tonia

Της Ντανιέλα Πρετσιόζι

«Το πρόβλημα δεν είναι να υπερβούμε το 3%». Χαμόγελο. «Η πραγματική πρόκληση είναι να ενώσουμε ό,τι η εξουσία θέλει να χωρίσει, να ενεργοποιήσουμε μια διαδικασία κινητοποίησης που θα κάνει γνωστά τα εκατομμύρια Ιταλών που αγωνίζονται ενάντια στην ίδια εκμετάλλευση». Η Βιόλα Καρόφαλο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Εξουσία στο Λαό!», πραγματοποιεί την πρώτη της είσοδο στη Βουλή (στην αίθουσα Τύπου), ανατρέποντας όλους τους κοινούς τόπους του κοινωνικού κέντρου. Η ίδια είναι ένα ολόκληρο πρόγραμμα, «γυναίκα, νότια και ερευνήτρια επισφαλώς εργαζόμενη». Η ειδικότητά της είναι η Ηθική Φιλοσοφία και η έρευνά της γίνεται στο Τμήμα Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νάπολης. Με μια ειρωνική ευφυΐα που τρυπάει την οθόνη, η 37χρονη εξηγεί με ένα λεξιλόγιο «απλό που να φθάνει σε όλους», ότι οι υποψήφιοι του δικού της ψηφοδελτίου είναι «λαϊκοί, αλλά όχι λαϊκιστές». Μιλά για τις φυλακές, λέγοντας ότι «η φυλακή χρησιμεύει για την επανένταξη, οι εναλλακτικές ποινές μειώνουν την υποτροπή, η ποινή πρέπει να είναι δίκαιη, αλλά ο κρατούμενος δεν πρέπει να υποφέρει, στην αρχή της χρονιάς είχαμε ήδη πάρα πολλές αυτοκτονίες». Είναι μόνο ένα παράδειγμα, αλλά είναι θαρραλέο σε τέτοιους καιρούς. Για την αριστερά και όχι μόνο.
Η «Εξουσία στο Λαό!» γεννήθηκε από μια έκκληση του κοινωνικού κέντρου του πρώην ψυχιατρικού νοσοκομείου Je so’ pazz της Νάπολης και είναι ένα δίκτυο που ενώνει 150 συνελεύσεις σε όλη την Ιταλία. Η κάθε συνέλευση επέλεξε «υποψηφίους που να είναι άμεση έκφραση της περιοχής». «Γεννηθήκαμε από τα κάτω, απ’ αυτούς που τα τελευταία χρόνια συγκρότησαν μια απάντηση στην κρίση στις διάφορες περιοχές, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πλειοψηφίας». Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται το δικαίωμα στην κατοικία, στις σπουδές, στην υγεία, στη σταθερή και ασφαλή εργασία (η Βιόλα αναφέρει τα ονόματα των τριών εργατών του εργοστασίου Lamina στο Μιλάνο, που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Δευτέρα σε εργατικό ατύχημα), η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών (στη συνέντευξη τύπου μιλά ο πρόσφυγας Χάνε Σουλεϊμάν Αμαντού, που η ασφάλεια του κτηρίου τον αναγκάζει να εμφανιστεί αργοπορημένος). Μιλά η Καρμέλα Πετρόνε, μαγείρισσα σε ένα δίκτυο λαϊκής αλληλεγγύης, η Λίνα Μοντανάρι, από την επιτροπή της συνοικίας Τορμπελαμόνακα, ο Φεντερίκο Τζίλιο, από την επιτροπή αγώνα για την κατοικία Σαν Μπαζίλιο, ο Πέπε, πρώην εργάτης, τώρα άστεγος, η Στεφάνια, πρώην εργάτρια στην Almaviva. «Το πρόγραμμά μας αποτελείται και από κοινωνικές διεκδικήσεις», «οι υποψήφιοί μας είναι μαχητές στο χώρο τους, όλοι στον αγώνα».
Ανάμεσα στο κοινό είναι ο Μαουρίτσιο Ατσέρμπο, γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο Τζοβάνι Ρούσο Σπένα και ο πρώην γραμματέας και πρώην υπουργός Πάολο Φερέρο, ο οποίος όμως δεν είναι υποψήφιος. Το μισό ψηφοδέλτιο είναι μια συνάντηση της παλιάς Κομμουνιστικής Επανίδρυσης: δίνει το παρών και ο Φράνκο Τουριλιάτο, τροτσκιστής και ηγέτης της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (πρώην Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών του Κοσούτα και μετά του Ντιλιμπέρτο), σήμερα υπό την ηγεσία του Μάριο Αλμπορέζι.
Το πρόβλημα των συμμαχιών δεν υπάρχει: αν μπουν στη Βουλή δεν θα κάνουν συμμαχίες. Για τους Ελεύθερους και Ίσους η Καρόφαλο λέει τα εξής: «Κάνω έκκληση στο Δημοκρατικό Κόμμα να απαντήσει στον Νταλέμα, είναι μήνες που το καλεί. Το ζευγάρι Νταλέμα-ΔΚ δεν καταφέρνει να χωρίσει, έτσι είναι μερικοί έρωτες». Είχαν δει με συμπάθεια τη συνέλευση του θεάτρου της Ρώμης, Μπρανκάτσιο, αλλά η εξέλιξή της πρόδωσε τον αρχικό σκοπό. «Πάρθηκαν αποφάσεις ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, πατώντας πάνω σε εκείνους που είχαν οικοδομήσει εκείνη τη διαδικασία». Καμία συμμαχία και στις περιφερειακές εκλογές, «δεν είμαστε σχιζοφρενείς». Δεν κατεβαίνουν στη Λομβαρδία (αλλά θα κατέβει η Επανίδρυση), εργάζονται για να δημιουργήσουν τις συνθήκες στις άλλες περιφέρειες. Για την Ευρώπη λένε τα εξής: «εμπνεόμαστε από τον Μελανσόν, οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι απαράδεκτες». Για το ευρώ: «Συζητάμε σχετικά».

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα
«Il Manifesto»στις 18/01/2018
Απόδοση: Τόνια Τσίτσοβιτς
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet