To «хочу»(χατσού) στα ρωσικά σημαίνει «θέλω». Είναι εκείνο το στοιχείο, το «κάλεσμα ψυχής» που, όταν αποσιωπηθεί βαθιά μέσα μας, γίνεται στοιχειό και ζητά συνέχεια την προσοχή μας... ενδόμυχα. Γίνεται ενέργεια σε λάθος ροή, βούληση χωρίς καθήκον απέναντι στον αυθεντικό εαυτό μας.
Ως ιδέα γεννήθηκε σε ένα μάθημα χορού στην Αγ. Πετρούπολη, σε έναν τόπο θριάμβου για το κλασικό μπαλέτο όπου μια σχολή χορού είναι ανοικτή για όσα ενδόμυχα «θέλω» ζητούν ικανοποίηση χωρίς τεχνικές σωματικές προδιαγραφές.
Η περφόρμανς συνδέει τη ζωντανή κίνηση της ερμηνεύτριας με την ταυτόχρονη δυναμική εικαστική απεικόνιση της σε έναν καμβά. Η χορεύτρια και η εικαστικός, η κάθε μία στο δικό της εσωτερικό πεδίο, ψάχνουν το «κάλεσμα ψυχής». Για να το αποκαλύψουν πρέπει να καταγράψουν και μετά να αποδομήσουν τα συνηθισμένα και οικεία στοιχειά τους. Μόνο έτσι θα φτάσουν στο αληθινό στοιχείο τους, στο «χατσού» τους...
Το τέλος της περφόρμανς θα έρθει με την προβολή του ομώνυμου dance film «хочу».
Συντελεστές: Βιργινία Αληζιώτη: ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία, κείμενα, Χριστίνα Φοίτου: εικαστική καταγραφή και αποδόμηση, Νίκος Μαυράκης: επιμέλεια ήχου και φωτισμού, Πέτρος Στεφανέας: καλλιτεχνική φωτογράφιση, Βασίλης Πιτσώνης: μουσική επιμέλεια.
Δημιουργοί του dance film: Βιργινία Αληζιώτη: ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία, κείμενα, Αλίκη Χιωτάκη: σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία, κάμερα, ήχος
Μουσική: Mozart piano concerto no. 23 in A major K 488 adagio
Urban sounds
Παραστάσεις: Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 8μ.μ., στο χώρο τέχνης «βρυσάκι» (Βρυσακίου 17, Πλάκα, τηλ. 210 3210179 (Δευτ. - Παρ.: 12μ. - 5μ.μ.). Είσοδος: 5 ευρώ.
«Περσινή αρραβωνιαστικιά»
της Ζυράννας ΖατέληΗ «Περσινή αρραβωνιαστικιά», το πρώτο διήγημα του πρώτου βιβλίου της πολύ σημαντικής πεζογράφου Ζυράννας Ζατέλη, μεταφέρεται στο θέατρο. Ένα κορίτσι αρραβωνιάζεται τον Μάρκο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 1961. Γυναίκα πια, ανοίγει τα φύλλα της μνήμης της και αναβιώνει το γεγονός που επικυρώνει την είσοδό της στην περίοδο που η ίδια αποκαλεί «πρώτη μοναξιά της ζωής της». Ο πρώτος έρωτας για το παιδί θα γίνει ένας παλιός πόνος για τον ενήλικα. Η γραφή της Ζατέλη μάς συνδέει με την παράδοση απαλλάσσοντάς την από το φολκλόρ και φανερώνει ένα ποιητικό παραμύθι που μιλά με τρόπο υπαινικτικό, αλλά και ωμό, για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, τις μύχιες σκέψεις, τις κρυφές επιθυμίες, το φόβο και την έλξη του θανάτου, τη σύνδεση της καθημερινής πραγματικότητας με το μεταφυσικό, τη φαντασία και τη μαγεία.
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου και με πρωταγωνιστές τους: Σύρμω Κεκέ, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ανθή Ευστρατιάδου.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (από 9 Μαρτίου), στις 9.15μ.μ., στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.