Δύσκολα προαπαιτούμενα και θετικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο

ÓõæÞôçóç óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 16 Ïêôùâñßïõ 2015, ôïõ ðïëõíïìïó÷åäßïõ ìå ôá ðñïáðáéôïýìåíá ìÝôñá, åí üøåé ôçò ðñþôçò áîéïëüãçóçò ôïõ ìíçìïíéáêïý ðñïãñÜììáôïò. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου

Αύριο, Δευτέρα, ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, ένα ακόμα δύσκολο μνημονιακό νομοσχέδιο. Τι προκύπτει από την έως τώρα συζήτηση; Ποιος ο άξονας των επιχειρημάτων και των παραδοχών που έκανε η συμπολίτευση;
Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή μας –απαραίτητα για τη τρίτη αξιολόγηση της τρίτης σύμβασης, αλλά και διατάξεις που είναι θετικές για το σχεδιασμό μας να απεμπλακούμε τον Αύγουστο του 2018 από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών, με γνωστούς τους περιορισμούς του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας της ΕΕ. Επισημαίνω αποσπασματικά 1) τη σύσταση νέου Δημόσιου κα αυτοχρηματοδοτούμενου Φορέα, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», 2) τη στήριξη του παιδιού με 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν από την Επισκόπηση Δαπανών, 3) την οργάνωση Συστήματος Η.Τ.Α. (Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας) για την αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, 4) τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, της ριζικής τροποποίησης της διαδικασίας για τη μεταμόσχευση, του καθορισμού κριτηρίων για τις νέες άδειες μηχανημάτων ιοντιζουσων και μη ακτινοβολιών, για τις δημόσιες μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά τους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ, για τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος στον ΕΟΠΥΥ αξιολόγησης αιτημάτων αποζημίωσης φαρμάκων, 5) τις διατάξεις για την «έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών», για τα «επιχειρηματικά πάρκα», για το «επιχειρηματικό περιβάλλον», για την απλοποίηση της «αδειοδότησης επιχειρήσεων», για την προστασία των καταναλωτών, για την οργάνωση και λειτουργία εμπορικών εκθέσεων, για τον καθορισμό πλαισίου εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων, για τα αρτοποιεία, 6) τη δημιουργία «χρηματιστηρίου ενέργειας» για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, 7) το θεσμό της διαμεσολάβησης, 8) την αδειδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών ψηφιακής ευρυεκπομπής. Στη μέχρι τώρα συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, οι υπουργοί και οι εισηγητές μας παρουσίαζαν επιχειρήματα που παραδέχονταν το δεσμευτικό χαρακτήρα διατάξεων που επέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, πρόβαλλαν όμως και τις θετικές ρυθμίσεις για υλοποίηση χρήσιμων μεταρρυθμίσεων και προωθητικών μέτρων που στοχεύουν στη συνολική ανασυγκρότηση.

Εμφανείς οι ταξικές προτιμήσεις των κομμάτων

Η αντιπολίτευση πώς τοποθετήθηκε στη βουλή;
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις επείγουσες  διαδικασίες για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τις ρυθμίσεις που ήταν δεσμευτικές, ως αποδεικτικές της υποταγής της κυβέρνησης  στους δανειστές. Στις ομιλίες είναι εξόφθαλμη η στρατηγική φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ στις ταξικές επιλογές του υπέρ των εργαζόμενων, στις καταγγελίες τους για «ψεύδη, ανικανότητα,  μετάλλαξη, οπορτουνισμό, εξουσιολαγνία…». Το Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβει ότι βασικός του στόχος είναι η επιστροφή παραδοσιακών τους ψηφοφόρων και η αλλαγή συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση γνωρίζει καλά ότι η χειραφέτηση από τις παρεμβάσεις των δανειστών στις επιλογές μας για τα έσοδα και τις δαπάνες, για τις ώριμες  μεταρρυθμίσεις που προωθούν τη βιώσιμη – δίκαιη ανάπτυξη,  θα μεταβάλλουν θεαματικά  υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική κατάσταση, γι’ αυτό και συκοφαντούν σε κάθε ευκαιρία  τη δυνατότητα εξόδου από τη κηδεμονία των δανειστών.

Η πιο πολυσυζητημένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου είναι αυτή για την απεργία. Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται βάση στο γεγονός ότι η εμβέλειά της είναι περιορισμένη, αλλά ξεχνά το συμβολισμό μιας τέτοιας νομοθέτησης. Ποια η γνώμη σου; Από την άλλη, οι αντιστάσεις στη διάταξη αυτή περιορίζονται σε μια επικοινωνιακή λογική, όπως είδαμε να κάνει το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας. Γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος;
Η διάταξη για τις απεργίες είναι η πιο συμβολική για την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση στο πολυνομοσχέδιο, για τις ταξικές προτιμήσεις των κομμάτων. Θέλουν να φθείρουν την ταξική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκρούσεις ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία. Παριστάνουν – ειδικά το ΠΑΜΕ -  ότι αγνοούν τους εκβιασμούς των δανειστών και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης  για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τους κατώτερους μισθούς, για τη σταθερή απασχόληση, για την προτεραιότητα αποζημίωσης των εργαζόμενων στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, για τη προστασία της λαϊκής κατοικίας,  για τη μαζικοποίηση της συμμετοχής στα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση επιμένει πολύ στην παρουσίαση των θετικών δεικτών της οικονομίας και στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Ξεχνά, όμως, ότι το μνημονιακό βάρος εξακολουθεί να είναι στις πλάτες του λαού. Δεν έπρεπε αυτή η παραδοχή να είναι στην επιχειρηματολογία;
Έχετε δίκιο ότι οι θετικοί δείκτες για την πορεία της οικονομίας, την ανάκαμψη, την ενάρετη φάση, δεν απεικονίζεται αντίστοιχα στις αμοιβές, τις συντάξεις, τη φορολογική ελάφρυνση, ιδιαίτερα για τα μεσαία στρώματα… Συμφωνώ ότι στην επιχειρηματολογία μας πρέπει να αναλαμβάνουμε τολμηρά την ευθύνη και ταυτόχρονα να προβάλλουμε και την αντανάκλαση των παρεμβάσεών μας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της παιδικής φτώχειας, της ανεργίας, της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας. στην προώθηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης…

Εμβληματικές παρεμβάσεις στην υγεία

Ποια η εμπειρία μέχρι τώρα σε ό,τι έχει γίνει στον τομέα της υγείας, που είναι και στον τομέα σου;
Στην υγεία έχουν γίνει πολύ σημαντικές τομές. Στηρίχθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας που βρίσκονταν σε συνθήκες κατάρρευσης, ενισχύθηκαν το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα υποστελεχωμένα τμήματα, τα άγονα περιφερειακά ιατρεία, ειδικά στα νησιά. Ακόμα, λειτούργησε το νοσοκομείο Θήρας και οργανώθηκαν νέα τμήματα. Τεράστιας αξίας είναι η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας με την οργάνωση ΤΟΜΥ που στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς και Ομάδα Υγείας, καθώς και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. Πολύ σημαντική είναι και η οργάνωση αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών και η σχεδιαζόμενη συνολική οργανωτική αναδιάρθρωση των ΥΠΕ και των Οργανισμών των Νοσοκομείων. Στην υγεία και στο φάρμακο γίνονται εμβληματικές  παρεμβάσεις που πρέπει να συναντήσουν και την πιο τολμηρή αύξηση των κρατικών δαπανών υγείας πάνω από το 5,1 % του ΑΕΠ…

Η Εκκλησία πήρε θέση ενάντια στη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό. Τελικά φαίνεται να μην αποδίδει η συμφιλιωτική στάση προς την Εκκλησία. Τι πρέπει να γίνει;
Η Εκκλησία της Ελλάδας είναι πολύ συντηρητική. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Όμως δεν πρέπει να οδηγούμαστε  σε ακραίους χαρακτηρισμούς. Μας ενοχλεί η θέση της για το Μακεδονικό,  αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρόμοια είναι και η θέση των ΑΝΕΛΛ καθώς και πολιτών που δεν είναι ακροδεξιοί. Εμείς σταθερά να προβάλλουμε με πειστικά επιχειρήματα τις σωστές προγραμματικές μας θέσεις και για την εξωτερική πολιτική που καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη σχέση Εκκλησίας – Κράτους.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet