τούρκικος λαός τη δίκη αυτή;
Οι δύο συμπρόεδροι υποστηρίζονται από τις γραμμές του κόμματος και από ευρεία τμήματα του πληθυσμού. Όσοι δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους δύο φυλακισμένους στην Τουρκία γρήγορα χάνουν τους τίτλους, τη δουλειά τους, ακόμα και την ελευθερία τους. Η Τουρκία κυβερνάται με διατάγματα. Γι’ αυτό πολλοί υποστηρικτές, δυστυχώς, συμπεριφέρονται αμυντικά.
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet