akadimia

Με την υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, του προεδρικού διατάγματος των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, μπαίνει στην τελική ευθεία η ανέγερση του εμπορικού κέντρου, που από το 2008 η εταιρεία Artume επιθυμεί να κατασκευάσει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Το προεδρικό διάταγμα, που υπογράφηκε μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ τον Μάιο του 2017 να εντάξει την κατασκευή του mall στις επενδύσεις που θα αφυπνίσουν την οικονομία, περιορίζει το ύψος του κτηρίου στα 21μ προς την πλευρά του Κηφισού και στα 18 προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου. Το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα, που είχε κριθεί παράνομο από το ΣτΕ, καθόριζε το ύψος του κτηρίου στα 24μ, ενώ η οικοδόμηση στην περιοχή έχει όριο στα 18μ. Η τελική απόφαση για κλιμακωτό ύψος, που περιλαμβανόταν και στο σχέδιο της εταιρείας, αν και δεν ικανοποιεί τις αρχικές τις επιθυμίες, προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη από τη μία, και ανεμπόδιστη πρόσβαση στον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής από την άλλη, που με βάση τους σχεδιασμούς, κινδυνεύει να μετατραπεί στην πίσω αυλή του οικοδομήματος.

Αντισταθμιστικά οφέλη για ποιον;

Μαζί με το προεδρικό διάταγμα που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας με την κατασκευάστρια —παρόμοιο είχε υπογράψει και ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, το 2012—, «στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ενεργειών για την εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίου συμφέροντος τις οποίες θα αναλάβει η εταιρεία, με στόχο την αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του έργου στον αστικό ιστό, τη διενέργεια δράσεων τόνωσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαιολογικού άλσους, την απόδοση της κοινής χρήσης στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και των όμορων δήμων, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου. Η εταιρεία αναλαμβάνει ενδεικτικά, σε αντιστάθμισμα της οικοδόμησης μιας έκτασης 22.000τ.μ με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000τ.μ, τη δημιουργία ζώνης πρασίνου, 5,5 στρ., στο όριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνα, με τη διαμόρφωση ήπιων, υπαίθριων εγκαταστάσεων αθλητισμού και παιδικής χαράς στη ζώνη πρασίνου και την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη δημιουργία της ζώνης· την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, με διαμόρφωση δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, βελτίωση της προσβασιμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού· τη συμβολή της στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος στους όμορους δήμους Περιστερίου και Αιγάλεω· την ανάπλαση και βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστορικού και εμπορικού κέντρου δήμου Αιγάλεω· τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων για δημόσιους και τοπικούς συλλογικούς φορείς εντός του Πολυχώρου, και τη μέριμνα για την απασχόληση κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων από την εταιρεία, όπως και την ετήσια παροχή υποτροφιών μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Την υλοποίηση των αντισταθμιστικών μέτρων αναλαμβάνουν από κοινού το υπουργείου, η κατασκευάστρια και οι ΟΤΑ της περιοχής.
Η γενική περιγραφή των μέτρων αυτών, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το μνημόνιο συνεργασίας, δίνει την εντύπωση της αναβάθμισης της περιοχής και του γειτονικού αρχαιολογικού χώρου με γνώμονα και επίκεντρο την αύξηση της αξίας του επενδυτικού σχεδίου της κατασκευάστριας εταιρείας. Άλλωστε, το υπουργείο εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «ως ανταποδοτικά οφέλη της ανάπτυξης του πολυχώρου Academy Gardens, μπορούν να ενταχθούν και να αποτελέσουν έναυσμα για την ευρύτερη πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021», ένα ρυθμιστικό σχέδιο που τροποποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να επιτραπεί ως χρήση γης η ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

Αναχαιτίζεται η υποβάθμιση;

Οι κάτοικοι της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκαν δυναμικά στοχεύοντας στην ακύρωση των σχεδίων της εταιρείας. Στα κινήματα αυτά συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Ιουλίου εγκρίθηκε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «η ΚΕ θα εξαντλήσει τα περιθώρια διαβούλευσης με την κυβέρνηση προκειμένου η πάγια θέση της ΝΕ Α΄ Αθήνας σχετικά με τη μη ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος να υλοποιηθεί». Οι σημειακές αλλαγές, όμως, του ρυμοτομικού της περιοχής από το 2008 και μετά από τις κυβερνήσεις, που τμηματικά διευκόλυναν την πραγματοποίηση της επένδυσης, σε συνδυασμό με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει το συγκεκριμένο πρότζεκτ στο αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης, δεν άφησαν περιθώρια για την ακύρωση των σχεδίων της εταιρείας.
Οι επιπτώσεις της λειτουργίας του εμπορικού κέντρου στη περιοχή θα είναι μεγάλες. Δεν έχουν εκπονηθεί, ακόμα, οι κυκλοφοριακές μελέτες, επόμενη μάχη και για τους κατοίκους της περιοχής, που θα υπολογίσουν το κυκλοφοριακό φορτίο και την αντιμετώπισή του στην περιοχή, με δεδομένη όμως τη λειτουργία του mall. Η γειτονιά είναι ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη, ενώ η εμπορική δραστηριότητα έχει ήδη πληγεί λόγω της πολύχρονης κρίσης και της λειτουργίας παρακείμενων υπεραγορών. Η διαφαινόμενη αναθέρμανση της οικονομικής ζήτησης, έστω και περιστασιακής, ίσως αποτελεί ένα ελκυστικό στοιχείο για την εταιρεία, σε μια περίοδο, όμως, που τα υπόλοιπα λειτουργούντα εμπορικά κέντρα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Αυτός, πιθανώς, είναι και ο λόγος που πλέον στα σχέδια της κατασκευάστριας το συγκεκριμένο επενδυτικό πρότζεκτ περιγράφεται ως πολυχώρος διασκέδασης, ψυχαγωγίας και εμπορίου. Από την άλλη, όμως, εγείρεται το ερώτημα γιατί ένας τέτοιος πολυχώρος απαιτεί την έγκριση μιας φαραωνικής επένδυσης, ανταγωνιστικής στην εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, γιατί δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με ένα σχέδιο που θα σεβόταν την ιστορική και πολιτισμική αξία της περιοχής, αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό χώρο και τονώνοντας των γειτονικών περιοχών, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών που προβλέπεται να δημιουργηθεί σ’ αυτόν.

Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet