Στροφές

Ο καθηγητής εικαστικών Γιάννης Κόκκαλης παρουσιάζει την ατομική του έκθεση Στροφές, που περιλαμβάνει κινητικά γλυπτά, βίντεο και σχέδια. Τα έργα φιλοδοξούν, μέσω της οδήγησης της προσοχής του θεατή σε συγκεκριμένα σημεία τους, να προβληματίσουν σχετικά με την ανθρώπινη θέση και κατάσταση, στο πλαίσιο του φυσικού αλλά και του τεχνικού περιβάλλοντος. Στοιχεία όπως η μεταβλητότητα ή ο συνδυασμός των μορφοποιημένων υλικών στοιχείων, καθώς και η δυναμική τους περιστροφική κίνηση, μετατοπίζουν διαρκώς το ενδιαφέρον από το σύνολο της κατασκευής στα επιμέρους στοιχεία και αντίστροφα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 7 Μαρτίου. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 2 - 8.30μ.μ. & Σάββατο 2 - 6μ.μ. BETON 7(Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα, τηλ.: 2107512625)

Till Otherness be swallowed up in Unity 

Η Νάσια Καραμπελά, θέτοντας διαρκώς φιλοσοφικά ερωτήματα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά μέσω των εικαστικών της έργων. Αναρωτιέται, για παράδειγμα, τι μπορεί να συνδέει τον Lugus, το θεό της δημιουργίας στην κέλτικη μυθολογία με τον Έα, το μεσοποτάμιο Θεό του νερού ή τι κοινό μπορεί να έχουν οι χριστιανικές γραφές με τη ζωροαστρική Αβέστα και τον κομφουκιανικό κανόνα. Η καλλιτέχνις αναζητά ταυτότητες, ομοιότητες και συνάφειες μπροστά σε ένα υλικό που –φαινομενικά, τουλάχιστον– παρουσιάζεται ως ετερόκλιτο και διαφορετικό. Με άλλα λόγια, μέσα από τα σχέδιά της και τις μορφικές συγκρίσεις, ψάχνει να βρει την ταυτότητα, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κοινής ιδέας. Η έκθεση διαρκεί έως τις 4 Μαρτίου. Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 6.30 - 10μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 11.30π.μ. - 2.30μ.μ. Γκαλερί Αρχεία του Μοντέρνου (Υμηττού 64, Χολαργός, Αθήνα, τηλ.: 2106534326) 

631,3 χιλιόμετρα

Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο Βαγγέλης Θεοδωρίδης μάς παρουσιάζει 55 έργα που καλύπτουν κάθε στάδιο της εικαστικής του πορείας. Βλέπουμε τη νευρώδη πινελιά που χαρακτηρίζει τα λάδια της πρώτης περιόδου του ή το ξύλο της δεύτερης φάσης δημιουργίας του, το οποίο αποτελεί μέσο σχολιασμού της τεχνολογικής προόδου, της οικολογικής συνείδησης ή του καταναλωτισμού. Οι προσωπογραφίες χαμογελαστών παιδιών δίνει αισιόδοξη αίσθηση στα έργα της τρίτης περιόδου, ενώ ο οπτικοί λαβύρινθοι της τέταρτης περιόδου δεν έχουν άλλο στόχο από το να αποδοθούν τα άγχη και τα σημερινά αδιέξοδα. Τέλος, στην τρέχουσα δημιουργική του περίοδο, ο καλλιτέχνης, μέσα από αυτοσχέδιους μηχανισμούς, καμουφλαρισμένα καράβια και δείκτες χρόνου –τα οποία παρουσιάζονται με καθαρά χρώματα– μας μεταδίδει αισιοδοξία. Η έκθεση διαρκεί έως τις 5 Μαρτίου. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 11π.μ. -9μ.μ. & Σάββατο 11π.μ. - 4μ.μ., Κυριακή κατόπιν συνεννόησης. Ena art Gallery (Βαλαωρίτου 9Γ, Αθήνα, τηλ.: 2103388501) 

Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο

Με επίκεντρο το Αϊβαλί, έναν τόπο μνήμης για τον προσφυγικό ελληνισμό, ο σκιτσογράφος Soloúp επιστρατεύει ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα και φωτογραφίες της εποχής σ’ ένα ταξίδι από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ως και τις μέρες μας. Ακόμη, παρουσιάζονται εικαστικά από τις σελίδες του graphic novel, καθώς προσχέδια και πρωτότυπες σελίδες με μολύβι. Παράλληλα, εκτίθενται φωτογραφίες, σκίτσα, παλιές καρτ ποστάλ και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση και την απόδοση των εικόνων. Την έκθεση συμπληρώνουν πολύτιμα έγγραφα προσφύγων, σπάνιες φωτογραφίες από την καταστροφή και εκτυπώσεις εφημερίδων με την πρώτη δημοσίευση του βιβλίου του Ηλία Βενέζη Νούμερο 31328, καθώς και άγνωστα σκίτσα του Φώτη Κόντογλου, τα οποία βρέθηκαν κατά την έρευνα του βιβλίου. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να δει κάποιος τα στάδια εξέλιξης μιας αφήγησης κόμικς, από το σενάριο μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της. Η έκθεση διαρκεί έως τις 8 Μαρτίου και η τιμή κανονικού εισιτηρίου είναι 6 ευρώ, ενώ του μειωμένου 3 ευρώ. Ωράριο: Πέμπτη, Κυριακή 10π.μ. - 6μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο 10π.μ. - 10μ.μ.
Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet