Τα πολλαπλά επίπεδα της ξενότητας

Τον ξένο έχει ως θέμα το νέο έργο της Λείας Βιτάλη «Νύχτα στην Εθνική» που ανέβηκε πρόσφατα στο Αγγέλων Βήμα. Μια γυναίκα επιστρέφει μετά από χρόνια μετανάστευσης στη Γερμανία, κουβαλώντας στις βαλίτσες της τα χρήματα για να ανοίξει μια ταβέρνα στην Εθνική και χιλιάδες πληγές από τις ταπεινώσεις που δέχθηκε στην ξένη χώρα. Ξένη αυτή κι εκεί κι εδώ, ξένος κι ο γιος της με τον ταραγμένο ψυχικό κόσμο, που μπλέκεται γρήγορα με ναζιστικές ομάδες που προσφέρουν προστασία και «ψυχαγωγούνται» κυνηγώντας μετανάστες. Μια νεαρή κοπέλα από μια μακρινή ακαθόριστη χώρα θα γυρέψει καταφύγιο ένα βράδυ στην ταβέρνα και θα μείνει εκεί για να δουλέψει, μέσα στην περιφρόνηση και τις προσβολές της «αφεντικίνας». Θα κινήσει τον έρωτα του καταπιεσμένου γιού, θα πέσει θύμα βιασμού, θα σκοτώσει. 
Η Λεία Βιτάλη ασχολείται με το θέμα της βίας που γεννάει βία, του θύματος που γίνεται θύτης και προσπαθεί να αποδώσει τη μοναξιά και το φόβο, τα σκολιά μονοπάτια αναζήτησης της ευτυχίας σε μια κοινωνία που φοβάται το διαφορετικό και αντιμετωπίζει τον ξένο με καχυποψία και εχθρότητα, ζητώντας να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση. Θίγει, επίσης, το φαινόμενο της γέννησης ναζιστικών μορφωμάτων μίσους, αλλά στο σημείο αυτό προτιμά να μείνει μόνο στην αναφορά και στον τρόμο που προκαλεί η πολιτική του μίσους. 
Είναι πολύ σημαντικό που το θέμα του ξένου προβληματίζει πια το ελληνικό θέατρο τόσο συχνά και από τόσο διαφορετικές πλευρές. Δημιουργείται ένα ρεύμα που θα γεννήσει σιγά-σιγά ένα σύγχρονο πολιτικό θεατρικό λόγο, ανανεώνοντας όχι μόνο θεματικά αλλά και μορφικά την ελληνική δραματουργία.
Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει η συγγραφέας και τους τρεις ήρωες ερμηνεύουν οι: Μαίρη Νάνου, Ντομένικα Ρέγκου και Βασίλης 
Ο «Θεατής» σχεδιάζει ένα αφιέρωμα στη δραματουργία με θέμα τη μετανάστευση στο εγγύς μέλλον.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet